用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求證:註冊直資+入表抽獎-->放棄兩邊學位?? ...
go

求證:註冊直資+入表抽獎-->放棄兩邊學位?? [複製鏈接]

是否已註冊直資,就不能入抽獎表,否則等於放棄兩邊學位?
還是表可以照入,教育署不派位,直資學位可以保留?

入表只是想叩門用。
   0    0    0    0

ghosta618 發表於 19-4-12 22:22
還是表可以照入,教育署不派位,直資學位可以保 ...

你打電話去教育局問比較清楚

入表叩門用,叩門學校會唔會要求你派到邊間學校的表格呢?因為你冇得參加派位,7月9號你應該係唔會有這表格

Amy12 發表於 19-4-12 22:26
入表叩門用,叩門學校會唔會要求你派到邊間學校的表格呢?因為你冇得參加派位,7月9號你應該係唔會有這表 ...

就算註冊咗直資中學,7月仍然會收到派位證,派往中學就係已透交左你已註冊既直資中學~~~

你可以睇番你自己簽過乜野俾直資中學~~~

我理解直資中學只係要求你明白一旦註冊左,表示你已認同放棄任何自行和統一派位~~~

不過,個人睇法,照入統一派位表對叩門係無乜意思~~~

已註冊了直資,家長須知上面p15,第29項的指引是這樣填的麼?原來可以照填的嗎?

Zoomfly 發表於 19-4-12 22:43
已註冊了直資,家長須知上面p15,第29項的指引是這樣填的麼?原來可以照填的嗎?

...

學生註冊直資後,家長可以照填抽獎表,照自行面試,但是教统局不會分配自行學位,或甲乙部分配學校位給已註冊直資的學生

Zoomfly 發表於 19-4-12 22:43

...

不可以,註冊直資時有一份表格寫放棄自行面試中學2間和放棄統一派位,就算自行首選中學收佐你,你都係無法去到首選中學,因為你已經被直收佐!

感謝大家的回應。
我想清楚的是:

1) 如交表後,是否兩邊學位都會取消?<--老師這樣說的。

2) 叩門時,能交出抽獎表副本,能否顯示誠意?還是沒有意義呢?

ghosta618 發表於 19-4-12 23:41
感謝大家的回應。
我想清楚的是:
中學叩門比小學叩門難好多,主要是靠成績,只要成績比其他對手好就會收,不會看你抽奬的排位,所以不用考慮「誠意」的。

cuccw 發表於 19-4-13 10:09
中學叩門比小學叩門難好多,主要是靠成績,只要成績比其他對手好就會收,不會看你抽奬的排位,所以不用考慮 ...
Good answer

中學叩門確實首要是成績, 但亦確實有一些中學講明到叩門時, 要睇學生有冇在自行或甲乙部揀選過該校, 如果冇揀就不會派發叩門表格, eg. 聖方濟!

ghosta618 發表於 19-4-12 23:41
感謝大家的回應。
我想清楚的是:

好多中学叩门唔洗講誠意~叩门位少之又少,中学只想收多幾个叻叻学生,考好个叩门試最实際。有d中学,如旅港开平要自行面試过先有得叩,有d就無揀过都可以。我女有同我完全無揀过果间津中,一样叩入。唔好 庸人自擾,簽左直資就等放榜去叩门,你甲1乙1有無入表揀果间中学-d都唔重要。楼主,簽左承諾書就要履行承諾,唔可以反口禁㗎。

ykconniechan 發表於 19-4-13 11:07
中學叩門確實首要是成績, 但亦確實有一些中學講明到叩門時, 要睇學生有冇在自行或甲乙部揀選過該校, 如果冇 ...

如要睇,多数都係睇自行……

所以永遠都是果句, 成績好才是王道! 至於叩門, 如有心儀的中學, 最好在放榜前做好準備, 了解清楚每間學校在叩門上的要求, 更要有叩門步署和策略, 因為到放榜後, 要叩門就真是爭分奪秒!

其實有些中學接受叩門時,傾向收"自行"時揀該校的學生,非關誠意,而是方便行政,因為校方已有晒該學生的教局排名和面試記錄。
所以如果你自行時有面試,就算無大抽獎,佢都已有你記錄。

回覆樓主:

不如你花些時間看看教署派的升中單張同家長指引,你便會明白
‹ 上一主題|下一主題