用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銘基 vs 循道
go

銘基 vs 循道 [複製鏈接]

兩間同level,但邊間略勝一籌?
   0    0    0    0

回覆樓主:

循道

心肝寶貝B 發表於 19-4-12 19:47
兩間同level,但邊間略勝一籌?

但銘基位多啲

回覆 Yiuyeung 的帖子

敞除位數,只計留學校,邊間好?

回覆 心肝寶貝B 的帖子

銘基係Band 2DSE 成積和入U 率也很差

回覆 梓灝爸爸 的帖子

以「中華基督教會銘基書院」最近一屆已公佈的文憑試成績評估出來的中學排名。

只有部分中學會公佈學生的文憑試成績,我們儘量在網上搜尋,找到以下資料。

在 2018 年度的文憑試:

該校

全港日校平均

第 4 級或以上成績比率

大約 39.9%

35.43%

第 2 級或以上成績比率

大約 96.9%

85.49%

核心科目第 4 級或以上比率

該校

全港日校平均

中國語文

大約 38%

30.58%

英國語文

大約 29%

26.84%

數學必修部分

大約 53%

38.79%

通識教育

大約 31%

34.89%

核心科目合格率(第 2 級或以上)

該校

全港日校平均

中國語文

大約 96.1%

86.15%

英國語文

100%

79.23%

數學必修部分

大約 98.5%

82.52%

通識教育

大約 96.1%

88.96%

第 4 級或以上成績比率高於全港的甲類科目數目

第 2 級或以上成績比率高於全港的甲類科目數目

合格率達 100% 的甲類科目數目

銘基唔好

梓灝爸爸 發表於 19-4-12 23:02
回覆 梓灝爸爸 的帖子

以「中華基督教會銘基書院」最近一屆已公佈的文憑試成績評估出來的中學排名。
梓灝爸爸,請問邊到查看這些資料?有無link?Thx

咁如油尖旺區band 1男生,乙一九華或SFXC,乙二循道有無機?

回覆 梓灝爸爸 的帖子

但循道連這些成績也沒公佈,會否更差呢?

兩間校風比較呢?

銘基唔好

所指哪些方面?

WinnieCatCat 發表於 19-4-13 04:41

你說得對。

我覺得兩間差不多。循道要收直屬小學D學生,生源更差。

我覺得銘基好一點。

WinnieCatCat 發表於 19-4-13 04:41

循道又點會冇公佈成績呀

當年兩間我都有去過佢哋個talk, 一間巨細無遺咁樣公佈成績, 有圖圖上面仲有數字冇水分, 另一間只係講少少, 個校長顧左右而言他。 其實類似嘅comment 幾年前我都係ek度寫過。

平心而論兩間都係差唔多, 如果你有去過嘅簡單揀自己鍾意就得啦, 邊間易入啲真係好難講, 都唔知道對手點揀, 不必太過機關算盡啦。

以下係我當年係talk 度影嘅相, 係有啲矇, 因為校務報告一樣有唔使咁緊張。

Chowying 發表於 19-4-13 10:40

謝謝你!你的數字是2015、16的,有沒有17、18?

WinnieCatCat 發表於 19-4-13 11:36
謝謝你!你的數字是2015、16的,有沒有17、18?
唔洗多謝我,我寫係因為冇你講果句循道冇公佈。自己揀學校,自己做功課,去過 talk 既自然知道邊度有,蒲得耐 ek 都知置頂有齊哂

hkpapa852    發表於 19-4-13 11:48

Chowying 發表於 19-4-13 11:40
唔洗多謝我,我寫係因為冇你講果句循道冇公佈。自己揀學校,自己做功課,去過 talk 既自然知道邊度有,蒲得 ...

我就係置頂睇唔到主科breakdown,見樓上有爸爸有銘基中英數通數據,但沒提循道,可能我表達得唔好。唔知點解我用手機睇循道網頁,搵唔到school report,銘基的則睇到,各科數據大概是估到的。我當然明白要自己做功課,但亦感謝網上討論區家長無私分享。

WinnieCatCat 發表於 19-4-13 13:52
我就係置頂睇唔到主科breakdown,見樓上有爸爸有銘基中英數通數據,但沒提循道,可能我表達得唔好。唔知點 ...

重要既事講多次,置頂已經有“齊”哂    真有需要既請自行比較不同年份,我個人覺得兩間就差不多喇  

來年升中既家長,比較差唔多同級既學校,最好真係親身體驗吓,唔係會好難揀呢。

我點解要再回覆,循道成續好唔好係一回事,但我去過唔少 talk, 唔係間間都會詳細公佈成績,連入邊間 U, assoc deg, non ugc fund 幾多人都寫清楚, 其實好少有呢。

其實選學校最好親身去過參觀同簡介會好啲,純睇DSE數據就判定邊間學校好未必最準,同埋可能間學校又未必適合自己的小朋友。有不少學校我去完參觀同簡介會後,觀感同原本所想的有很多落差呢。網上將學校分banding的網站大多數都是以DSE大前題,反而忽略了一間學校好壞的其他因素,例如:老師對學生的關愛和支援等等。我自己就會考慮埋呢啲因素,唔會單睇成績。

功課要一早做,唔係吓吓臨急抱佛腳。

校務報告亦唔可以只睇一年。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題