用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區大抽獎,請高人賜教
樓主: bonniec2000
go

沙田區大抽獎,請高人賜教   [複製鏈接]

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

咁都安心D,因他區唔知點填先比較安全,因仔仔係b1b尾~b1c頭,所以有D驚,咁啱又有兩/三個公屋落成,thanks!

奥脫福 發表於 19-4-13 22:33
想請教下大家,點睇曾肇添呢?

如果同區內的培英、區外的華英比較呢?

曾記都有好多課外活動,着重成绩,測驗比較多,要學生自律,有一定程度。要1運動F1,1藝術F2,1service F3, 學生要受得壓力,仲有佢分柝成绩幾好,由pre S1到每次考試,都同你自己比較進步或退步。。培英比較活動,有活力呢。華英就唔熟。以成绩計,曾記一定最好。

奥脫福    發表於 19-4-15 21:12

mch411 發表於 19-4-15 12:08
自行+大抽獎大約1380, BAND1生大約1600,大約1.1-1.2人爭1個英中位,
未包括考直資, 跨區自行, 轉網, 移民離 ...

請問沙田B2校是否足夠?
即是(B1校+B2校)是多過(B1生+B2生)的嗎?

eli_leung 發表於 19-4-16 07:28
請問沙田B2校是否足夠?
即是(B1校+B2校)是多過(B1生+B2生)的嗎?
學校冇banding, 學生先有banding,普遍家長認為英中=band1, 中中有英文班=band2頭,
開班不足=band3, 但有較專業家長會將dse成績分類,
詳情可睇下置頂d post, 英中以外學校好少資料公開,
好難研究, 所以答唔到你有幾多所謂b2位

請問今年NT7 B1生是否仍可跟盡填B1校策略?  4大英中大熱, 恐怕不放乙一應該都無機會, 如放乙一培, 乙二裘/循 (如放乙三其一是否0機會?), 乙四沙官, 乙五郭中....排完1C再填B2校....如果咁填是否太博, 可能連一間B1都派唔中??謝謝!  

沙田邊間Ben two學校好

奥脫福 發表於 19-4-13 22:33
想請教下大家,點睇曾肇添呢?

如果同區內的培英、區外的華英比較呢?
教學質素/校風 分別不大, 呢 3 間 都係 好學校.

‹ 上一主題|下一主題