用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 應該選擇A-level 還是DSE
樓主: Gloria89
go

應該選擇A-level 還是DSE [複製鏈接]

cow 發表於 19-4-13 14:46
初中去同高中去係好大分別.但AL去同大學先去,無乜分別.

明白,謝謝你。初中是否會多一點機會嘗試不同的活動或科目呢?

brother4 發表於 19-4-13 14:47
好看小朋友是否想考好dse?如冇信心去考好,不如早D留學!小朋友AL選三科好似也不容易,尤其psycho..好 ...

明白,謝謝你。再考慮一下。

SIYip 發表於 19-4-13 14:49
你無同佢一齊同agent 傾? 點解agent 會suggest 你女讀英文同心理學? PE 都仲可以話興趣,呢兩科對本地學校 ...

有,我同agent 講過情況,因時間問題,佢就另外再約agent 傾談嘅。聽agent 講返話最緊要以佢興趣為主先讀得好,可能佢聽我女講完佢的興趣或心想,然後建議佢這樣㨂。
另外,佢分別俾Battle Abbey 同well cathedral 提供了offer,但只是Skype 面試,沒有考任何入學試。但well cathedral 就要求要另俾200磅去考多個英文試,但都係已俾offer 阿女了。

唔知你個agent係乜人,似靠害多d

回覆 Gloria89 的帖子

A level 不用 entrance exam 似乎有点不一样

Even for those who start Year 9 in UK, many find A level English is not easy to study. Not sure if your daughter has English Literature foundation in HK.  If not, that may kill her.

caa 發表於 19-4-13 15:53
唔知你個agent係乜人,似靠害多d

所以我咪大膽在此請教大家

spiderlily 發表於 19-4-13 16:19
回覆 Gloria89 的帖子

To be honest, I think so too

Gloria89 發表於 19-4-13 14:37
我就同你有同感,怕佢係逃避,而不是DSE or A-level的問題,我有同佢講想體驗當地學制生活,其實大學都可 ...

你及囡囡仲要明白讀Psycho在學術及實際應用/工作上,Mphil level 只係起點,在財政支援上要留意, 另一方面,如果大學畢業成績不是非常優異(1st Hon)postgraduate level 唔易有大學收,因為唔係一般taught master,是研究型碩士,唔好諗吓覺得幾好,就不考慮自己是否有充份條件就去做。

ricetaster 發表於 19-4-13 17:39

你及囡囡仲要明白讀Psycho在學術及實際應用/工作上,Mph ...

多謝你的提醒,我會收集晒你們的意見後,讓她自己看看,讓她明白更多,謝謝你

Gloria89 發表於 19-4-13 15:08
有,我同agent 講過情況,因時間問題,佢就另外再約agent 傾談嘅。聽agent 講返話最緊要以佢興趣為主先讀 ...

似俾registration fee 多D
另外y12 冇可能不用take entrance exam , UKISET
Interview 完,學校啱就會叫你俾registration fee 和take 入學考試。考得唔好都可以唔收,所以嗰兩間會否是conditional offer only

rainbowbb 發表於 19-4-13 20:35
似俾registration fee 多D
另外y12 冇可能不用take entrance exam , UKISET
Interview 完,學校啱就會叫你 ...

甘又未必,要看供求吧!小女考sixth form, 有學校是面試後便收了。有些學校更看重學校成績,有些是沒有入學試的。

Gloria89 發表於 19-4-12 09:45
阿女有意出國讀書,聲稱想出國體驗,但基於她在此時仍未有確定的目標,而我本人又怕她去到外國都係hea 讀, ...

其實你沒有說到現在的成績和讀甚麼科,現在的成績入到八大嗎?

想讀英國大學,可以是DSE, GCE 或foundation. 為什麼想讀完DSE F5 轉去 GCE? 還要轉科?讀多半年便考DSE了,為什麼花多年幾重新適應考另一個試呢?

現在應考慮那些科較有把握,讀 U 才考慮甚麼科有興趣,甚麼有前途。

kls12 發表於 19-4-13 23:29

是的,學校老師都是同閣下意見一致,建議考埋DSE 才考慮出國讀。
老師對小女入香港八大都有一定的信心。小女在港收英吏同BAFS.但她不想再讀BAFS,如果出國讀,佢想讀啲佢有興趣的科目,而我又不太懂,除咗Agent意見外,便上來問點意見。
真心怕小朋友決定錯誤。

Gloria89 發表於 19-4-13 23:40
是的,學校老師都是同閣下意見一致,建議考埋DSE 才考慮出國讀。
老師對小女入香港八大都有一定的信心。小 ...

若有把握,應考DSE。相反,便應讀foundation。
除非你很有目標,想讀一些較top的大學,才會讀完中五去讀 GCE,以增加入讀機會。
我也認識一些同學,讀了一年GCE,轉讀foundation ,其中一個原因,是現時的GCE真是比以前難得多。

如果有信心入八大,即現在成績不差。那轉考GCE 成本更大。最怕到時兩頭唔到岸,要諗清諗楚。

kls12 發表於 19-4-14 00:19
若有把握,應考DSE。相反,便應讀foundation。
除非你很有目標,想讀一些較top的大學,才會讀完中五去讀 G ...

明白,感謝你的意見

SIYip 發表於 19-4-14 00:32
如果有信心入八大,即現在成績不差。那轉考GCE 成本更大。最怕到時兩頭唔到岸,要諗清諗楚。
...

你說得對,成本增加,我還有三個細嘅,自己本人諗到成本呢方面又真的有點卻步,但又怕被阿女大個後埋怨,
阿女諗住去考A level ,我估佢想去嗰邊讀大學加體驗

BAFS 的確係好多野讀,係辛苦。

但我都建議讀埋 DSE 先走,起碼有中文程度證明,無論最後邊度讀大學,政府工嘅語文程度證明都唔需要顧慮。你自己亦有三個更細嘅小朋友,一個去左外國,自然其他都會想避開 DSE。英國除北愛,普遍中學開支比大學大,尤其係讀比較有名嘅中學。一年學費預 40 萬,機票 3 套(放假住監護人貴啲) 3-4萬,校服起碼 5000,未計校外活動、書簿。大學如非讀醫科,學費 13-25 萬左右,住宿 5-10 萬,衣食 3-6 萬一年,計返普遍 40 萬有找。

如果到時候冇辦法 Year 1 入讀,都可以 Foundation 上,都係讀 4 年,但如果由 A Levels 開始,就要起碼讀 5 年。

1998Ruby1998 發表於 19-4-14 05:50
BAFS 的確係好多野讀,係辛苦。

但我都建議讀埋 DSE 先走,起碼有中文程度證明,無論最後邊度讀大學,政府 ...

多謝你宝貴的意見呀!要好好同阿女傾傾

咁就真係讀完DSE先去留學較好,有幾間Russell大學(如Manchester, Sheffield)把英文數學通識當一至三科計,DSE(5)大概=AL(A)。 4大概=BC。英文通識好又只要求2線大學,考DSE好過GCE。DSE英文點都易過GCE AL 英文
‹ 上一主題|下一主題