用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田b1男生選擇
樓主: carey110
go

沙田b1男生選擇  

其實 沙崇, 沙呂, 聖羅撕, 林裘謀, 沙循, 沙蘇浙, 曾肇添 & 沙官 係 好接近 教學質素, 冇坊間講到有咁大差距 ( 即所謂 B1A or B1B ), 總之 選自己小朋友 like is ok ... 不過, 近年 沙官 弱左 d, 應該 快離開 沙田八強之列.

鄭榮之,林漢光,郭得勝 係 同以上 八強學校, 仍有教學質素分別.

基督書院 係 一間校風好好既學校, 由 band 3 冲到 B2A, 仲有得上.

carey110 發表於 19-4-10 22:08
佢係band 1B生呀!

Band 1B(因不是邊緣人),最多跌到Band 1C,仍是在Band 1隊伍大抽獎。

julinata 發表於 19-4-16 14:54
謝謝!
沙循 和 沙蘇 哪間乙部應該放先?
沙循去年放乙2有人入有人不入,即係乙2已經收唔晒,沙蘇去年乙3仍然有人入倒。沙蘇位置算是比沙循方便,但因普教中及中史到中六,很多家長怕影響孩子dse成绩,所以都會避選,所以沙循雖然輸地理位置但仍比沙蘇熱。
其實沙循交通又未至於太唔方便,鍾意間學校嘅都唔會介意個位置。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-17 19:24
沙循去年放乙2有人入有人不入,即係乙2已經收唔晒,沙蘇去年乙3仍然有人入倒。沙蘇位置算是比沙循方便,但 ...

這裡的媽媽很厲害,希望請教各位意見,我們呢個星期要交表了,而家頭痛中,請問以下排位是否可以:

(1)呂中
(2)林裘謀或沙循
(3)郭得勝
(4)蘇浙
(5)沙官
(6)聖心

小朋友是b1a-b1b,請幫忙

kinyee125 發表於 19-4-22 19:24

這裡的媽媽很厲害,希望請教各位意見,我們呢個星期要交 ...

我覺得ok.

這裡的媽媽很厲害,希望請教各位意見,我們呢個星期要交 ...
可以,但相信今年乙四放蘇浙機會較窄,改放沙官可能較好,若未能中乙一,估计中乙三機會較大。Good Luck !

正路 第四/五志願 係 好微 入到 蘇浙 / 沙官, 而且 你第三志願 郭德勝 應該 係 保險線, 通常都入到, 因為 比較少 b1a - b1b 生 棄選 8 強中學, 放 郭德勝 入 頭 2 志願 ... 比 我會咁選

(1)呂中
(2)林裘謀或沙循
(3)郭得勝
(4)聖心
(5)...
(6)...

or

(1)呂中
(2)林裘謀或沙循或蘇浙或沙官
(3)郭得勝
(4)聖心
(5)...
(6)...

or

(1)呂中
(2)林裘謀或沙循
(3)蘇浙或沙官
(4)郭得勝或聖心
(5)...
(6)...

wccfgoldcard 發表於 19-4-23 11:06
正路 第四/五志願 係 好微 入到 蘇浙 / 沙官, 而且 你第三志願 郭德勝 應該 係 保險線, 通常都入到, 因為  ...

很感謝你的詳細回覆,愚問沙田八強中學是:

曾、崇、呂、培、循、林裘謀,還有那幾間?聖心、蘇浙、沙官?

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-23 01:01
可以,但相信今年乙四放蘇浙機會較窄,改放沙官可能較好,若未能中乙一,估计中乙三機會較大。Good Luck !
...

謝謝回覆

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-23 01:01
...

請問第二位有乜建議?

kinyee125 發表於 19-4-23 21:43
請問第二位有乜建議?

1b-c都係得呢幾間,唔係林裘谋/沙循的話,就馀沙官/蘇浙,(女仔可能多間聖羅撒-睇下敢唔敢搏),前兩間機會一半半,後兩間相信好穩陣。乙2選擇搏下唯有睇運氣啦!

asweetmom 發表於 19-4-11 19:03
請問沙培現在是B1C嗎?

培英升左b1a