用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教:叩門
go

請教:叩門 [複製鏈接]

前輩,之前有post 分享過,話

1)派得差嘅小朋友多數叩門有得in嘅機會高d
2)亦有人分享過,話無直私offer嘅叩門成功率亦比有直私offer嘅高

請問是真的嗎?
   2    0    0    0

千語mami 發表於 19-4-11 08:37
前輩,之前有post 分享過,話派得差嘅小朋友多數叩門有得in嘅機會高d,亦有人分享過,話無直私offer嘅叩門 ...

大部份都睇學術成績,面試表現

回覆樓主

無謂諗尼d,無人會知道校長既心意.....
第一,派位你控制唔到,派得差既會叩,派得好既都會叩間區外更好
第二,無直私offer機會大d?咁係咪唔考直私?
最重要係計劃好每一步,裝備好小朋友去叩門

但咁細個就要睇學術成績?

簡單D 來說即係有人話有D學校會見小朋友派得唔好又沒有backup
學校就會釋出憐憫之心, 所以乜都無既小朋友好似比較有優勢

但又有人話, 成個收生制度官津是好被動, 派入來既乜類型都有, 來者不能拒,
叩門可以比佢選學生wor, 仲唔選d最top 既?

兩派來說, 我比較信後者
而前者我覺得會有既, 就係當有兩個叩門是同分而有一個是沒backup,
可能學校真係會比無野在手果個

hohoho888 發表於 19-4-11 10:07
簡單D 來說即係有人話有D學校會見小朋友派得唔好又沒有backup
學校就會釋出憐憫之心, 所以乜都無既小朋友 ...

同意。我嗰區有一線小學直頭講明好歡迎有直資offer既學生去叩門。又有另一一線小學簡介會時講明唔接受有直資offer既學生去叩門,但最後叩門階段係只要有直資offer既就一定有得in

scgift 發表於 19-4-11 10:29
同意。我嗰區有一線小學直頭講明好歡迎有直資offer既學生去叩門。又有另一一線小學簡介會時講明唔接受有直 ...
有d學校會問埋你有乜在手, 其實是唔排除佢想知乜學校選左你
如果神校都選左你wor, 都會有d野諗啦其實, 將心比己
(當然好少有神校唔讀啦)

所以去到呢個moment, 乜都填哂了, 過哂秒了, 要叩就叩囉, 理鬼佢111 定有無offer 丫

hohoho888 發表於 19-4-11 10:07
學校就會釋出憐憫之心, 所以乜都無既小朋友 ...
我諗或者校長見到個小朋友非常乖巧或者都會考慮掛...始終佢地都鍾意間D 乖既同有禮貌既學生

幾個一起叩門入學的小朋友現在小一成績都唔錯,當時大家都有私校offer (非神校), 但大抽獎是第二志願,也不是太差。

moledy 發表於 19-4-11 10:46
我諗或者校長見到個小朋友非常乖巧或者都會考慮掛...始終佢地都鍾意間D 乖既同有禮貌既學生
...
所以囉
還須靠本人, 有無offer 在手也不是問題

wpc666 發表於 19-4-11 11:03
幾個一起叩門入學的小朋友現在小一成績都唔錯,當時大家都有私校offer (非神校), 但大抽獎是第二志願,也 ...
其實, 中左第二志願都唔太差的話也去叩的, 其家長都是有要求的人喇
所以家長本身都重視學業的話小朋友入到去都唔會太差
如果家長是hea 果d或無乜所謂的點會去叩門wor
所以叩得門既都係果類人

根本無人可以肯定俾到答案~~~

醒目開學勳章 王國長老

我姨甥派乙2叩入111,好多人派得比佢差叩唔入
亦聽過有學校係對派得差有d同情分
但我都同意,唔駛唸咁多

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 19-4-11 11:15
其實, 中左第二志願都唔太差的話也去叩的, 其家長都是有要求的人喇
所以家長本身都重視學業的話小朋友入到 ...

咁又未必,免費抽獎係人都想要大獎,中二獎唔一定甘心(亦唔一定有考慮適唔適合)

Charlotte_mom 發表於 19-4-11 14:07
咁又未必,免費抽獎係人都想要大獎,中二獎唔一定甘心(亦唔一定有考慮適唔適合)
...
係, 所以我都係不成功便成X , 乙二我都會去叩番一

事實係,遞交叩門申請時,學校沒有要求申請人申報有甚麼學校取錄。所以學校在首輪揀選時,係唔知申請人入學情況。

Charlotte_mom 發表於 19-4-11 14:07
...
有人乙二已放保險線 (甚至如果無BACK UP 乙一都係保險線但求免中寶) 咁去叩返心儀o既都係人之常情!

apple1990 發表於 19-4-11 14:36
事實係,遞交叩門申請時,學校沒有要求申請人申報有甚麼學校取錄。所以學校在首輪揀選時,係唔知申請人入學 ...

首輪未必知, 但到面試多數會問

當年叩 31女龍 同 65仁X o既面試都有被問 : "有邊d學校收左你?"

回覆樓主

樓主女兒讀緊唔錯既龍幼,出年應該會有小學部offer,即使叩門,應該都係得幾間target。無謂庸人自擾,今年努力準備,希望最終錦上添花。
‹ 上一主題|下一主題