用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數研
go

數研

請問有冇人係九龍城數研上緊?有冇邊位老師可以推薦?

IloveJJ 發表於 19-4-11 07:45
數研既好,係份功課,唔係老師。

對,亞仔就黎考試,老師好似唔多記得,照比佢學緊課題練習做,我提出要比細卷做下,佢才醒覺就考試。
還有老師問家長攞完測考卷後會收起,但唔會跟家長提及學生要有咩改進地方,感覺他們只是想攞別人學校既試題

IloveJJ 發表於 19-4-11 07:45
數研既好,係份功課,唔係老師。

請問你d囝係咪有上過?數研d功課有咩過人之處?我地學校數學卷教淺考深情況越來越嚴重,我要搵間可以針對呢出卷手法嘅數學班先得

IloveJJ 發表於 19-4-14 09:59
我仔係上咗差不多一年,佢啲功課幫唔到考深架!考深要靠做深既練習,你去買啲咩「進階」「拔尖」練習啦!做 ...

我地英數,出面可買的練習都試過晒但唔夠應付學校d卷我囝就係8x分果種,我識幾個長期9x分嘅全部係學校數學隊/父母其中一個係教數學/外補加內補,但冇人會肯講用咩材料

有做練習主要練速度同熟習多d平時功課類似題目。但考試卷有10-20分左右係平時功課冇咩做過,結果浪費左好多時間但都係錯

IloveJJ 發表於 19-4-14 14:32
咁真係你自己衡量啦!
我就覺得,如果佢係淺既十拿九穩,又唔討厭數學,咁你咪拔尖囉!咁唔駛去數研,自己 ...

其實「拔尖」係自己做解難題挑戰自己,唔使人教,所以買練習抽d難題去做就可以了,最緊要係小朋友有鬥心去挑戰自己,唔係等人餵嘅心態。
「補底」先需要導師去清concept。

IloveJJ 發表於 19-4-14 22:46

係呀!唔駛抽添呀!直情有呢類練習,成本都好難,我細仔咪 ...

我都諗住書展趁7折又買番幾本俾呀女暑假得閒做下,反而中文補充真係唔使買,上年買左做過2版就擺左喺度。

IloveJJ 發表於 19-4-14 23:00
中文係唔駛做架,數學就真係要,差既做補底,叻既做拔尖

有冇邊幾本數學補充最難? 可以介紹下?
我女平時做教圖,覺得程度一般唔算深

Elenalan 發表於 19-4-14 23:02
有冇邊幾本數學補充最難? 可以介紹下?
我女平時做教圖,覺得程度一般唔算深
...

樂思高思維

lulumelody 發表於 19-4-15 10:28
樂思高思維

Thanks!

力神1 發表於 19-4-11 11:42
對,亞仔就黎考試,老師好似唔多記得,照比佢學緊課題練習做,我提出要比細卷做下,佢才醒覺就考試。
還有 ...

乜你果個咁架?!換咗佢啦!我果個到時到候就催我俾測考範圍,又會測考前同我講佢哋邊度最弱,測驗卷都有睇返衰邊度再講架。