用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學中英數習作
go

小學中英數習作

想了解下,大家多唔多買習作俾小朋友做?
如果有,通常買中?英?數?常識?

一年買多少本?謝謝大家意見。

利申:小囡今年一年級,無咩點買過習作。

francoma 發表於 19-4-11 10:59

你夠膽喺度問呢啲好勇敢

YolandaTam 發表於 19-4-11 11:29
你夠膽喺度問呢啲好勇敢

先簡介呢度,家長大致有三款
1)閱讀派,見以下
要投胎,就要投閱讀派的家長
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3586433
2)練習派
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3094530
3)經典派
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3744213

你或者先爬文,決定自己用邊種 approach 再問相關網友吧。加油!
P. S. 我自己就騎牆派三不像,女兒已中三。

Yanamami    發表於 19-4-11 11:40

我係彈性派一大堆練习(中英数)每本只揀合適練习係考試前两个周末做,其他曰子唔做,每本亦唔会完全做哂。阅讀嘛,最遺憾係教唔到佢地愛上阅讀,要逼

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 19-4-11 11:31

其實除咗3派嘅掌門人,大部分家長都係騎牆混合派,係差混多混少

October.    發表於 19-4-13 13:56

回覆樓主:

我女小一,我上年趁書展買了一大堆練習,因為多買有折覺得好抵,而且每本各有特色唔知邊本先啱,再加上覺得自己唔了解現在小學d課程,最後加埋之前買嘅,屋企都有三十幾本補充。結果升小後發現根本冇乜機會做練習,呀女慢活型,平日搞得掂d功課唔欠交已萬幸,星期六日又有興趣班又其他活動,可以坐定定做練習嘅時間,只有考試週放早,俾佢做一兩份模擬試卷。
小一已經過左大半,我覺得真係冇時間亦冇需要恆常做額外練習,因為學校已經夠多工作紙,識自己睇題目解題自己做功課已夠了。

回覆樓主:

我都是等第一次測驗之後有了成績參考才決定,成績滿意就不額外多做,否則就先考慮補習,練習方面再有需要就問學校老師哪本比較符合。

回覆樓主:

趁初小冇考試壓力,俾孩子盡情享受閱讀更重要。K2係呀女英文閱讀能力嘅分水嶺,而小一就係中文閱讀能力最重要嘅里程碑。

我是游派,平時閲讀,考試前游去練習派,有閒便做"升呢"派,小一時很多練習是別人送的(多得很多無經驗家長學前買了一大堆練習,最後無打開過),現在小二,無家長送了,唯有花錢買幾本。其實哪裡有這麼多時間做練習,平時已經有功課,星期六課外活動日,星期日是安息日。

回覆樓主:

每科買一至两本看門口,需要時揀黎做。

我仔小二。我有買,因為我懶得自己出問題。但只會揀一些佢比較弱的範圍俾佢做。唔會做晒全本。
天助自助者,  別再怨天尤人

一年級,每科一兩本足夠了。
考試前練一練,明白考試係點

YolandaTam 發表於 19-4-11 11:31

總結得好正。

雖然我叫人多閱讀,唔建議做補充,又唔駛講到呢到做補充,好似隨時收死亡恐懼咁滯。

小一真係無咩必要做補充:

一,小學分數唔係好有代表性,尤其初小;
二,最緊要明白教學課題,做補充幫唔到。
三,有時間真係要多閱讀,呢D 細路大左係補唔返。語文個底好重要,慢慢昇班你就知,閱讀其實係最慳水慳力又有效既方法。

四,除語文,數學亦係要多理解引導(生活例子),概念唔明做補充就算分數上左去,但概念越做越歪,讀上去都無好結果。
五,常識方面都係多閱讀,多吸收其他媒體信息,多見細面,唔係做補充出來。

Mrs.Luckycat 發表於 19-4-12 12:06
我仔小二。我有買,因為我懶得自己出問題。但只會揀一些佢比較弱的範圍俾佢做。唔會做晒全本。
...

其實教科書後面都有唔少練習題,可以做左先,唔駛哂錢買。

retriever 發表於 19-4-13 12:14
其實教科書後面都有唔少練習題,可以做左先,唔駛哂錢買。

冇挑戰性嘛......
英文及數學方面,我會買「試卷式」練習,考試週俾仔做,當操卷。
中文的補充練習,上學期已改變策略,主力攻「閱讀理解」及「看圖作句」。

天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 19-4-13 12:25
冇挑戰性嘛......
英文及數學方面,我會買「試卷式」練習,考試週俾仔做,當操卷。
中文的補充練習,上學 ...

所以我係慳水慳力型,最緊要唔好費時費錢。

有時見到其他父母果種任勞任怨, 鞠躬盡瘁,自己真係汗顏。