用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住東涌出葵青轉小四
go

住東涌出葵青轉小四

我囡升小四將搬去東涌,但因東涌新人口多需要接受教署安排小學,所以唸住出葵青區,請問葵青區有那間小學比較係活動教學而又交通方便d,唔洗轉好多次車……謝謝!

回覆 tinglokruby 的帖子

林金殿 , 葵芳地鐵隔離...!!

chriskaan 發表於 19-4-13 15:34

林金殿 , 葵芳地鐵隔離...!!

呢間校風&成績如何?

回覆樓主:

青衣區世德,主恩,何澤芸,葵涌就仁立,仁紀

1162694sd 發表於 19-4-13 18:33
青衣區世德,主恩,何澤芸,葵涌就仁立,仁紀

由東涌出,那幾間較方便冇咁吊腳呢?

回覆樓主:

嚟幾間入到,小小吊腳都值得讀,葵青區升中band1學位都充裕,仲有2間band1女校, 幾間之中最好係仁立,可以葵興地鐵行過去都吾遠,其他幾間就青衣站轉小巴或巴士,都吾算吊腳,仁紀就反而比較難搭車或行去,小小遠

Arabellahk    發表於 19-4-16 14:15

青衣世德系青衣站斜對面,行5分鐘

青衣村何澤雲,行10分鐘

1162694sd 發表於 19-4-13 22:39
嚟幾間入到,小小吊腳都值得讀,葵青區升中band1學位都充裕,仲有2間band1女校, 幾間之中最好係仁立,可以 ...

感謝你的詳細解釋!我都知仁立好,但我囡成績一般,應該入唔到!成績麻麻應該揀邊間較好呢?

LeeCC 發表於 19-4-13 22:43
青衣世德系青衣站斜對面,行5分鐘

青衣村何澤雲,行10分鐘

謝謝回答,等我了解下呢2間先

回覆樓主:

如果成績一般,咁可能亨澤會容易d, 或者林金殿或全完容易d, 不過嚟2間學校叫2線d,呈分就再努力d啦,始終升中留葵青網比東涌好一點

1162694sd 發表於 19-4-13 23:02
如果成績一般,咁可能亨澤會容易d, 或者林金殿或全完容易d, 不過嚟2間學校叫2線d,呈分就再努力d啦,始終升 ...

我都係有考慮到升中問題先會唸出葵青讀小學,不過以我囡成績我都衹求B2中學!荔景間亞斯理衛理小學好似係比較happy school,呢間又點呢?

tinglokruby 發表於 19-4-13 23:32
我都係有考慮到升中問題先會唸出葵青讀小學,不過以我囡成績我都衹求B2中學!荔景間亞斯理衛理小學好似係 ...

呢間吾識啊,只知道2線係葵盛主恩,全完,林金殿較好,講真葵青區小學除左之前講果幾間,其他真係麻麻,但中學就幾好,band 2中學都算有吾錯選擇,邊緣band 1或2女生如果好運可能入到間band 1女校,親戚個女讀亨澤,當年考全級5x抽入蕭明

1162694sd 發表於 19-4-14 00:37
呢間吾識啊,只知道2線係葵盛主恩,全完,林金殿較好,講真葵青區小學除左之前講果幾間,其他真係麻麻,但 ...

謝謝回覆

睇EK D家長話呢間係寶校,但我自己就唔太識

回覆 1162694sd 的帖子

人地要交通方便, 推葵盛主恩.............

葵青區64,65, 66網, 說除雙仁, 世德, 雙主恩, 佛林, 全完, 何澤雲, ( 有無數少?) 其他麻麻, 睇到驚一驚

vestzs 發表於 19-4-15 16:59
回覆 1162694sd 的帖子

人地要交通方便, 推葵盛主恩.............

仲有陳溢小學,其他嘅真係吾識啦,以經搬離葵青區好多年,東涌去葵盛主恩,好似隔涉啊

區內傳統名校未必肯/有位收插班生,會不會考慮林炳炎或荃灣天主教等,只是校舍較舊,各方面也不錯。

青衣何澤雲,舊年都有人插到五年級,你可以試下

回覆樓主:

今日問左幾間都話未知有冇位,最快要6月左右先可以再打去學校查詢

tinglokruby 發表於 19-4-13 14:35
我囡升小四將搬去東涌,但因東涌新人口多需要接受教署安排小學,所以唸住出葵青區,請問葵青區有那間小學比 ...

請問你最後轉到葵青小學嗎?