用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門揀校
樓主: bb363597
go

屯門揀校

回覆 littlelamlam 的帖子

我校老師反而話b1夠位, b2有少少位多到可以比b3

chaichaicat 發表於 19-4-14 18:13
回覆 littlelamlam 的帖子

我校老師反而話b1夠位, b2有少少位多到可以比b3

全屯門區今年升中人數有4100人,即每個 banding 約有1366人,雖然總學額有4300個,但要借200個去元朗天水圍,所以沒有剩餘學額了。

就B1而言9間英中約共1100-1200個學額,但B1生有1366個,所以一定有1xx多B1生跌落B2,而B2又會跌去B3,如果今年揀得太進取,就吾知飛去邊了

但因為呀囡係 B1頭,所以我都係陳中,馬中咁揀

有沒3A學生家長?
佢間小學好多人簡何福堂同陳黃,抽獎諗住試永隆

littlelamlam 發表於 19-4-14 20:57
全屯門區今年升中人數有4100人,即每個 banding 約有1366人,雖然總學額有4300個,但要借200個去元朗天水 ...
我女學校都係咁講!唔比學生太進取!

其實九間英中加埋譚中, 總共有1400個位, 照計數應該夠位。 不過 兩間官中 同埋劉金龍嘅 dse成績 ,似乎未到band1水平, 所以你亦都可以話 band one位唔夠。 所以夠唔夠位 係決定於你對band1學校嘅定義。

回覆樓主:

永隆是好學校
嘻嘻

bb363597 發表於 19-4-11 22:34
band 2 生,唔知點揀好,要揀15間填,填到第5已經唔知點填.

或許派位乙部

1 譚伯羽
2 宣道
3 陳黃淑芳

都不錯

elbar 發表於 19-4-22 18:18
或許派位乙部

1 譚伯羽
譚伯羽應該是B1B,對B2A學生來說好似比較進取,因為今年唔夠B1位。

CC_Ceci 發表於 19-4-22 21:29
譚伯羽應該是B1B,對B2A學生來說好似比較進取,因為今年唔夠B1位。

錯誤;對b2生來說,乙1 譚機會較劉高

回覆 elbar 的帖子

譚中有聯繋學額,扣除21個位(順記有3間小學),只淨55個學額。仲要先比B1學生先抽,之後才輪到B2學生,有錯請更正。今年譚中自行收到三百多份申報表,只有120人可以安排面試。以我所知,譚中好受順記學生歡迎。

CC_Ceci 發表於 19-4-22 22:17
回覆 elbar 的帖子

譚中有聯繋學額,扣除21個位(順記有3間小學),只淨55個學額。仲要先比B1學生先抽,之 ...

係,我囡b1生,之前想放譚中係乙三老師已經話吾好,所以收 b2生機會微乎其微了

譚中Band2學生應該唔好去考慮呱,就算極好運真係抽到,應該都跟唔上~~見EK置頂,DSE成績,根本純粹就係Band1學校。唔好見佢話中中就認為有得博a~~

回覆樓主:

屯官同屯天邊間博得過!有人話兩間也未咁受b1生喜愛,我想博吓

回覆 sy719th 的帖子

咁應該屯天易入少少呀!因為屯官都多人爭,B1拎呢間做保險線,B2既又會想搏入屯官但無論如何,今年真係要穩陣D咁去揀,不宜太搏

回覆樓主:

咁宣道好D定永隆?我打算排宣道先!

sy719th 發表於 19-4-24 10:05
咁宣道好D定永隆?我打算排宣道先!

或許派位乙部

1 屯官
2 永隆

都不錯  

回覆樓主:

你們点排呀?

越嚟越多山埃
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

bb363597 發表於 19-4-12 22:11
劉金龍     梁植偉     宣道        平安福     呂明才

點解你唔想吓唐賓南?平中呂中B3架, 你唔洗咁早填掛?

醒目開學勳章

chaichaicat 發表於 19-4-14 13:50
我女順記B2A, 想放甲一譚中/屯官博吓, 但老師話冇得博, 叫我地直接放劉金龍第一志願.
但阿女已自行in辛亥年 ...

譚中好難, 人少的話,你都仲可以博聯繫位抽中你, 人多的話基本唔駛想, B1都唔夠派。
劉金龍應該係唯一一間有機會的,因為係女校, 變相少左B1男生選。
不過要看小朋友鐘唔鐘意,同學校都幾細吓。
辛亥年你覺得自行機會大唔大?如果唔係都係博吓抽唔抽到。