用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 乙一喇沙
go

乙一喇沙 [複製鏈接]

喇沙咁少位,係咪好少填佢甲一/乙一?(除咗係喇小人之外〉好奇一問。
如果band1仔乙部填盡band 1(~10間) 才填band2,會唔會有機會派到好後。
   4    0    0    0

PPYC 發表於 19-4-12 23:31
喇沙咁少位,係咪好少填佢甲一/乙一?(除咗係喇小人之外〉好奇一問。
如果band1仔乙部填盡band 1(~10間) 才 ...

你的策略係:
乙1至乙10填B1中學,乙11填B2中學。

一定係九龍城區和B1生才會這樣填呢!

假如係B1學生=>我估你最差只會轆到乙11

回覆 YmOra 的帖子

係呀,覺得九龍城區band 1校少,來來去去都係迦X,華X。有D又好少位得十幾個,喇沙、民生。點填3O個格呀!?
會有人填喇、民做乙一嗎?唔填的話咪仲少選擇?

PPYC 發表於 19-4-12 23:57
回覆 YmOra 的帖子

係呀,覺得九龍城區band 1校少,來來去去都係迦X,華X。有D又好少位得十幾個,喇沙、民 ...
連埋他區位都有20幾間B1中學
乙1填喇沙、民生嘅當然有啦!好簡單地想想,兩所熱校自行收咁多申請表,報得自行嘅人乙1好大機會會填選啦!

但他區那些band1得幾個位咋……你嘅建議係咪都照填,唔好咁快填band 2多位那些呢?

PPYC 發表於 19-4-13 06:58
但他區那些band1得幾個位咋……你嘅建議係咪都照填,唔好咁快填band 2多位那些呢?
...

不知你頭10間B1中學係點排,就當係你最心儀嗰10所B1中學沒有他區B1中學,而乙11就是B2保險線。

你可以考慮下:
乙1至乙10=你最心儀嗰10所B1中學

乙11至乙n=執死雞位,即剩餘(他區B1中學)

乙n至乙z=執更難死雞位[需難執,但仍然有機會存在,即剩餘(本區B1中學)]

乙z之後緊接填一所B2a熱校

這策略與你的策略的""最差都係轆到去該所B2a中學"",唯一分別是你轆得少格DD,但我可以抽入B1中學機會率多你DD,因為我連汁都撈埋,我連"""執死雞位"""都唔放過。

喇沙乙部有幾多個位放出街外人?

cclemon2009 發表於 19-4-13 08:47
喇沙乙部有幾多個位放出街外人?

非保留位:
 九龍城區17
 油尖旺區 3
 深水埗區 2

YmOra 發表於 19-4-13 07:42
不知你頭10間B1中學係點排,就當係你最心儀嗰10所B1中學沒有他區B1中學,而乙11就是B2保險 ...
乙11至乙n=執死雞位,即剩餘(他區B1中學)?

請教一下九龍城有他區嘅band one中學咩?

點解好似見唔到?

Thx

idd007 發表於 19-4-15 11:51
乙11至乙n=執死雞位,即剩餘(他區B1中學)?

請教一下九龍城有他區嘅band one中學咩?

你可以參考這個

這裏羅列咗各區他區B1位:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3745435&page=1&authorid=0#pid47740007

九龍城區有54個他區B1位响乙部給抽。

‹ 上一主題|下一主題