用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀一條龍小學的理由
樓主: mormorl
go

讀一條龍小學的理由  

李大人 發表於 19-4-13 13:57
我家族有讀一線津校,小一有自殺傾向,有同學轉校,同學互相競爭,呢種殘浩式訓練方法,就算將來有好成績, ...
其實是否家長因素大d,就算神津,中等成績都應穩升中,初小合格升班就得,唔洗年年考第一為你做足100分

MrBeast 發表於 19-4-13 14:07
其實是否家長因素大d,就算神津,中等成績都應穩升中,初小合格升班就得,唔洗年年考第一為你做足100分 ...

中等成績唔是穩升,只要是band2,人人有機會抽唔返入,抽籤只是講運,唔理你band2頭定尾.末考完三次呈分都冇話穩陣,個個同學都搏晒命.

李大人 發表於 19-4-13 14:36
同學之間比較,學校高壓環境,做不完的功課,默不完的默書,學生仲忙過大人,完全感受唔到快樂二字,現今 ...
初小時我們真的要分秒必爭,eca 只有一兩樣,身邊一些朋友谷到雙目無神,的確好慘

其實人人risk appetite 不同,有人覺得一定要爭入名校神校,有人覺得如果中學部還好,咁輕鬆直升都幾好,根本都無對與錯。

whitepurin 發表於 19-4-13 15:30
其實人人risk appetite 不同,有人覺得一定要爭入名校神校,有人覺得如果中學部還好,咁輕鬆直升都幾好,根 ...

完全同意!

Sing13 發表於 19-4-13 13:46
點都冇官津名校小學部內部競爭厲害,去邊度補習都唔會講俾同學知.

呢個情況喺關乎人嘅問題,而唔係學校或其他原因,直資龍校亦有呢個情況

valentinored 發表於 19-4-13 13:44
SMCC幾廿年來也是按成績分班, 課程老師分別不大, 只是精英班多一些比正常課程深的補充練習, 其他按常規課 ...

咁您要答返隔離帖

Soundervolt 發表於 19-4-13 18:02
咁您要答返隔離帖

Sing13 發表於 19-4-13 13:13

老牌官津名校band1A 三大率40%以上,band1B,20%-30%

一般一缐傳統名校中學部嘅學位都多過小學部,阿仔學校應該屬一線學校,近年只有15%升唔返上中學部,如果唔係成績特別差都升得上中學部。

如果新派直資有得揀學生,又話有資源,成績應該好過好多官津名校,但公開試成績又唔見得有呢個情況。

選擇一條龍學校主要係睇喜唔喜歡中學部,如果只為有升中保障唔想將來落入B2尾或B3中學,呢個保守想法值得理解。

李大人 發表於 19-4-13 18:34
CKY雖行lB,亦出到兩位lB狀元
cky 某程度都是有西選的龍,和狀元唔係一個好有用的指標

李大人 發表於 19-4-13 18:27
十幾年前,新派直資係無得揀學生,收到中游份子已係萬幸,有得揀學生係近年嘅事,因成績進步得快 ...
我又唔覺得係咁wor, 最主要係校長夠唔夠charisma, 純估,當年應該logos 收了不少科大員工子女

李大人 發表於 19-4-13 18:34
CKY雖行lB,亦出到兩位lB狀元

CKY係私校唔係直資,而且一間學校嘅水準要睇全部學生平均成績,一兩個狀元唔可以代表哂一間學校嘅表現。

李大人 發表於 19-4-13 18:27
十幾年前,新派直資係無得揀學生,收到中游份子已係萬幸,有得揀學生係近年嘅事,因成績進步得快 ...

唔少官津學校從頭到尾都冇得揀學生,成績一樣咁好,除咗港同及優才(唔算完全新派)又有幾多新派直資嘅成績有明顯提升?某間當初理念一流而且被受追捧嘅新派直資頻頻換校長及老師,另一間開家長會要求學校提升成績.....

唔需要揀學生而做到各方面好成績先至係真正好嘅學校

李大人 發表於 19-4-13 19:02
學術型家長好現實,無成績又點會將小朋友,揀新校做白老鼠
yw is a good eg.

好簡單,邊間好過喇沙。請開名