用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 TTCA 基崇2019-20 揮手區
樓主: masterunion
go

TTCA 基崇2019-20 揮手區   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

學校討論區禁止交易活動 ( 2017年7月3日生效 )

自2011年9月,可於學校討論區進行二手校服及專屬書包交易活動後,屢見有跨版式違規重複張貼,部份校區更充斥交易(徵/售/換/送)主題,影響家長交流討論,有見及此,由即時起,禁止校區任何交易活動,今後所有學校專屬用品之交易,必須按站規 ,發表於EK二手市場並選用合適分類

校區交易主題處理之安排 :
1. 校區內,現存的所有交易主題,會搬移到<回收文章>版區
2. 2017年7月3日至31日,為適應期,如有違規的交易主題,會搬移到<回收文章>版區
3. 2017年8月1日後,如有違規的交易主題,會搬移到<違規文章>版區

屢次違規者,可被警告或禁言,嚴重違規更可被永久禁止訪問
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

請問大家買齊書未? 我仲差6本,My Grammar Lab 商務話書商無货返,Math Ex都未齊。

長今媽媽 發表於 19-8-24 21:49
請問大家買齊書未? 我仲差6本,My Grammar Lab 商務話書商無货返,Math Ex都未齊。 ...

我都有好多本未齊,好擔心(emoji)

24/8小朋友們很充實

回覆樓主:

hi, 我仔是紅社,多多指教

My Blog~  (*^.^*)  蕃茄園事件簿(#^.^#)

http://hk.myblog.yahoo.com/hady-wong

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Sorry!

leo168 發表於 19-11-5 11:40
想請教問一下各位, TTCA面試1小時是什麼形式的 ?因小兒12月頭見, 謝謝!

⋯⋯

admiral1008 發表於 19-6-9 19:09
回覆 enjoyretired 的帖子

1班普通話,1班強英文,1班强數學,2班普通
如果英文同普通話都強,是否可以選英文班?定老師話曬事?

luluhaha 發表於 19-12-9 21:28
跟PRE-S1成績分班

luluhaha 發表於 19-12-9 21:28
如果報名表冇改的話,申請時係要選擇是否願意入普教中班, 如願意就要考埋普通話的。至於如果有考到普通話又英文強會分去邊班,我估睇吓普&#143294;中班人數有幾多先再睇埋PRE S1 成績啩。 都只係個人推測。

chanwendy 發表於 19-12-11 11:55
如果報名表冇改的話,申請時係要選擇是否願意入普教中班, 如願意就要考埋普通話的。至於如果有考到普通話 ...

⋯⋯

chanwendy 發表於 19-12-11 11:55
如果報名表冇改的話,申請時係要選擇是否願意入普教中班, 如願意就要考埋普通話的。至於如果有考到普通話 ...
好似有家長話今年無特別填普教中... 不過我未睇過份表唔能夠確實到..其他班就一定係靠PRE- S1 果日考成點去分

搞唔明,點解中學六年唔係用同一種語言教中文?三年普通話又三年廣東話,最後大學又要用廣東話考,點解唔係全程廣東話來教?小朋友會唔會好混淆?

luluhaha 發表於 19-12-12 22:35
搞唔明,點解中學六年唔係用同一種語言教中文?三年普通話又三年廣東話,最後大學又要用廣東話考,點解唔係 ...
得一班普教中班之嘛,以我所知,呢一班大部分同學仔都係崇小上嚟的,得少數係外來生,我估選入普教中班的同學仔,應該小學時係普教,想適應得好啲啩。有得選擇總好過迫你三年都普教好吖。

回覆樓主:

想問大家 因為小兒今年想報崇真 學校收生成績是否很高和面試難嗎?
小兒應該是brand1 尾成績
多言 活躍

ksorange 發表於 19-12-18 15:53
想問大家 因為小兒今年想報崇真 學校收生成績是否很高和面試難嗎?
多言 活躍

Band 1 尾應該大機會喎,有人話崇真band 2A咁上下。小朋友英文好嗎?崇真英文要求高d, LS都係用英文。

ksorange 發表於 19-12-18 15:53
多言 活躍

你係第二批面試?
面試都分中英幾part進行。我女第一批
話英文中文都係傾計
閱讀理解口答。1篇/2篇唔太記得。
英文有 garmmar問答

數學要心算

bbba05 發表於 19-12-18 18:15
Band 1 尾應該大機會喎,有人話崇真band 2A咁上下。小朋友英文好嗎?崇真英文要求高d, LS都係用英文。

...

英文可以 唔算太叻
大膽講 但 grammar未必對(emoji)
英文測考 keep 住85-90分
‹ 上一主題|下一主題