用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如何排:九龍塘中學/基道(土爪灣/德蘭女校/聖三一中學 ...
go

如何排:九龍塘中學/基道(土爪灣/德蘭女校/聖三一中學 [複製鏈接]

點排第二至四志願
   8    0    0    0

德蘭, 聖三一, 基道, 九龍塘

回覆樓主:

聖三一换校長之後勁左, 好d學校已叫人乙三好放了, 其實有人話佢幾年前band3 , 但現在可能已在2B或2C, 其實在冷門之中佢校舍同其他都比band2中後的學校好

回覆樓主:

多謝您意見。

In2c68 發表於 19-4-14 06:50
聖三一换校長之後勁左, 好d學校已叫人乙三好放了, 其實有人話佢幾年前band3 , 但現在可能已在2B或2C, 其實 ...

聖三一係唔錯,但都唔會係B2B。如果佢係B2B,咁何官同胡兆熾係乜?如果你話呢兩間係B2A,咁陳喇同培道又點計數?所以佢好難話係B2B。另外,基道成績近年上緊,不過小朋友要谷得至好。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-4-14 14:16
聖三一係唔錯,但都唔會係B2B。如果佢係B2B,咁何官同胡兆熾係乜?如果你話呢兩間係B2A,咁陳喇同培道又點 ...

基道好谷

S.6 考 DSE 既 study leave 要日日返學操卷,唔返即揾家長問咩事
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

多謝各位意見,要交表!真係好難排

miriam 發表於 19-4-14 14:23
基道好谷

S.6 考 DSE 既 study leave 要日日返學操卷,唔返即揾家長問咩事

唔係咁,點將班B3生谷上B2呢。呢兩年考DSE既學生應該當年都係B3多。

little_yolky 發表於 19-4-14 14:16
聖三一係唔錯,但都唔會係B2B。如果佢係B2B,咁何官同胡兆熾係乜?如果你話呢兩間係B2A,咁陳喇同培道又點 ...

所以呢d真係一年年, 基道同聖三一五旬節其實幾難分, 係我心目中得何官同培道九真和陳瑞琪係我心目中係2A,呢d如果我地band2 入其中一間都發達, 而呢幾間係㑹有好多band1同2A生, 而其他band2 校講真間間各有好有唔好, 好睇個人, 如鄧鏡波係好大間但佢太舊, 我自己放到乙八乙九!

little_yolky 發表於 19-4-14 14:40
唔係咁,點將班B3生谷上B2呢。呢兩年考DSE既學生應該當年都係B3多。

真係有B2?

聖三一點都講唔上係B2嘛.....

e2m 發表於 19-4-14 15:54
真係有B2?

又係果句,如果你覺得基道成績無B2,咁其他果D你就好難定。始終只有3個band。

e2m 發表於 19-4-14 15:56
聖三一點都講唔上係B2嘛.....

我一般建議B2A-B同學唔駛太早揀,甚至B3生可以放乙一試試。但呢D好個人既。正如有人建議B2頭男仔乙一揀胡兆熾,但無建議何官同陳喇一樣,好個人既。

miriam 發表於 19-4-14 14:23
基道好谷

我係附近返工,佢哋星期六都要返學.

醒目開學勳章 王國長老

KEROROBB 發表於 19-4-14 23:43
我係附近返工,佢哋星期六都要返學.

星期六都要返學校補課
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

請問,德蘭女校同九龍塘評語如何。要填成30間,頭三間後都唔知點填

lamlam1205 發表於 19-4-12 11:37
點排第二至四志願

九龍城區的 BAND 2/3 中學校網內,有列出文憑試表現的只有下列數間。

中文

英文

數學

通識

入本地學位課程

2級平均率

培道

>HK

>HK

82.50

89.00

47% (連海外)

何文田

97.4

99.1

27%

97.4%

基道

90.2

82.9

87.8

93.9

20%

89.40%

五旬節

>90

>HK

>HK

>90

18.80%

鄧鏡波

15%

創知

88.4

78.4

97.8

85.20%

彭學高

82.40%

九龍塘

87.5

83.7

76.90%

註:
- 上表列出四科主科的數字是 2018 文憑試取得 2 級或以上成績的百份比
- 藍色數字代表高於全港
- 培道的中文和英文科文憑試表現只列出了 3 級或以上成績的百份比
- 九真只列出 3 級或以上成績的百份比,四科主科均高出全港平均

所以按成績來看:
- 九真是高一班的
- 培道和何文田較次
- 然後依次是 基道 > 五旬節 > 鄧鏡波 > 創知 > 彭學高 > 九龍塘

聖三一 和 德蘭 沒有公佈公開試表現

---------------------

按你所列出的四間中學按學業表現來排列:
1. 基道
2. 九龍塘
3. 聖三一 /  德蘭

---------------------

基道是頗重視學業的,但不會只谷成績較好的一批,
所以不少科目的 2 級或以上百份比都是 100% 或 接近 100%。

近年有不少中學已經不再詳細公佈公開試表現,
這間中學仍然在校網列出頗詳細的資料。

不過,若要選擇這間中學的話,要有心理準備,補課真的很多,而且是由中一開始補的。

憫父 發表於 19-4-15 17:10
九龍城區的 BAND 2/3 中學校網內,有列出文憑試表現的只有下列數間。
雖然好忙, 但睇到你咁寫培道, 忍唔住要login回應一下。

九真無錯係比培道成績高, 但培道成績要比何官高好多。以下係網站內校務報告2018 DSE資料。

中(3): 91.1%
英(3): 80.5%
數(2): 99.2%
通(2):100%

最高5+係地理(22.2%), 歷史(22.2%), VA(27.3%)
最高4+係地理(62.2%), 歷史(77.8%), VA(45.5%)

2017年入Jupas係67.9%, 其中資助學位係44.6%。

近日憫父有D回應資料好奇怪, 係咪有人盜用咗憫父個account?!

little_yolky 發表於 19-4-15 17:31
雖然好忙, 但睇到你咁寫培道, 忍唔住要login回應一下。

近日憫父有D回應資料好奇怪, 係咪有人盜用咗憫父個account?! ...

謝謝你的指正!
我只是看見德蘭被人抬舉得太高,所以心急了一些,
以致資料顯示得不太理想。

因為各校顯示資料的方式不盡相同,
偶然會看漏了一些資料,
謝謝你的指正,
我已經更新了資料。

識得有人以前讀聖三一, 佢話裏面有黑社會, 門口又成日有黑社會等人放學,男仔粗口爛舌,女仔掛住扮靚。
‹ 上一主題|下一主題