用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人知KL3網, 五旬節係B2定B3
go

有無人知KL3網, 五旬節係B2定B3 [複製鏈接]

如題,謝謝
   4    0    0    0

學校老師話係band2

回覆樓主:

今日我實地同個仔行過, 我校舍幾like 五旬節, 街都幾靜, 值得考慮

leocatcat 發表於 19-4-13 09:30
如題,謝謝

B2b~C

五旬節以往成績唔算Top,不過係一間好關愛嘅學校,可能就係太關愛原因,佢以前每年都會聽教育局話,接收三至四個鄰近學校踢出嚟學生,而上面嘅2006年報道,即係12至13年前嘅事,當年呢單新聞絕對令學校建立極度負面形象(到今日依然有人攞件事出嚟講就知啦),完全令學校素來純樸克己風格毁於一旦,因我係舊生關係,當年亦有了解過事件,想講番其實滋事者正是該批入讀不久嘅外來生。直至近月亦乘校慶返過學校聚餐,感覺新舊老師及已畢業或就讀嘅學生都感情好好。。明白12年前一單負面影響深遠,會令成績較好嘅小六學生卻步,但我肯定老師用心態度依然不變,(唔敢話人哋攞十幾年前嘅嘢嚟講,因為我都攞廿年前嘅嘢嚟講),至於揀唔揀就睇閣下意願了

升呢爸爸 發表於 19-6-9 04:35
五旬節以往成績唔算Top,不過係一間好關愛嘅學校,可能就係太關愛原因,佢以前每年都會聽教育局話,接收三 ...

多謝舊生的意見, 其實我地小朋友在呢區中間已唔多學校可以揀, 所以做父母揀學校現在大多上網睇資料, 之前同小朋友一間間咁睇都好喜歡呢間, 有時都幾可惜係每年d人一係google 打呢間單新聞就出, 所以就算學校做幾多我見d同學仔反而唔會放乙1-3! 今日你出嚟講左讀後感, 其實對未來d人再搵學校時都有機會加番d分

leocatcat 發表於 19-4-13 09:30
如題,謝謝
五旬節大約係B2中下游,不過你需要考慮既係:
第一,學校既融合教育做得唔差,有一定既,過度活躍、自閉症,甚至係智障既學生。
第二,正如樓上所講,有負面新聞,所以近12年,收到既學生唔會太勁,估計B2B~B3學生都有。
係呢啲因素影響之下,學校仍然有B2中下游水平,所以我估學校既增值能力應該相當高。如果小朋友係B2成績,其實五旬節係其中一個好挑選。

‹ 上一主題|下一主題