用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城band 1 女,應該怎填大抽獎?
go

九龍城band 1 女,應該怎填大抽獎?  

九龍城區女仔,本來要了一間band 1b-1c 直資,但老師說不應該為了這間學校放棄大抽獎,因為抽到的學校肯定比這間直資更勝一籌。

現在經過老師的分析,決定大抽獎,如果頭三志願如下,可以嗎?
1. 華英
2. 旅港開平
3. 銀禧

POWAHBB 發表於 19-4-11 08:08
九龍城區女仔,本來要了一間band 1b-1c 直資,但老師說不應該為了這間學校放棄大抽獎,因為抽到的學校肯定 ...
要唔要直資唔一定只限於成績, 其他配套都好重要, 不過, 如果你以成績為重, 你揀果三間好正路, 你咁揀得, 都應該係B1頭小朋友, 可能自行入咗都未定。

可以啊~

回覆樓主:

你選的三間都不是B1A,除了不用交學費又能比那間1B-1C直資好多少呢?

goldpiglet    發表於 19-4-12 23:36

little_yolky 發表於 19-4-11 08:24
要唔要直資唔一定只限於成績, 其他配套都好重要, 不過, 如果你以成績為重, 你揀果三間好正路, 你咁揀得, 都 ...

其實最初都是這樣想,所以老師叫我們放棄時都感到意外,因為我校的作風都是叫家長最好先要直資學校。

但這次反而叫我們考慮放棄直資,說按女兒的成績不應該放棄抽獎。老師說按過去經驗,我校band 1生都應該在首三志願便入到。

asweetmom 發表於 19-4-11 08:42
你選的三間都不是B1A,除了不用交學費又能比那間1B-1C直資好多少呢?

華英不是B1 嗎?

asweetmom 發表於 19-4-11 08:42

JM選既乙一係B1A,乙二係B1B,乙三係B1B-C,論成績全部比B1B-C好,只不過當然選校唔係只睇成績就是了。

little_yolky 發表於 19-4-11 08:53
JM選既乙一係B1A,乙二係B1B,乙三係B1B-C,論成績全部比B1B-C好,只不過當然選校唔係只睇成績就是了。
...

我們要放棄時都心大心細,不知道我們的選擇是否正確?有沒有為女兒選擇錯誤

本來以為不需要參加大抽獎這個遊戲,點知最後都還是要

POWAHBB 發表於 19-4-11 08:56
我們要放棄時都心大心細,不知道我們的選擇是否正確?有沒有為女兒選擇錯誤
...

其實我唔知你講邊間直資,但如果經濟無問題,小朋友唔係top到爆,佢又鍾意間直資,我會揀B1B-C果間直資。不過既然抽咗飛,就唔好回頭看了。

POWAHBB 發表於 19-4-11 08:56
...

請問是否未交"確認書"予直資中學呀?咁!自行有選兩所中學嗎?

little_yolky 發表於 19-4-11 09:00
其實我唔知你講邊間直資,但如果經濟無問題,小朋友唔係top到爆,佢又鍾意間直資,我會揀B1B-C果間直資。 ...

其實女兒沒有太大喜好,因為一心想要女校,但這間直資是男女校,本來有個好朋友一起讀,但這個朋友最後都是抽飛去抽獎。

現在唯有等7月结果。

YmOra 發表於 19-4-11 09:08
請問是否未交"確認書"予直資中學呀?咁!自行有選兩所中學嗎?

自行都有面試,因為三月尾才有的offer

little_yolky 發表於 19-4-11 08:53
...

華英已經B1A了嗎?真的嗎?

POWAHBB 發表於 19-4-11 09:12
自行都有面試,因為三月尾才有的offer

明白,你乙1乙2排得都好正路,決定性都係在於no靚唔靚,而乙3嘅銀禧機會就大好多。

POWAHBB 發表於 19-4-11 08:08
九龍城區女仔,本來要了一間band 1b-1c 直資,但老師說不應該為了這間學校放棄大抽獎,因為抽到的學校肯定 ...

你放棄果間直資有得扣門嗎, 如果係,可以放心博大抽獎。我女都係因為自己入果間直資冇同學而唔開心,但我地從其他方面講道理,升到中學始終都係新階段,有新朋友,之前的好朋友都可以keep,呢方面唔應該係選擇中學的必要條件。

maggieandrachel 發表於 19-4-11 09:34
你放棄果間直資有得扣門嗎, 如果係,可以放心博大抽獎。我女都係因為自己入果間直資冇同學而唔開心,但我 ...

認同呀!我老早就開始與孩子講未來要去的那所中學將沒有你小學的好朋友。起初係難接受,慢慢解識多D,最後還是會接受,亦如我所估嘅一樣,新相識嘅中學同學們已成為孩子現在的摯友了,小學的舊友們也十分小相聚了。

POWAHBB 發表於 19-4-11 08:45
其實最初都是這樣想,所以老師叫我們放棄時都感到意外,因為我校的作風都是叫家長最好先要直資學校。

但 ...
老實講, 落到乙部已經跟成績有點脫鈎, 只要是同一組別, 那管你是最 top 定係最 last, 都只看你抽到咩隨機冧巴, 真的有機會頭5志願都無,又要睇下你點填。真的無保證的。
反而, 如果成績亮麗, 自行的勝算會較高。

POWAHBB 發表於 19-4-11 09:11

其實女兒沒有太大喜好,因為一心想要女校,但這間直資是男女校,本來有個好朋友一起讀,但這個朋友最後都 ...

但你乙部頭三也沒有女校啊。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

asweetmom 發表於 19-4-11 09:13
華英已經B1A了嗎?真的嗎?
一直都是的。