用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見:已選了自一跨區自二區內
go

求意見:已選了自一跨區自二區內

甲一:自一跨區
甲二:自二區內
甲三:留空(因為想留待機會抽乙一)
乙一:自二區內
乙二:區內
乙三:區內
請問以上甲乙部選擇計劃是否正路嗎?

young8888 發表於 19-4-13 10:28

非常正路

四平八穩

無可挑剔

young8888 發表於 19-4-13 10:28

小朋友問點解甲三唔簡區外的名校(啱佢banding的)搏一搏?都唔知點答佢

不過如果樓主心儀一間區外,一間區內的話,甲三其實應該留空,無必要填,萬一不幸不中甲二,便直接去乙一搏區內心儀。
除非樓主不申請轉區又想要全面搏區外中學才好填甲三,否則確實應該留士空。
又不過,甲部位少,乙部位多,甲三如何設定保險線?好少人提及,甲三就設保險線寫低banding的中學,恐怕未必甘心。甲三都寫同banding的中學,命中率恐怕又甚低。

nillnill 發表於 19-4-13 23:32
不過如果樓主心儀一間區外,一間區內的話,甲三其實應該留空,無必要填,萬一不幸不中甲二,便直接去乙一搏 ...
因他説橫掂甲三留空不如搏一搏一問區外同甲一Banding嘅中學,感覺無咁蝕

young8888 發表於 19-4-13 23:55
因他説橫掂甲三留空不如搏一搏一問區外同甲一Banding嘅中學,感覺無咁蝕

仲有心儀好過乙1咪照填囉,雖然機會近0,但填埋都無乜所謂~~~