用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Isf算唔算國際學校
樓主: Allanton
go

Isf算唔算國際學校  

回覆樓主:

我孩子也是PIS IB school, 當年選校好簡單: 課程和中文水平,無考慮"國際學校"因中文。以前身邊朋友見唔係讀本地課程就叫國際,我亦無須刻意解釋。近年EK多人問是否真正國際,亦有人覺得真正國際叻D,其實我都唔明佢地睇法

Cara2006 發表於 19-4-11 11:16
其實你小朋友是 isf ,何必挑起事端?
以往人地點講,不用執著。
這個 topic 冇人(未有人 ) 質疑 isf 的 ...

我完全唔care isf算私立定係國際?
我亦完全都唔明點解係我挑起事端?

e度有d人一定要用教署定義來分辨係未國際學校,另外一d係按課程來定義,我不過係同樓主講清講楚,等佢自己下判斷咋。

shadeslayer 發表於 19-4-11 10:45
No, even the link you quoted said there are 55 international schools in HK.  Not just 15 ESF ones.  ...

Yes exactly!  

Cara2006 發表於 19-4-11 11:10
private independent school 係 n 年前的一個建校經濟安排。
和學校 "課程" 是兩回事。
isf 提供的,是 " ...
https://www.edb.gov.hk/en/about-edb/press/legco/replies-written/2012/20040129116851.html

"To encourage sponsoring bodies to provide diversified curricula for local and foreign students, the Government has been encouraging different modes of school operation in recent years, e.g. private independent schools. In the past three years, the Government allocated a total of seven school sites for operation of private independent schools. Four of them will offer the International Baccalaureate programme or other non-local curricula to meet the educational needs of local and foreign students."

Diversified curricula is one of the reasons for PIS, not just financing

問題係,點解家長和學生選校,要受教育局的定義所影響?點解唔找幾家自己有興趣的學校,然後深入研究學校每一方面?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

sallym 發表於 19-4-11 12:26
依版近來好恐怖...好怕國際學校遲D 都會變質
好多香港家長係咁嘅心態,乜都要比較。入完之後又後悔,覺得人哋嗰間好啲。人哋班主任好啲,人哋啲同學仔合群啲,人哋小朋友醒啲,人哋老公/婆好啲,人哋國家好啲,人哋星球好啲....

applebot 發表於 19-4-11 16:57
好多香港家長係咁嘅心態,乜都要比較。入完之後又後悔,覺得人哋嗰間好啲。人哋班主任好啲,人哋啲同學仔合 ...

我又唔覺得喎,入學前當然最好比較不同學制,學費,中文程度,student mix , commute time 等等。入學後,其實大部分國際學校家長都好少隔離飯香

poonseelai 發表於 19-4-11 12:49
我孩子也是PIS IB school, 當年選校好簡單: 課程和中文水平,無考慮"國際學校"因中文。以前身邊朋友見唔係 ...
好多人亦有觀念,覺得IS就係讀英文,例如某某直資係平民版國際學校,某某happy school 又係平民IS!
咁樣講只係令d家長自我感覺良好,精神勝利法。

其實嗰班吓吓引用官方定義嘅各方好友,點解唔索性加入本地學校行列?
難道當初決定俾多好多$幫襯 IS/PIS 的原意不就是要脫離官方課程嗎?

ISF 的原罪是要成為真正的 global bilingual school.  結果成了入了英語(或某種外語)學校的某些(強調只是某些)唔係真鬼但又怕唔夠中文日後競爭力唔夠的家長們的憎恨對象。

NoahArk 發表於 19-4-11 22:54
ISF 的原罪是要成為真正的 global bilingual school.  結果成了入了英語(或某種外語)學校的某些(強調只 ...

認同
ISF 的中文程度都算強
這是學校的優點
但是否真的要學到咁深入呢?
(主要是指G9/G10)
我覺得,這是優點,同是也是缺點

NoahArk 發表於 19-4-11 22:54
ISF 的原罪是要成為真正的 global bilingual school.  結果成了入了英語(或某種外語)學校的某些(強調只 ...

你是ISF家長?

JanetCMC 發表於 19-4-12 00:31
認同
ISF 的中文程度都算強
這是學校的優點

有需要。因為雙語學校的學生,中英文不能不同時強勁。

會否因為花太多時間在雙語,其他科目活動的時間比較少,是另一個問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

呢間課程和作風都不是國際學校

回覆樓主:

纯八卦一問,見isf去年有72%取 bilingual diploma,餘下是中文A and Eng B or vice versa ?

提外話,但ISF收好多國內學生,咁係中文先強,還是入左去先強?多中國人嘅地方自然中文強....但會唔會文化都比較中國化?

回覆 dbchu 的帖子

呢個都係我嘅考慮;雖然話一樣米養百樣人,強國也可以有教養,但事實歸事實,大多都係比外國家庭還有很大進步空間,讀國際學校其中一樣係希望小朋友學習外國文化的優點,加上家教中華文化,相得益彰;
咁似乎ISF未必係我杯茶

我選擇國際學校會比較著重多種國家文化mix....