用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Isf算唔算國際學校
樓主: Allanton
go

Isf算唔算國際學校  

Allanton 發表於 19-4-12 19:37
回覆 dbchu 的帖子

呢個都係我嘅考慮;雖然話一樣米養百樣人,強國也可以有教養,但事實歸事實,大多都係 ...

其實係ga。

dbchu 發表於 19-4-12 18:49
提外話,但ISF收好多國內學生,咁係中文先強,還是入左去先強?多中國人嘅地方自然中文強....但會唔會文化 ...

Independent . Chinese . Global
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

sallym 發表於 19-4-11 12:26
依版近來好恐怖...好怕國際學校遲D 都會變質

其實好多都變咗質,係香港國際學校讀書嘅學生,好多時只係拎住外國護照,土生土長嘅香港小朋友......

HH_HH 發表於 19-4-13 22:18
其實好多都變咗質,係香港國際學校讀書嘅學生,好多時只係拎住外國護照,土生土長嘅香港小朋友......
...

ISF不是IS, 只是private independent school, 要收70%HKID, 土生土長港人又有什麼問題?

宮二 發表於 19-4-15 08:10
ISF不是IS, 只是private independent school, 要收70%HKID, 土生土長港人又有什麼問題?
...

43樓係指現時的國際學校, 並非指isf.

其實isf 係唔係真有70%土生土長香港人呢?感覺內地人很多

貝珠 發表於 19-4-15 12:37

其實isf 係唔係真有70%土生土長香港人呢?感覺內地人很多

我也是持外國護照
土生土長的香港人
我初小讀 ESF SJS
也是有很多我呢d case
到了升讀弘立的中學部
多了內地同學
多數是有禮貌的,
更大多數是有錢的

回覆 JanetCMC 的帖子

好奇一問,點解唔升shatin college去ISF?追中文辛苦嗎?最後在香港或外地升大學?謝謝分享

貝珠 發表於 19-4-15 12:37

70% 是指持香港身分證啫,新移民都是香港人啊!況且不少是專業人士,有錢有能力有品。

JanetCMC 發表於 19-4-15 13:15
我也是持外國護照
土生土長的香港人
我初小讀 ESF SJS

我女幼稚園遇到的內地同學,在outing 時候所見,係有一些香港人大都不接受的行為,倒如破壞花草樹木,留下垃圾呢類。如果有得揀,我想揀間少d內地人

It varies from schools to schools. Many Mainlanders are very well educated and behave very well.

回覆樓主:

好多現時IS的大陸學生,父母都係有學識的専業人士,呢個係事實。可惜去到日常凑細路,就係祖父母,真係差好遠  

我見好多新移民嘅專業人士都拎住幾十萬嘅名牌包包接送/家長會/學校旅行...一睇就知”有錢人”, 而多mix colture嘅學校家長返而down to earth....住曬house都只係十分之casual wear...一D都唔需要話你知佢有幾”有錢”...以上亦都係學校接觸到嘅”文化差異”...

Choochootrain 發表於 19-4-15 16:34
我見好多新移民嘅專業人士都拎住幾十萬嘅名牌包包接送/家長會/學校旅行...一睇就知”有錢人”, 而多mix col ...

係ISF見到?
我呢排都成日去接女女放學睇醫生,不過就冇特登留意過人拎咩包,值幾錢,你有心。

mandy_ng207 發表於 19-4-15 13:36
回覆 JanetCMC 的帖子

好奇一問,點解唔升shatin college去ISF?追中文辛苦嗎?最後在香港或外地升大學? ...

因為我入了 SJS 後,
少講了廣東話
(我家人講廣東話的)
加上,去到茶記
我唔識睇餐牌
父母唔想咁

我是G7 入 ISF 的
追中文是辛苦的
加上學校要學武術
例如:棍,劍,刀 嗰D
嗰下係有點抗拒

我知道有D 同學仔好有錢
但我真係無諗咁多
放學都係搭 970X

我的學士學位是在香港讀的
碩士是在加拿大讀的

JanetCMC 發表於 19-4-15 18:44

請問isf係咪在課程中無third language學?

回覆樓主:

其實我喺 SJS 唔係讀左好耐
我轉了 local 私立小學完成小六
才升上 ISF 的

Jane1983 發表於 19-4-15 18:52

沒有 third language 的

JanetCMC 發表於 19-4-15 18:59
沒有 third language 的

謝謝。

Jane1983 發表於 19-4-15 18:52

回覆樓主:

我當年讀 ISF
人數不多
G1 有7至8班
G7,8 只得2至3班
有些同學轉到 SISHK, GSIS, ESF WIS