用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田b1男生選擇
go

沙田b1男生選擇  

醒目開學勳章

想請問下如果乙一沙循,乙二鄭榮之,乙三胡忠,咁樣排ok ma? Thx

carey110 發表於 19-4-10 20:57
想請問下如果乙一沙循,乙二鄭榮之,乙三胡忠,咁樣排ok ma? Thx

吾洗甘快排胡中喎,不過如果肯定band1沙循應該入左,沙循吾入鄭都入硬

可以試下沙田官立  Band1B

醒目開學勳章

angiehouse 發表於 19-4-10 21:19
吾洗甘快排胡中喎,不過如果肯定band1沙循應該入左,沙循吾入鄭都入硬

我哋驚今年競爭太大唔夠b1學位,而老師亦建議我哋唔好太進取,所以諗住咁樣排睇下得唔得。

carey110 發表於 19-4-10 21:26
我哋驚今年競爭太大唔夠b1學位,而老師亦建議我哋唔好太進取,所以諗住咁樣排睇下得唔得。
...

校長知夠吾夠band1位的,有無講過?而且你仔系band1生,就算吾夠band1位都會先派位比band1生,你排band2後d都一樣派到,而且通常band2吾似band1A,爭崩頭,你可以試下沙官蘇浙

醒目開學勳章

angiehouse 發表於 19-4-10 21:34
校長知夠吾夠band1位的,有無講過?而且你仔系band1生,就算吾夠band1位都會先派位比band1生,你排band2後d ...

其實係因為我哋係跨區,就嚟搬過嚟沙田,我驚唔知會唔會跌band,而我哋對沙田區中學唔太熟悉,驚揀錯會跌到好後

carey110 發表於 19-4-10 21:36
其實係因為我哋係跨區,就嚟搬過嚟沙田,我驚唔知會唔會跌band,而我哋對沙田區中學唔太熟悉,驚揀錯會跌 ...

邊區轉過嚟?

醒目開學勳章

YmOra 發表於 19-4-10 21:46
邊區轉過嚟?

北區

carey110 發表於 19-4-10 20:57

沙循地理位置你清楚了嗎?有無去望下呀?

醒目開學勳章

YmOra 發表於 19-4-10 21:47
沙循地理位置你清楚了嗎?有無去望下呀?

我知呀~我哋有去面試呀!

carey110 發表於 19-4-10 21:46
北區

唔好意思呀!北區我唔熟。不過,沙田區屬強區,你擔心會跌Band都有可能嘅!還是留番比沙田jm們答你好了。

醒目開學勳章

YmOra 發表於 19-4-10 21:50
唔好意思呀!北區我唔熟。不過,沙田區屬強區,你擔心會跌Band都有可能嘅!還是留番比沙田 ...

唔緊要呀,我要多謝你嘅耐心回覆先啱

carey110 發表於 19-4-10 21:48
我知呀~我哋有去面試呀!

咁就好啦!照睇孩子都應該幾喜歡沙循啦!沙循係好學校,你排她為乙1OK架!

carey110 發表於 19-4-10 21:36
其實係因為我哋係跨區,就嚟搬過嚟沙田,我驚唔知會唔會跌band,而我哋對沙田區中學唔太熟悉,驚揀錯會跌 ...
你小朋友是 Band1C嗎?那區轉入沙田?若是强區就未必會跌band.  轉區後若最终是B1生好大機會派乙一或乙二,但若是B2生則會三間都入唔倒,亦要留意沙循算是1B.  B1尾或邊緣生入倒都會讀得較辛苦。

醒目開學勳章

YmOra 發表於 19-4-10 21:53
咁就好啦!照睇孩子都應該幾喜歡沙循啦!沙循係好學校,你排她為乙1OK架!
...

係呀!我哋全家都好鍾意沙循,希望有機會入到

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-10 21:53
你小朋友是 Band1C嗎?那區轉入沙田?若是强區就未必會跌band.  轉區後若最终是B1生好大機會派乙一或乙二, ...

佢上面有講係從"北區"轉過嚟!

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-10 21:53
你小朋友是 Band1C嗎?那區轉入沙田?若是强區就未必會跌band.  轉區後若最终是B1生好大機會派乙一或乙二, ...

我哋喺北區轉入嚟,老師評佢屬於1b生,但唔知嚟到沙田會跌幾多,所以都有啲擔心

carey110 發表於 19-4-10 22:00
我哋喺北區轉入嚟,老師評佢屬於1b生,但唔知嚟到沙田會跌幾多,所以都有啲擔心
...

可以講你自1自2的策略是甚麼嗎?

carey110 發表於 19-4-10 22:00
...
B1生是1C 嗎? 如1B生轉區正常係唔會跌band 的。但小朋友若是1C這選擇其實算進取,要有心理準備搏唔倒嘅结果。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-10 22:03
B1生是1C 嗎? 如1B生轉區正常係唔會跌band 的。但小朋友若是1C這選擇其實算進取,要有心理準備搏唔倒嘅结 ...

佢係band 1B生呀!