用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀一條龍小學的理由
樓主: mormorl
go

讀一條龍小學的理由   [複製鏈接]

haihaimom 發表於 19-4-14 11:27
回覆 MrBeast 的帖子

佢哋係盡量揀適合嘅學生,唔一定只揀叻學生(我仔唔係),但個學習方法真係好啱佢,如魚得 ...
我覺得都是叻,但不是谷出來的

cafeva 發表於 19-4-14 12:51
英華,TSLSFADB都揀人好叻。面試越多次數準確度越高
Tsl seems to be 較學術性,yw 賑面看唔太認同

一條龍中一冇擇優而取,小學再叻,同全收band 1的英中比,中一點都唔係同一起步點,DSE如果可以拍住英中,我認爲已經好了不解了。

李大人 發表於 19-4-14 12:41
當年李小龍,一樣被喇沙踢出校,可以代表乜野呢?每個人選擇不同,名校一樣睇唔出學生係天才,選擇小朋友適 ...

李小龍本身成績OK,被踢出校係操行問題,與成績無關。佢讀到中四先至走,喺巴富街校舍時期打架打到Bro Felix多次到差館保䆁佢。

回覆 MrBeast 的帖子

我仔好奇心強,有探究精神,對自己有要求,唔鐘意跟大隊,不過只限於佢有興趣嘅科目。真係叻嗰啲同學可以輕輕鬆鬆,科科都讀得好,出少少力已經有唔錯成績,呢度好多叻人我仔就係唔係呢種。

MrBeast 發表於 19-4-14 13:13
Tsl seems to be 較學術性,yw 賑面看唔太認同
Tsl 無中學比較難trace成果,你啱都幾學術性。亦有遊戲部分。我見YW有部分學生真係好叻!不過如果20個前列去哂其他學校都幾無耐

有經驗老師校長都普遍可以選到叻學生。尤其見開叻果D,好易搵到。之後又到家長選校…

其實選校時真係要了解係唔係“真一條龍”,隔離版有人投訴個女直升唔到,俾學校當棄嬰升中零支援,情況仲慘過屋邨小學。另外我之前亦有聽過有家長話佢個仔間小學係一條龍全升中一,但同時有另一同校家長同我講佢兒子成績唔達標無得直升!

cafeva 發表於 19-4-14 13:38
Tsl 無中學比較難trace成果,你啱都幾學術性。亦有遊戲部分。我見YW有部分學生真係好叻!不過如果20個前列 ...

幾次面試只係揀到當時最適合面試機制,以及來自近似背景家庭嘅申請人。

Soundervolt 發表於 19-4-14 13:59

幾次面試只係揀到當時最適合面試機制,以及來自近似背 ...
基本上係. 但係我見SFA, DB 有時可以選到其他0 offer 的超叻人. 咁又點解釋呢?

cafeva 發表於 19-4-14 14:04
基本上係. 但係我見SFA, DB 有時可以選到其他0 offer 的超叻人. 咁又點解釋呢?
...

莫講話小朋友,大人去見工都有一樣嘢叫「狀態」,而且每間學校收生要求不一樣,有學校鍾意申請人循規蹈矩,有啲學校鍾意學生活潑,跟本冇一個標準,A校唔啱佢地心水,唔代表B校一樣唔啱心水。

呢篇文章幾有趣

教育局近期接二連三推出修改中一入學政策的建議,包括提前通知學生「自行分配學位」階段的取錄結果,以及建議放寬開辦英文中學的門檻,兩者的實行均會明顯削弱現時直資中學在未來對於普遍家長的吸引力。

近年相繼否決學校直資申請

自從2012年協恩中學成為最後一間成功申請參加「直接資助計劃」的學校之後,隨後兩間位於港島灣仔區的傳統中學申請参加「直接資助計劃」均相繼失敗,都惹人揣測局方似乎已經不再歡迎更多直資學校的成立。

直資學校勿忘初衷

其實教育局當初鼓勵學校參加「直接資助計劃」、並且希望更多小學與中學建立成為「一條龍」體制,目標是為了可以在現時傳統官立、資助學校制度以外,在私營學校體系內為學生和家長提供「另類」的學習環境。

直資學校踏上不歸路

奈何多年前個別新派直資學校以個别學生成功成為文憑試狀元為招徠,引致不少家長對直資學校「另類」的學習環境產生出「怪獸」期望。其他直資學校為了保持競爭力,紛紛將學校在課程上改變。

家長期望子女「愉快地」考入本地大學

而為了配合學校教學需要,更因而引發出全港直資小學和直資中學不論在收生條件和教學模式都越來越接近本地的傳統學校,直接導致本地學校體系出現失衡,由本來的百花齊放,再次回歸到以傳統教學為主導,完全違背當初鼓勵學校參加「直接資助計劃」的目的。

教育的目的不只為考試

但其實以上情況的發生,並非純粹是直資學校本身的責任。歸根究底,都是香港家長普遍都慣常地擁有雙重標準。部份家長縱使希望為子女選擇少功課、少測考、輕鬆愉快、能夠提升學習興趣的環境,但是當他們的子女要面對呈分試、公開試等的挑戰時,他們卻竞期望這些「另類」的學習環境,能夠和傳統學校學生的考試能力睇齊。

在普羅大眾的期望下,直資學校為了求存亦樂意配合,而試問普遍直資學校除了選擇就範、放棄多年來全面推行的活動教學,還有其他方法保持與傳統學校的競爭力嗎?

回覆 Soundervolt 的帖子

的確有趣,但以港同為例,連小六畢業試都取消埋,改為交graduation project,正正反映~教育並不只是為考試。冇香港學校可以100%傳統或100%活動,只在乎比例。我諗港同都有唔happy嘅學生。至於高中,我諗要考好公開試,一定離唔開操練, past papers........其實喜歡傳統咪傳統,活動咪活動,如人飲水,冷暖自知,何必硬要說某類學校最好。最重要係考慮咗優點同缺點之後,家長自己選最適合嘅學校,正所謂甲之蜜糖乙之砒霜,又老土一句沒有最好只有最適合。

Lingfung813    發表於 19-4-17 08:41

haihaimom 發表於 19-4-14 14:50

的確有趣,但以港同為例,連小六畢業試都取消埋,改為交graduation project,正正反 ...

同意,我都認識有老師跟我說,她性格識合傳統教學,不喜歡活動教學,個她不認為活動教學是不好的,只是性格問題

的確有趣,但以港同為例,連小六畢業試都取消埋,改為交graduation project,正正反 ...

非常認同「冷暖自知」的說法。自己在為女兒選擇學校時也有苦惱,但始終佢性格內斂,又不是那種文武雙全的類型,叫佢小六出去考學校,睇怕都有難度,所以選了間半龍校,起碼都叫有一半chance升番,當然亦有drawbacks但「有得有失」啦,但學校常常被外人狂踩。我諗有得揀,個個都想入SPCC, DGS, LS, MCS⋯⋯咁無得揀咪唯有百害取其利,但外人往往又說三道四,呢間又唔好嗰間又唔好⋯

whitepurin 發表於 19-4-14 17:28
非常認同「冷暖自知」的說法。自己在為女兒選擇學校時也有苦惱,但始終佢性格內斂,又不是那種文武雙全的 ...
揀學校係自己問題,根本無必要理會某些鐵粉言論,學校没有最好嘅,只有適唔適合。。。另外,有時大環境唔配合,只可以揀一間可以選擇又最適合你小朋友嘅。

回覆樓主

想請問SPB同LS比較呢?

LS升書院比例高,即是B2學生都好大機會升書院,諗唔到有乜嘢理由會唔揀

「冷暖自知」當然冇問題,一間成績好嘅學校當未必適合自己。但家長應該客觀地真正了解心儀學校嘅底蘊,切勿以為所有直資、新派學校就等於港同,錯判入讀成為落差,到時唔係「冷暖自知」而係「啞子吃黃蓮」。

上面既專家兩三年前一樣話港同不如華仁小學,又有幾多人真是去研究新派直資既教學方法,學習模式.

Ryan_baba 發表於 19-4-14 19:45
LS升書院比例高,即是B2學生都好大機會升書院,諗唔到有乜嘢理由會唔揀

SPB只要主科及操行合格就可以直升中學部,LS要85%升到書院,會唔會比較大壓力?另兩間入三大比率又幾多呢?
‹ 上一主題|下一主題