用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城band 1 女,應該怎填大抽獎?
樓主: POWAHBB
go

九龍城band 1 女,應該怎填大抽獎?  

davywm 發表於 19-4-12 12:23
謝謝你, 我正喺度諗緊點排呢3間

唔駛諗,華英、迦密只可以二揀一

little_yolky 發表於 19-4-12 12:24
唔駛諗,華英、迦密只可以二揀一
謝謝提醒,我先揀迦密,之後排旅港, 可行嗎?

雖然我女現是小五, 但己經在EK搵定資料,我心水是
乙一    MCS
乙二    SMCC
乙三    聖加
乙四    九真
乙五    培道
乙六    德雅

是否太博?係咪去到乙四九真, 都可以派到?

係網上見到九真由B2->B1B﹙英中﹚,而培道由B2->B1C﹙中中﹚。請問可有JM知九真是否已轉全英中?而培道可有開英文班﹙有多少班英文班﹚?

davywm 發表於 19-4-12 12:34
謝謝提醒,我先揀迦密,之後排旅港, 可行嗎?

我覺得OK。排咗頭兩位,再諗其他。

不過,先此聲明,我都係今年,有利益衝突。我應該避席

goodboy1 發表於 19-4-12 12:52
好難想像舊日一間B5中學,現在已經升呢到強區1A組別,轉變真係好大!
...
你講緊邊間? 九龍城唔覺有以前B5依家B1A既學校喎 我都係5個band年代的。

little_yolky 發表於 19-4-12 12:53
你講緊邊間? 九龍城唔覺有以前B5依家B1A既學校喎  我都係5個band年代的。 ...

迦密初初辦學時只收區內街童,全校人數好少,屬Band5中學。

goodboy1 發表於 19-4-12 13:00
迦密啊。或許比5個band年代更早期,當時山谷道村仲嚮度。

哇!你咩年代架?

我197X年搬去附近住時, 佢已經係相當唔錯既好學校了。

hkpapa852 發表於 19-4-12 07:56
既然鍾意女校,梗係應該咁填:

乙1 MCS
借位代朋友問一下,九龍城區band1男仔,乙一:迦密,乙二:旅港,乙三-乙五應該點填好呢?thx!

goodboy1 發表於 19-4-12 13:04
年紀較長附近居民都會知道。

這個當然,友人住附近嘅都知。不過,我係响早期簡介會時得知。

goodboy1 發表於 19-4-12 13:05
穿膠花年代
失覺晒, 我未穿過膠花呀!我哋果時係包香口膠。睇嚟, 閣下係升中試年代的。

YmOra 發表於 19-4-12 13:05
這個當然,友人住附近嘅都知。不過,我係响早期簡介會時得知。
唔怪得知老師、校長咁關愛, 個feel咁好, 原來照顧開街童, 唔係一般中產B1, 唔怪得參觀時同其他B1唔多一樣。咁我好放心俾阿女揀呢間了。

little_yolky 發表於 19-4-12 13:09
唔怪得知老師、校長咁關愛, 個feel咁好, 原來照顧開街童, 唔係一般中產B1, 唔怪得參觀時同其他B1唔多一樣。 ...

是的,他們的基督關愛精神係一代代傳下去。其實,她們到現在仍然有嘅留校溫習習慣,亦是當年為教好班學生,開放學校給老師在場給學生留底做功課問問題,都係本着如果學生終日留連街頭,倒不如留校學習未明未懂嘅學問,孩子有了寄託自然唔會周街走。