用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 係咪所有國際學校都係用英文interview父母? ...
go

係咪所有國際學校都係用英文interview父母? [複製鏈接]

弱弱一問
我老公係澳洲藉但英文唔係native ,我香港藉英文都一般。
希望個仔仔可以入國際學校讀就會鬆啲。
請問係咪咁is學校只係interview 嘅小朋友英文?係咪唔使in父母?

又再問下有冇邊一間is學校比較易入,我哋九龍城會搬啟德,知道附近有一間叫啟歷,但又係好難入!
仲有想問下esf 面試係點?

有冇朋友面試過比啲意見?萬分感激!
   3    0    0    0

未聽過有IS用廣東話面試,國際學校外籍人士多,共同語言當然係英文。

ESF 幼稚園全英

ccprince 發表於 19-4-13 02:58
弱弱一問
我老公係澳洲藉但英文唔係native ,我香港藉英文都一般。

Kellet 一出世就排,通常不用interview 。不過遅報,小孩大左就要in

我地見過幾間
Boxhill N 全英文傾計,有offer讀咗1年。
York K1 英普playgroup,有offer但無讀。
AIS EC1 全英文傾計,有offer將會今年讀。
ESF K1 全英文傾計,最想入但無offer。

係esf見過內地來interview,父母唔識英文,但小朋友英文OK,最後都有offer。

回覆 sxd 的帖子

我地去見AIS時見大陸家庭,用英文點名都唔知人地嗌緊,係Agent幫佢點名。不過Agent唔比佢去,唔知最後佢地點in了。

我估樓主只是不native ,但fluent ,可以清楚用英文表達自己就ok 了

我同老公不是英文native但fluent
囡囡Esf Y1 interview小朋友還小朋友in, 家長同校長傾偈
不論小朋友定家長都要用英文對答

弱弱一問

基本溝通可以,及可以應付家長會

弱弱一問

唔使native, 英文識聽識講加埋表情輕鬆就ok la

h0146406 發表於 19-4-13 09:36
回覆 sxd 的帖子

我地去見AIS時見大陸家庭,用英文點名都唔知人地嗌緊,係Agent幫佢點名。不過Agent唔比佢 ...

而家有埋大陸Agent教路入國際學校

弱弱一問

耀中幼稚園用廣東話interview父母同小朋友,不過唔係所有人都有面試機會。小學係咪仲可以用廣東話interview就唔清楚。

貝珠 發表於 19-4-13 08:44
Kellet 一出世就排,通常不用interview 。不過遅報,小孩大左就要in

咁小朋友宜家2歲先報係咪太遲嘞?

Pan2013 發表於 19-4-13 08:15
未聽過有IS用廣東話面試,國際學校外籍人士多,共同語言當然係英文。

ESF 幼稚園全英

咁請問Esf 幼稚園係咪都好難入?

tarejackie 發表於 19-4-13 10:58
我同老公不是英文native但fluent
囡囡Esf Y1 interview小朋友還小朋友in, 家長同校長傾偈
不論小朋友定家長 ...

小朋友宜家二歲一向都外佣姐姐都係英文溝通,但借位問下你面試問家長咩問題?

sxd 發表於 19-4-13 09:32
係esf見過內地來interview,父母唔識英文,但小朋友英文OK,最後都有offer。

明白!唔該哂!

ccprince 發表於 19-4-13 12:47
小朋友宜家二歲一向都外佣姐姐都係英文溝通,但借位問下你面試問家長咩問題?
...

普通交談,了解下點解想小朋友讀佢地學校,有d咩想校長了解多d關於個小朋友嘅之類

回覆樓主:

我都係港式英文,但練習下多聽多講最緊要唔好俾人覺得你緊張就得
p.s.小朋友讀緊IS

esf家長面試表格有項係「英文水平」,唔需要native,只要流利溝通。

回覆 picamama 的帖子

我前排去咗個教育展,最多人圍嘅唔係邊間學校,係圍住d agent。個agent話100 per cent幫你入IS,我地問佢點計。佢好取巧,係100 per cent介紹佢覺得你入到嘅學校。佢話會先幫你做asessment,睇吓小朋友啱入邊間同問吓你budget,再幫你安排申請。如果用移民做例子,你想去美國,但佢覺得你唔夠錢又無技能,佢介紹你去台灣。最後你去到台灣,佢當你成功移咗民㗎啦。
package由2萬8至6萬8不等,另加幾千蚊assessment fee.
‹ 上一主題|下一主題