用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 泳會聯會比賽,對升小或升中有幫助嗎?
go

[運動] 泳會聯會比賽,對升小或升中有幫助嗎?

自己泳會聯同4間泳會合辦游泳比賽,如果拿到冠軍,對升小或升中面試時,有幫助嗎?

體育好勁,尤其游水、田徑、主要球類對升學係有用。但呢d係好多汗水和長時間訓練換番黎,我女以前有個插班同學,唔記得當年係小三定小四,個男仔已經係一週操6天水。

Jane1983 發表於 19-4-11 11:01
體育好勁,尤其游水、田徑、主要球類對升學係有用。但呢d係好多汗水和長時間訓練換番黎,我女以前有個插班 ...

原來他們之所以咁勁,付出好多時間和努力才得來的成果,謝謝分享

msming 發表於 19-4-13 11:23
真正睇游泳成績入的學校,係會有水試俾考生,如果係升中多數係睇學界或公開分齡賽成績.

如果係升小,咁你有 ...

明白,即如果升小學用,可以一試,反而升中冇咩幫助

kkv408 發表於 19-4-14 07:09
明白,即如果升小學用,可以一試,反而升中冇咩幫助

游得好就有用。考女拔中學,如果你話有value added體育項目,有一日係専測試考生,要落水游的。

msming 發表於 19-4-14 09:13
可以咁講,小三四開始玩學界,學界游出名次甚至可入區代表,咁對升中幫助就大少少,宜家D小朋友好勁㗎!十歲仔 ...

係好勁,子彈咁快。