用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教:叩門
樓主: 千語mami
go

請教:叩門 [複製鏈接]

shevachevy 發表於 19-4-11 14:47
首輪未必知, 但到面試多數會問

當年叩 31女龍 同 65仁X o既面試都有被問 : "有邊d學校收左你?" ...

所以樓主問,學校在首輪揀選申請人進入叩門筆試/面試時,學校會否同情派得差嘅申請人,因而畀他們入選叩門首輪,這是不會發生。

hohoho888 發表於 19-4-11 10:07
簡單D 來說即係有人話有D學校會見小朋友派得唔好又沒有backup
學校就會釋出憐憫之心, 所以乜都無既小朋友 ...

Bingo!!!!!

pekovian 發表於 19-4-11 14:57
樓主女兒讀緊唔錯既龍幼,出年應該會有小學部offer,即使叩門,應該都係得幾間target。無謂庸人自擾,今年 ...

望就咁望,只擔心有個萬一,龍小唔收,抽又中寶,所以收集定資料睇下自行要放邊間好D。謝謝各位指教

醒目開學勳章 王國長老

apple1990 發表於 19-4-11 14:36
事實係,遞交叩門申請時,學校沒有要求申請人申報有甚麼學校取錄。所以學校在首輪揀選時,係唔知申請人入學 ...

絕大部分都要交派位証副本,所以一定知

千語mami 發表於 19-4-11 22:50
望就咁望,只擔心有個萬一,龍小唔收,抽又中寶,所以收集定資料睇下自行要放邊間好D。謝謝各位指教 :kiss ...

原來你不是黎緊派彩啊?
如是咁你就要研究下最心儀的同次心儀的有咩叩門 requirement 了
有d學校叩門唔係太重視有無選佢的
咁三甲就可以留番填果d必須是三甲果d

hohoho888 發表於 19-4-12 09:16

原來你不是黎緊派彩啊?
如是咁你就要研究下最心儀的同次心儀的有咩叩門 requirement 了

樓主應該唔會參加大抽獎,考慮緊自行入飛邊一間。12net女校 15分 而言,mps唔睇有無揀過,應該入飛sppcs / sfcs

回覆樓主:

插小三,全級前五,考入龍校,基本上,學校只會叫成績好的來見,再考中英數,最好成績頭幾個才會收
‹ 上一主題|下一主題