用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 closed
go

closed

deleted

回覆樓主:

可上學校網頁check, 無記錯Oxbridge overall 7.5, no part lower than 7

poonseelai 發表於 19-4-12 21:26
可上學校網頁check, 無記錯Oxbridge overall 7.5, no part lower than 7

deleted

回覆樓主:

唔同大學、唔同科目,各有唔同要求。普遍一線大學最基本文科要至少各 band 6,理科 7。二線大學鬆啲。

1998Ruby1998 發表於 19-4-12 21:54
唔同大學、唔同科目,各有唔同要求。普遍一線大學最基本文科要至少 6,理科 7。二線大學鬆啲。 ...

deleted

回覆 1998Ruby1998 的帖子

一线大学要求最小6.5或7 啊!

spiderlily 發表於 19-4-13 16:29
回覆 1998Ruby1998 的帖子

一线大学要求最小6.5或7 啊!

講得唔清楚,係每個 band 至少  6

回覆 Anniemun 的帖子

一綫大學,通常overall同sub-grading點都要 7

如果英文底好, 考定IELTS 目標係Overall 7.5, each band not less 7. 另外, 好多英國大學對 IELTS入學要求你一上網就查到, 點解仲要喺度問, 因為就算話咗你聽, 但每校每科要求都可能唔同,唔會有家長識得哂,咁重要嘅資訊你始終又係要入有關大學網部睇一次。

唔同大學唔同科要求唔同,最實制都係去心儀學校網站睇睇。

好似Cambridge要求7.5. Oxford大部份科目要7.5. Imperial要6.5-7. Warwick 6 - 7。

有趣的是Imperial要求ielts7分的科目,只要求DSE英文3。

1998Ruby1998 發表於 19-4-13 16:43
講得唔清楚,係每個 band 至少  6
請問你考ielts 成績?

回覆樓主:

KK20010609 發表於 19-4-16 17:32
可以參考

deleted

del.....

KK20010609 發表於 19-4-16 17:20
7.5唔難,

我小明友讀一線英中,完全無準備去考 ielts ,overall 8.5,speaking/reading 9.0,佢很多同學 ielts 拿到 overall 9.0。

我外甥讀二線英中,hkdse 英文 5*,本地三大畢業,很努力睇電視鸚鵡學舌,ielts overall 8.0,listening 9.0,Reading/Speaking 8.0 , 出嚟做咗兩年野,上司多數外國人,可以去美國總公司用英文做 presentation,還可以幫人補習英文oral

學英文好睇你肯唔肯,有冇學英文的環境,不須要去外國留學

KK20010609    發表於 19-4-18 11:55

bristol 發表於 19-4-17 10:03
我小明友讀一線英中,完全無準備去考 ielts ,overall 8.5,speaking 9.0,佢很多同學 ielts 拿到 9.0。
...
9.0 ? 總分還是個別部分?

del...