用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請給意見, KL3 Band2A-B 女生, 甲乙部有何意見? ...
go

請給意見, KL3 Band2A-B 女生, 甲乙部有何意見? [複製鏈接]

九真?培道?何官?胡兆熾?如想乙1培道,乙2九真,乙3何官,但老師話應該收1間英中在乙1,博唔博好呀???
   2    0    0    0

ken1616 發表於 19-4-10 19:53
九真?培道?何官?胡兆熾?如想乙1培道,乙2九真,乙3何官,但老師話應該收1間英中在乙1,博唔博好呀??? ...
如果係B1C~B2A邊緣人,乙一放間英中,有啲道理。但係如果係B2A~B2B,就有啲免強,原因係即使收咗,如果讀唔掂,可能兩頭唔到岸。所以我覺得乙1培道、乙2九真、乙3何官比較合理。

唔該,想問下放九真先定培道先,,

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸 發表於 19-4-10 20:02
如果係B1C~B2A邊緣人,乙一放間英中,有啲道理。但係如果係B2A~B2B,就有啲免強,原因係即使收咗,如果讀 ...

唔得喔,B2咁填真心無希望。B2計,三間都要填乙一,仲唔包實得。

ken1616 發表於 19-4-10 20:13
回覆 王家爸爸 的帖子

咁小朋友中文好D抑或英文好D?九真半班中文班,培道一班,高中九真英文,培道唔係。

小朋友英文多數7?分左右,但老師話九真比培道2入D??

little_yolky 發表於 19-4-10 20:18
唔得喔,B2咁填真心無希望。B2計,三間都要填乙一,仲唔包實得。
九龍城比較好既學校有:喇沙、瑪利諾修院、華英、迦密中學、民生、丘佐榮、旅港開平、黃笏南、銀禧、聖家,加埋既街外學位多過街外既區內B1學生,所以呢幾間應該有啲要收街外B2學生,B2前三揀九真、培道、何官應該係比較好既選擇。其實除咗呢三間,其他都差唔多,所以最差點都係去胡兆熾、彭學高之類。你又點揀?

little_yolky 發表於 19-4-10 20:18
另外,佢話老師叫佢乙一報一間英中,可能暗示小朋友係B1C邊緣人。

王家爸爸 發表於 19-4-10 20:54
另外,佢話老師叫佢乙一報一間英中,可能暗示小朋友係B1C邊緣人。

我反而有少少懷疑佢學校想搏拉高個"入英中率",因為佢老師話九真易抽過培道。

YmOra 發表於 19-4-10 21:06
我反而有少少懷疑佢學校想搏拉高個"入英中率",因為佢老師話九真易抽過培道。
...
老師話九真易抽過培道表面上有啲奇怪,不過舊年有幾個B2既都同我講老師叫佢哋揀培道,所以會唔會係老師睇咗舊年既派位資料,得出九真易抽過培道既結論?派位始終係零和策略遊戲,實際選擇未必咁理性。

YmOra 發表於 19-4-10 21:06
...
當然亦都唔排除老師想拉高個"入英中率"既可能性。

王家爸爸 發表於 19-4-10 20:52
九龍城比較好既學校有:喇沙、瑪利諾修院、華英、迦密中學、民生、丘佐榮、旅港開平、黃笏南、銀禧、聖家, ...

B2生計,三間都係大熱,如果咁放入唔到乙一,恐怕無咗其他更好選擇。我保守D,乙二胡兆熾,乙三文理。如果小朋友英文好,又夠膽,乙一搏聖羅撒,不過要好夠膽同英文好至得。

王家爸爸 發表於 19-4-10 21:11
老師話九真易抽過培道表面上有啲奇怪,不過舊年有幾個B2既都同我講老師叫佢哋揀培道,所以會唔會係老師睇咗 ...

那就要老師自己至知了。但我話學校有可能立心不良係有原因,我有些jm屬(B2a)和(B2b-B2c)學校極力遊說乙1搏九真,結果四分一人入咗九真,學校還把九真計入去學校升讀英文中學的入英中率登响學校校訊。
‹ 上一主題|下一主題