用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 羅氏基金中學2019-20交流區
樓主: 女皇駕到
go

羅氏基金中學2019-20交流區  

^曾小姐^ 發表於 19-9-1 14:01
中二至中五返學時間8:00-12:40,俾咗eclass你未?有就可入去睇通告
返學時間全校都係8:00
...
未有eclass。咁中一係咪都係8:00-12:40 (2,3,4Sep)?要帶書嗎?

WahCheuk 發表於 19-9-1 14:13
未有eclass。咁中一係咪都係8:00-12:40 (2,3,4Sep)?要帶書嗎?

應該係,開學再有通告,5號先正式上課時間返全日,2-4唔駛帶書

^曾小姐^ 發表於 19-9-1 14:44
應該係,開學再有通告,5號先正式上課時間返全日,2-4唔駛帶書
唔該哂!

回覆 WahCheuk 的帖子

都已經開學,應該已經有eclass account 和密碼。開學有很多通告要入eclass簽,包括以上安排。你最後查下校務處給你的文件或联络校務處。

回覆 xueyun 的帖子

Thanks for your reminder

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

請問中一的英文科和數學科是否有分精英班?

WahCheuk 發表於 19-9-9 19:30
請問中一的英文科和數學科是否有分精英班?

只有英文有,不過所謂精英班都係睇PS1成績,好多人都hea做,所以考完試出嚟成績大多數都係普通班勁d

^曾小姐^ 發表於 19-9-10 08:02
只有英文有,不過所謂精英班都係睇PS1成績,好多人都hea做,所以考完試出嚟成績大多數都係普通班勁d
...
中一數學堂是有部份同學抽走去第二度上堂,其他就留在原本班房。

學校派了一張"校園測檢"通告,請問是否全校學生一定要參加?以前有冇?

睇張FORM似可以唔參加,但我覺得行得正企得正唔駛擔心,就算有問題家長又可以盡早發現,亦都係好事。

女皇駕到 發表於 19-9-10 12:27

睇張FORM似可以唔參加,但我覺得行得正企得正唔駛擔心,就算有問題家長又可以盡早發 ...
係今年先有還是之前每年都有?我只係奇怪點解B1學校會有D咁嘅政策

昨晚問仔,原本都參加, 亞仔話因為可以上上下堂落去, 我諗諗吓話咁咪會MISS左老師講o既野, 然後問亞仔, 你應該都無吸毒啦, 佢諗諗下可能聽唔到書,跟住話唔參加......

我仔3年前已經驗毒。其實保良局學校一向很支持政府活動,包括驗毒測驗及TSA等。至於精英學生,老師會選一些有特出表現學生參加活動,例如資優學苑,大學雙修課程,IGCSE,奧數比實,辯論隊等等。

WahCheuk 發表於 19-9-10 12:38
係今年先有還是之前每年都有?我只係奇怪點解B1學校會有D咁嘅政策

全港中學生校園驗毒係幾年前已推行

新翼好靚,體育課會有游泳訓練嗎?

回覆 jsri 的帖子

.有

請問,通識科初中同高中,用中文教定英文教,定還是學校是按學生能力選用教學語言,因為教局資料通識科中英文兩樣都有,但校網內說是用英文,搞不清楚有點混亂。
還有中文科是用普通話教學,那考DSE時都是用普通話應試嗎?