用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀一條龍小學的理由
樓主: mormorl
go

讀一條龍小學的理由  

cafeva 發表於 19-4-13 19:28
好簡單,邊間好過喇沙。請開名

喇沙中學部有1/3是外來生,伊部分既收生要求是點呢?
點解官津band2一直都不能挑戰band1,唔是間間band2既教學方法都唔得,關鍵是持續輸入既是band2生源.
直資用自己培養既親生仔打破左伊個制度,由band2A短時間升上band1A,band1B.
而家新派直資既中學生源是越來越好,不妨再睇埋伊一兩年.

MrBeast 發表於 19-4-13 18:51
我又唔覺得係咁wor, 最主要係校長夠唔夠charisma, 純估,當年應該logos 收了不少科大員工子女 ...

好奇一問,何解?我指科大....

Sing13 發表於 19-4-13 19:38

你講到直資咁好,仲好過百年老校,點解D叻仔唔去仲要去喇沙呢?

李大人 發表於 19-4-13 19:29
呢間前身係基全,轉直資,亦有歷史背景,之後同英華華書院結龍,不是完全一間新校 ...
咁結龍前for 人中之龍不會㨂基全和英萃書院吧

cafeva 發表於 19-4-13 19:43
你講到直資咁好,仲好過百年老校,點解D叻仔唔去仲要去喇沙呢?

只是好多家長只重名氣,冇認真睇DSE成績,港同,優才既三大率已經同QC相若,培僑親生仔只出左兩年,比前兩間短,我相信伊一兩年三大率都會升上40%.培僑教學方法同港同幾相似.現時DSE四級以上百分比已高過聖言,DBS.

Lingfung813    發表於 19-4-17 07:04

haihaimom 發表於 19-4-13 19:40

好奇一問,何解?我指科大....
我估係丘校長有chemistry 和都叫近科大,我小朋友那年的簡介會有一些來自科大的家長

Sing13 發表於 19-4-13 19:49

只是好多家長只重名氣,冇認真睇DSE成績,港同,優才既三大 ...
我反而覺得D直資已經去到頂⋯畢竟$可以做到的有限亦已經去到幾盡⋯⋯同埋唔好講到直資就讀得開心官津就痛苦,身邊讀得最痛苦的一個小朋友正是讀新派直資

DBS 一直被低估,好多讀左IB。我估最有機會跑出係DBS

cafeva 發表於 19-4-13 20:00
我反而覺得D直資已經去到頂⋯畢竟$可以做到的有限亦已經去到幾盡⋯⋯同埋唔好講到直資就讀得開心官津就痛 ...

我睇到新派直資小學中學生源都明顯好左,睇下港同報考人數從兩三千升到五千幾,培僑一直都有五千人左右,校長訪問中提到極少學生放棄offer.
我好有信心成績會更進一步,如果名校都可以培養好自己既親生仔,直資更應該做得到.

Sing13 發表於 19-4-13 20:21

我睇到新派直資小學中學生源都明顯好左,睇下港同報考人數從 ...
如果有得揀,你揀喇沙定培僑定港同?

Sing13 發表於 19-4-13 19:49

DBS, 除了IB, 部分學生選擇外地升學, 無心辛辛苦苦去DSE

cafeva 發表於 19-4-13 20:58
如果有得揀,你揀喇沙定培僑定港同?

我會選我認同教學方法個間,而且小朋友讀書是12年既長途賽,唔使理伊一兩年DSE成績,后兩者從十二年前默默無名到而家做出成績.衰极都有個譜.
另一方面一想到升中會淘汰一部分學生就頭痛,我又喜歡男女校多啲.
港同既成績是驚人既,培僑既升學出路太多了,不愁冇degree offer.但要俾多兩年耐心睇DSE成績.
男生既中文,通識是弱項,最好選有海外課程既學校,考牛津既話唔使浪費時間於此兩科.
12年後總體成績邊間好難講,前者有外來生,但講到親生仔成績,后兩者12年都比前者多資源,教學又靈活,如果以親生仔來講,差過前者我反而覺得奇怪.
如果有offer,後兩者會有犹豫.

Sing13 發表於 19-4-13 21:22
港同教學有何特別?

李大人 發表於 19-4-13 19:20
官津中,有自行揀學生,教育署亦分 Band派位,無得揀?

講緊小學,一條龍都係由揀小學生開始嘛

津校係唔係都有一條龍㗎?

cafeva 發表於 19-4-13 20:03
DBS 一直被低估,好多讀左IB。我估最有機會跑出係DBS

DBS被低估?唔會啩?除咗學術同體藝,DBS嘅Holistic education同其他新舊直資仲有相當分別。任何人都可以喺其他學校讀出好成績,不過DB仔就係DB仔。如果有offer,無論任何成績,DBS都不可錯過。

李大人 發表於 19-4-13 12:50
除左 SPCC, DSG, 其他名校入三大,大約只有50%,如直龍做到30%算OK

SPCC同DGS升香港三大係大約70%以上,而且未計呢兩間學校升讀海外世界級大學嘅學生人數。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724&extra=page%3D1|^|https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724&extra=page%3D1

Sing13 發表於 19-4-13 19:38

喇沙小學唔會百份百B1學生,基本上書院差不多收哂小學部B2學生,收外校生當中有唔少都係B2嘅體藝學生,唔似一尐冇直屬小學,又唔熱衷體藝嘅B1中學咁專收成績好嘅學生。

Soundervolt 發表於 19-4-13 22:28
DBS被低估?唔會啩?除咗學術同體藝,DBS嘅Holistic education同其他新舊直資仲有相當分別。任何人都可其 ...
我指如果單睇DSE成績會被低估。比我實LUR飯應啦!