用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 應該選擇A-level 還是DSE
go

應該選擇A-level 還是DSE [複製鏈接]

阿女有意出國讀書,聲稱想出國體驗,但基於她在此時仍未有確定的目標,而我本人又怕她去到外國都係hea 讀,因她在港都不是盡晒力讀的人。
與此同時,我亦問過佢如果出去讀會選擇什麼科目?在Agent 講解後,她聲稱會㨂Psychology, English, Theatre Studies, PE(BTEC),本人見識淺薄,希望在此能有一些有經驗的家長們或專業人士指導一下,以她選收的科目有什麼意見呢?萬分感謝(emoji)(emoji)
   4    0    0    0

回覆 Gloria89 的帖子

---- deleted ---

cow 發表於 19-4-12 09:52

---- deleted ---

是否有意見給我?

令千金今年讀緊中四?打算2020年去讀Y12?  本身在香港有讀開呢D科目嗎?

Gloria89 發表於 19-4-12 09:45
阿女有意出國讀書,聲稱想出國體驗,但基於她在此時仍未有確定的目標,而我本人又怕她去到外國都係hea 讀, ...

English 呢科問清楚D
自修科中文

中六選校
最好400人或以上
因為選修科目會較多 !

PE ( BTEC) 同一般A Level subject 喺考大學上會否有分別? 孩子英文能力好高? 讀English 咁勇?
呢四科嘅組合好特別,要考慮清楚。

yuyueng 發表於 19-4-12 22:26
令千金今年讀緊中四?打算2020年去讀Y12?  本身在香港有讀開呢D科目嗎?

現時讀緊中五,她只是在校的課外活動是英語話劇,她亦都十分鍾情此科,所以佢想如果去修科時都會選在theatre studies

db7mu23 發表於 19-4-12 22:49
English 呢科問清楚D
自修科中文

明白,多謝你的提示

SIYip 發表於 19-4-13 00:44
PE ( BTEC) 同一般A Level subject 喺考大學上會否有分別? 孩子英文能力好高? 讀English 咁勇?
呢四科嘅組 ...

好,叫佢再重組一下,佢英文在校内一向都可以,基於佢都鍾意運動,在agent 引導下就選擇了呢幾科

唔知你孩子情況和能力,亦不熟悉BTEC. 但聽一個已移民英國的朋友講,BTEC 通常係成績較普通的學生,或對該科極有興趣的才會選。你最好search 多一點呢方面資料。
至於英文,我地以second language 去同其他first language 嘅人鍊,真係要諗清諗楚。
Psychology 係接近science 的科,你孩子現在有修Bio 嗎?
A Level 要考大學,唔能夠太浪漫。

Gloria89 發表於 19-4-13 01:08
現時讀緊中五,她只是在校的課外活動是英語話劇,她亦都十分鍾情此科,所以佢想如果去修科時都會選在theat ...

打算今年9月去讀Y12但仲未搵學校?會唔會好急?

囡囡似乎唔喜歡傳統學科,不如讀foundation,或dse後去外國留學。

SIYip 發表於 19-4-13 09:01
唔知你孩子情況和能力,亦不熟悉BTEC. 但聽一個已移民英國的朋友講,BTEC 通常係成績較普通的學生,或對該 ...

首先要多謝你的意見,其實佢㨂呢啲科都係由agent 建議下選擇的,我都不太懂,佢在是完全沒有修讀理科科目,所以我咪將件事情在此請教一下大家

cow 發表於 19-4-13 12:04

囡囡似乎唔喜歡傳統學科,不如讀foundation,或dse後去外國留學。 ...

你好了解我女女,雖然大家素未謀面,你就咁睇我形容就知道佢心諗咩。佢暫時的而且確不是太有目標之餘又不是太喜歡讀書,佢心想過外國體驗一下,我都攪佢唔掂,唉

yuyueng 發表於 19-4-13 11:22
打算今年9月去讀Y12但仲未搵學校?會唔會好急?

一路揾緊,亦有學校有offer,但仍諗緊佢選的科目,我自己本人還考慮中是否給她去考A level,還是在港考完DSE 後才作考慮過去讀大學

Gloria89 發表於 19-4-13 14:00
首先要多謝你的意見,其實佢㨂呢啲科都係由agent 建議下選擇的,我都不太懂,佢在是完全沒有修讀理科科目 ...

完全無理科唔好揀心理學。
Agent 有無介紹學校? 有嘅話上校網睇佢介紹每科內容同要求,你會清晰d.
我覺得,你嘅case 應該叫佢專心考好DSE 再諗其他。佢自己都唔知自己想點,怕留學成為佢逃避嘅方法。

SIYip 發表於 19-4-13 14:29
完全無理科唔好揀心理學。
Agent 有無介紹學校? 有嘅話上校網睇佢介紹每科內容同要求,你會清晰d.
我覺得 ...

我就同你有同感,怕佢係逃避,而不是DSE or A-level的問題,我有同佢講想體驗當地學制生活,其實大學都可以,但佢話我知Agent 同佢講係兩樣嘢,係唔同的,我無語了,睇完你們的意見,我會再諗一諗,同佢再傾傾

Gloria89 發表於 19-4-13 14:37
我就同你有同感,怕佢係逃避,而不是DSE or A-level的問題,我有同佢講想體驗當地學制生活,其實大學都可 ...
初中去同高中去係好大分別.但AL去同大學先去,無乜分別.

Gloria89 發表於 19-4-13 14:08
一路揾緊,亦有學校有offer,但仍諗緊佢選的科目,我自己本人還考慮中是否給她去考A level,還是在港考完DSE ...

好看小朋友是否想考好dse?如冇信心去考好,不如早D留學!小朋友AL選三科好似也不容易,尤其psycho..好多野讀,又不能死背,。。。-般港生去讀AL選數,理科,商科容易考好成績!

你無同佢一齊同agent 傾? 點解agent 會suggest 你女讀英文同心理學? PE 都仲可以話興趣,呢兩科對本地學校嘅文科人嚟講,未必適合。
但你又話已經有offer. 是year 12 嗎? 入學試不是要考選修的科嗎?
‹ 上一主題|下一主題