用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城band 1 女,應該怎填大抽獎?
樓主: POWAHBB
go

九龍城band 1 女,應該怎填大抽獎?  

goodboy1 發表於 19-4-12 13:11
都係過去嘅事情。自從有咗何文田站,方便出入,真係不能同日而語。
...

未有時已經好受歡迎啦!

goodboy1 發表於 19-4-12 13:51
好似話自從換咗新校長開始,將學校大革新。

校長真的很重要。

goodboy1 發表於 19-4-12 13:51
好似話自從換咗新校長開始,將學校大革新。

係。不知這個改變會有幾影響,只有拭目以待。

goodboy1 發表於 19-4-12 12:52
好難想像舊日一間B5中學,現在已經升呢到強區1A組別,轉變真係好大!
...

之前迦密是band 5嗎?

POWAHBB 發表於 19-4-12 14:25
之前迦密是band 5嗎?

以前培正學生都好「活潑」啦

回覆樓主:

其實舊陣時嘅何文田三寶係,華英,旅港開平 同埋 丘佐榮
:-)

回覆樓主:

其實教育局以至學校內部都沒有所謂1A 1B 1C,有既都只係坊間以一些經驗又或者評分方式去把一個banding再細分,確實係方便左家長,但又唔駛爭拗那間是1A還是1B,講到尾都係就貴子女在小學既位置,方便大家作出配對和選擇吧。

mryung2000 發表於 19-4-12 20:55
其實教育局以至學校內部都沒有所謂1A 1B 1C,有既都只係坊間以一些經驗又或者評分方式去把一個banding再細 ...

明白,大家都是以DSE成績,入U率去分banding,希望為小朋友選擇一較較適合的人。

POWAHBB 發表於 19-4-12 21:36
明白,大家都是以DSE成績,入U率去分banding,希望為小朋友選擇一較較適合的人。
...

其實,真正有分Banding嘅只發生响年度全港或地區小六學生以平均三分一方式分出B1學生、B2學生、B3學生的""生源實力指標""。至於從DSE成績表現而定義出來嘅Banding才是大家製造出來為方便了解中學的""中學實力指標"",係完全兩樣嘢嚟。

mryung2000 發表於 19-4-12 20:55
其實教育局以至學校內部都沒有所謂1A 1B 1C,有既都只係坊間以一些經驗又或者評分方式去把一個banding再細 ...

好重要呀,因為1A只可填乙一,1B可以填乙二,1C可以有一兩個位俾B2生執雞都未定

goodboy1 發表於 19-4-13 20:08
教育局攪個「大抽獎」,假如級30-40抽入1A,而級10內抽入1C,學生錯配下,級30-40學生未必應付得到1A課程, ...

其實,有40個B1生既學校,水平都唔會差。中學課程都係對住個DSE,B1學校之間唔會差很多,級1同級40如果都係小朋友自己實力唔係阿爸阿媽實力既話,唔會有好大差異。我反而覺得,小朋友最大既差別係態度同心理質素。

回覆 goodboy1 的帖子

迦密以前冇咁差,Band3左右啦,九十年代頭嘅Band5應該係聖三一,蔡功譜,聖匠,新法,余振強。。。仲有一間好似已經停辦嘅閩光。當然各校經過努力,依家有唔同光境,無意冒犯,請諒

回覆樓主:

我自己就用咗一個低能啲嘅方法。
就係將hk爸爸認為band one嘅中學, 然後喺green apple 2017 2018 排位表上, 找出分界位。
跟住 將所有band one嘅學校  闌高size 一致,再打印在 3張(低面)A4紙上面, 第一張就是我的1A…… 如此類推。

goodboy1 發表於 19-4-14 10:16
一間學校banding幾多,好視乎嚮自行派位時收到幾多級頭學生,收得越多級頭,學校DSE成績就越高,你睇SPCC就 ...

哎呀,咁大頂高帽呀。

暫時性嘅啫, 始終上到中學靠自己, 路遙知馬力……

日後我D仔 有你大仔一半,都足矣!