用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 合唱團 or 音樂劇?
go

[音樂] 合唱團 or 音樂劇?

阿女讀小二,自幼中意唱歌,一首新歌聽兩三遍就識唱(尤其英文歌,連埋歌詞全部記曬)。幼稚園期間冇參加過任何training,小一開始加入學校合唱團,都幾多training和表演,但小二轉校,新校合唱團水平較一般,訓練時間亦比小一學校少佐一大半。

考慮到阿女本身能力和興趣,我有d想幫佢報下出邊既合唱團,例如香兒/葉氏呢d。但同時,阿女又話佢都好中意学音樂劇,我個人都認為可能音樂劇更fun。所以宜家好猶豫,唔知比佢報合唱團好,定音樂劇好  

有冇人可以幫手分析下,邊個綜合成本低d,好玩d,對小朋友未來發展又多益處呢?如果要学,又要參加邊間最好呢?謝謝!

合唱團同唱聲樂既唱法係2回事,諗清楚係想唱乜歌才開始,免得浪費時間金錢

babycute2009 發表於 19-4-11 08:12
合唱團同唱聲樂既唱法係2回事,諗清楚係想唱乜歌才開始,免得浪費時間金錢 ...

聲樂唱法你係指音樂劇? 我淨系知道,音樂劇係有好多流行音樂元素,同歌劇唔同,歌劇就真系好傳統既聲樂唱法。

阿女之前見過中學部姐姐表演音樂劇,覺得有得唱又有得演,好好玩,所以興致勃勃。但佢本身都中意合唱團,所以無論我揀邊個比佢,佢可能都冇意見。但作為家長,我要考慮綜合成本,亦要考慮香港有邊d機構提供呢種訓練,作為課餘興趣,對小朋友未來成長邊種益處更多。

或者吊轉過來問,香港加入合唱團和學音樂劇都有咩較好既機構?收費和活動安排如何?

fixedstar99 發表於 19-4-10 22:26
阿女讀小二,自幼中意唱歌,一首新歌聽兩三遍就識唱(尤其英文歌,連埋歌詞全部記曬)。幼稚園期間冇參加過 ...
音樂劇好玩好多, 可以嘗試演繹唔同角色, 穿各皮款戲服, 化妝,道具, 唱歌跳舞, 唸台詞,  走位, etc, , 小朋友會好開心.

pokinponi 發表於 19-4-11 12:31
音樂劇好玩好多, 可以嘗試演繹唔同角色, 穿各皮款戲服, 化妝,道具, 唱歌跳舞, 唸台詞,  走位, etc, , 小朋 ...

請問你小朋友系咪有學?坊間有咩好既機構可以參與呢?

fixedstar99 發表於 19-4-11 12:51
小女9歲, 是學校choir, 以往在暑假, 復活假期間參加過YMCA (Salisbury Rd)的英語drama workshop, 家長可於最後一堂觀賞他們表演.  workshop規模較小, 10多個小朋友一班, 或是8個小朋友一班, 做些簡單道具. 可以俾小朋友試玩下, 感受團隊合作精神, 幾開心架.

fixedstar99 發表於 19-4-11 12:51

我小朋友以前係香港兒童音樂劇團的,玩咗好多年,除了每星期訓練外,每年都有一次大型演出,係好辛苦的,但班D小朋友都好開心。不過幾年前劇團高層走咗,上年佢仲同一班舊導師,加埋某梁姓前DJ、藝員另起爐灶,叫香港兒童才藝XX,同我小朋友以前玩嗰度90%相似。我有問過我小朋友肯唔肯過埋去,因為之前高層走嗰陣佢好唔捨得。可惜佢已經大個,寧願踢波都唔再玩音樂劇
8-)

合唱團就香港兒童合唱團較有名氣,留意招生,要audition

歌劇可以睇睇演藝,有project based, 而家巳有暑期招生

回覆樓主:

玩過兩年某musical theater, 及後有幸考入香兒唱了幾個月,分別都試過台上演出,可以比較一下:
musical theater較商業化,學費較貴,每次演出也要另收費,不用audition, 只要有vacancy就可以報,選曲是較流行的廸士尼電影歌曲,老師是NET, 英國musical training 出身,當時小朋友超級鍾意,但考慮到沒有時間需要暫停也依依不捨⋯

香兒老師是音樂學院或大學音樂系畢業生,會正規教讀譜、聲樂及樂理,選曲多樣化,以合唱歌曲為主。非弁利機構,學費相對師資而言非常便宜,但每年只得一次audition, 要考實力,插班位較少。

現在我問用家哪一個較好玩,想也不用想就說:香兒!

樓主即管兩者都試試吧!

fixedstar99 發表於 19-4-10 22:26
阿女讀小二,自幼中意唱歌,一首新歌聽兩三遍就識唱(尤其英文歌,連埋歌詞全部記曬)。幼稚園期間冇參加過 ...

回覆樓主:

我起初也以為香兒較悶,但用家說唔係,香兒最好玩,也有唱有跳,不是棟篤企住表演的。
Kx Gx 的Musical 老師很好,本身也是專業演員,但我覺得還是要看看遇到哪一個老師,也看小朋友本身是否有興趣,我也見有些孩子整堂也不合作,可能不用audition, 有位俾錢就可以上的關係,不同香兒要考過㨂過,小朋友level 相若,老師教也不用太吃力。

宮二 發表於 19-4-13 08:02
我起初也以為香兒較悶,但用家說唔係,香兒最好玩,也有唱有跳,不是棟篤企住表演的。
Kx Gx 的Musical 老 ...

所以唔系musical 本身唔好,而系香港既musical太過comercial,冇類似香兒咁又有實力性價比又高既培訓機構,right? 所以,係香港,overall參加香兒好過其他。

picamama 發表於 19-4-13 07:57
聽落我覺得音樂劇好玩D,是否同drama個D不同?但我女參加完某間drama又話唔鐘意。話時話有冇人知九龍區邊 ...

其實我再問多幾次我女,佢都係話choir要一路企住唱,雖然會有d手腳動作,但都系好悶,又冇得唱自己中意既歌   最後,我俾choir和musical再加多badminton比佢揀,佢竟然揀佐badminton,放棄前兩個

fixedstar99 發表於 19-4-13 09:00
其實我再問多幾次我女,佢都係話choir要一路企住唱,雖然會有d手腳動作,但都系好悶,又冇得唱自己中意既 ...

咁三種分別是橙、蘋果和西瓜,其實都好唔同喎

fixedstar99 發表於 19-4-13 09:00
其實我再問多幾次我女,佢都係話choir要一路企住唱,雖然會有d手腳動作,但都系好悶,又冇得唱自己中意既 ...
我女又係,以前話鍾意唱歌,我幫佢揀來揀去,參加地區choir玩咗大半年表演咗一次,校內又入埋合唱隊,一年後而家全部退哂,佢話有時唱唱吓眼瞓企喺度瞓咗,今年要玩羽毛球同魔術。

anitawong21 發表於 19-4-11 14:10
我小朋友以前係香港兒童音樂劇團的,玩咗好多年,除了每星期訓練外,每年都有一次大型演出,係好辛苦的, ...
我個女細個又係有 join CMT, 我都覺得好好,佢哋自創嘅音樂劇我覺得好有創意,作為家長我睇得好開心,啲歌仔又好聼。