用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀一條龍小學的理由
樓主: mormorl
go

讀一條龍小學的理由   [複製鏈接]

李大人 發表於 19-4-16 19:41
https://www.youtube.com/watch?v=w-鏗鏘集:功課奴隸

呢尐節目真係啱哂一尐鍾意戴有色眼鏡睇名校嘅家長。

陸小朋友所讀嘅學校初小時候week day一般有四五樣功課,而且學校有導修堂,(如果唔係發夢或傾偈)一般可以喺學校完成全部或大部份功課,如果陸太每日陪太子讀書,理應唔會有錯誤,點解仲有改正要做?學校亦冇規定學生喺校外學奧數、樂器、運動、或額外補習。不過單單睇陸小朋友嘅生活環境同節目內容,都可以領畧到佢嘅家長對教育子女嘅問題所在,當中有好多惡性循環(淨係陪太子讀書及專注力方面已經好大問題),任何學校都可能有呢類人,不過用個別例子代表全校普遍情況就真係以偏概全。

回覆樓主:

讀官津名校壓力大唔大呢?
先講冇直屬中學既小學,為了取得更高band1率,更好既升中成績,學校,家長,學生都冇得hea.

再講有直屬中學既小學,如上面提到既名小,無論band1率幾多,band1學生是前90或前138,學校都會從一百八九十人中收足138,學校既取態如直資一樣,目標是做好與中學既銜接. 可以唔理band1率,至於138之外既已經唔是band1,到時睇情況再決定就是了.而且學校唔同直私,學生非自己選返來,亦冇收你學費,冇道義上既責任一定要收返較多既自己小學部學生,亦唔會擔心影響小學收生.所以話學校唔操亦都有原因.但對家長而言,想保證入中學,就一定要是band1,學生到小五小六就冇得唔操.於是得出來既結論是學校唔操,只是家長自己鐘意操.

而實際上家長都是圍繞住升學呈分制度既指揮棒來轉,學生初小可以唔操,(我亦認為初小操來冇咩意義)高小冇得唔操.(當然亦有人可以話自己小朋友唔使操甚至裸考都是band1,信不信由你啦)

一條龍學校高小都可以唔操,主力同升中銜接,家長,學生壓力都冇咁大.

不過口講唔操同實際唔操又可以是兩回事,我有朋友分別是GT, Logos, 課程一樣有教深。一定有人說小朋友吸收得到,活動方式去教唔覺辛苦,但在我來說,未ready去學就要人學,個過程點都係辛苦,點解唔遲少少先學,大家輕鬆,遲半年學有何分別?

李大人 發表於 19-4-17 07:43
以我所知,有間名九小,小一考試出題,課程未教過,呢D學校擺明要家長操小朋友 ...

四大直私更加目標為本

Soundervolt 發表於 19-4-17 01:34
呢尐節目真係啱哂一尐鍾意戴有色眼鏡睇名校嘅家長。

陸小朋友所讀嘅學校初少week day一般有四五樣功課 ...

我們小一二時每日都是分秒必爭,記憶尤新,我相信不是單一例子,on the other hand,都是一個過程,its the taking part that matters..

李大人 發表於 19-4-17 07:43
以我所知,有間名九小,小一考試出題,課程未教過,呢D學校擺明要家長操小朋友 ...
要看the full picture, 一些學校有10%左右超能試題,用意只是filter out 神童,家長冇智慧一定要大家樂禍國殃民都冇辦法

李大人 發表於 19-4-17 08:36
咁係唔單止係咁,老師亦講明,同學平均分達九十分,你身為家長,要盡力幫小朋友 ...
我聽到又唔係咁,老師只是說這裏就是咁(九十分考九十名),無須太介意。
但若果我是那些有幸家長,個策略會是送那超能十分比老師和同學,make sure 其餘的九十分攞盡就得

MrBeast 發表於 19-4-17 08:43
我聽到又唔係咁,老師只是說這裏就是咁(九十分考九十名),無須太介意。
但若果我是那些有幸家長,個策略 ...
那是在小一二時,當然去到呈分時就唔會係咁,事實到時亦無咁多90分

MrBeast 發表於 19-4-17 08:20
我們小一二時每日都是分秒必爭,記憶尤新,我相信不是單一例子,on the other hand,都是一個過程,its th ...

每間學校都有人跟唔上,讀得差,呢個案例當然唔係唯一,但例子應該有普遍性,正如阿仔都唔可以做代表,因為佢多數喺學校完成功課,而且佢同某部份嘅同學都讀得好得閒。

Soundervolt 發表於 19-4-17 09:07

每間學校都有人跟唔上,讀得差,呢個案例當然唔係唯一 ...

admittedly, 我們是弱勢社群,不過身邊有kv 上一線尾二頭的每日都好似打仗咁,亦有朋友如你公子一樣上到名校好輕鬆,自己識得在小息甚至上堂時做功課

MrBeast 發表於 19-4-17 08:43
但若果我是那些有幸家長,個策略 ...

全部學生平均分90分? 係d卷太淺定係d同學太叻?
啱啱上個學段我女學校小一只有幾個平均分有90以上

Elenalan 發表於 19-4-17 09:20
全部學生平均分90分? 係d卷太淺定係d同學太叻?
啱啱上個學段我女學校小一只有幾個平均分有90以上
...
利申,5-6年前嘅事,e加唔知乜市況。
src: ssp 英小和snoopy 直資

MrBeast 發表於 19-4-17 09:23
利申,5-6年前嘅事,e加唔知乜市況。
src: ssp 英小和snoopy 直資

咁應該係d同學太叻

李大人 發表於 19-4-16 21:55
【經緯線】沒有功課時https://www.youtube.com/watch?v=vXFwZaieAsI

上海教改都幾值得留意下,「減負增值」,減少學生過多功課負擔,避免學習指標無理拔高,概念唔錯,都幾好介紹。

如果大部分人都是90幾, 主要都是出卷既原因.
數學都仲有機會.
中文/英文只要一半以上非課本內容,出多D閱讀理解,再加到十幾版紙.唔使深, 都已經難拿九十分以上啦.

回覆 haihaimom 的帖子

有D人遲熟,尤其男仔,而家課程又深,有一條龍無理由唔揀,慢慢長路慢慢成長,有時間先可以發掘到小朋友既優點同缺點。

haihaimom    發表於 19-4-17 10:36
‹ 上一主題|下一主題