用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀一條龍小學的理由
樓主: mormorl
go

讀一條龍小學的理由   [複製鏈接]

Sing13 發表於 19-4-14 20:13
上面既專家兩三年前一樣話港同不如華仁小學,又有幾多人真是去研究新派直資既教學方法,學習模式.
...

有興趣知道嗰位專家有乜獨到見解,可否分享一下?

Soundervolt 發表於 19-4-14 20:28

搵(港同VS華仁)2016既舊帖.

Soundervolt 發表於 19-4-14 19:58
「冷暖自知」當然冇問題,一間成績好嘅學校當未必適合自己。但家長應該客觀地真正了解心儀學校嘅底蘊,切 ...

同意吖,所以你句說話適用於所有學校,包括傳統名校、新派直資.......正如我所説家長要了解自己孩子,學校優缺點去做決定,有一得必有一失。

小黃豆B 發表於 19-4-14 13:59
其實選校時真係要了解係唔係“真一條龍”,隔離版有人投訴個女直升唔到,俾學校當棄嬰升中零支援,情況仲慘 ...

隔離版果間女校,年年都會高調地公開講一次佢地唔係龍校,有網友話學校籌款就中小幼一家人同心同德,到升小升中就劃清界線。尼d學校,入讀前真係要有心理準備

Lingfung813    發表於 19-4-17 08:44

Lsm948 發表於 19-4-14 20:18
SPB只要主科及操行合格就可以直升中學部,LS要85%升到書院,會唔會比較大壓力?另兩間入三大比率又幾多呢? ...

如果係喇小做唔到頭85%嘅男仔,即使係SPC條路都唔易行。

回覆樓主:

唔是話前85%一定可上中學,而是話約85%小學部學生升上中學,只要你是band2,就睇你運氣如何了,可能是band2c入,band2a唔入,實際上中學部只有138直屬學位,小學部180-190人,spb相對穩陣太多了.

另外138之後個二三十人點入呢?
直屬位138人之後,小學部已冇band1學生了,17個非保留位及甲部2個位肯定由外校生取得,個二三十人只能由自行及重讀生位中取得.
如何可以保證每年收到85%小學部學生呢?

回覆樓主:

入一條龍一定要ensure自己升到中學,升唔到個D真係好慘,好似二第公民,學校唔理。可以去升中版睇下!

Sing13 發表於 19-4-14 22:56
唔是話前85%一定可上中學,而是話約85%小學部學生升上中學,只要你是band2,就睇你運氣如何了,可能是band ...

喇沙書院會利用自行學額去收小學部B2學生,所以可以收小學部85%學生。

Soundervolt 發表於 19-4-14 23:24

喇沙書院會利用自行學額去收小學部B2學生,所以可以收 ...

其實直屬中學用少量自行位收自己學生都係唔同po經常提,可能,只係將呢個收生方式去排除,從而支持直資教學成效比官津好既看法~~~

從多年來睇,我估計是80%-85%升中,仲有一個因素,就是每年唔少插班生,占據前列位置.

Sing13 發表於 19-4-15 00:32
從多年來睇,我估計是80%-85%升中,仲有一個因素,就是每年唔少插班生,占據前列位置.
...

學校由小一至小六,流動人數大約係10-15%。

Soundervolt 發表於 19-4-14 20:28
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3381095&extra=&highlight=港同%2B華仁&page=1
啲度好多磚家比佐好多真知卓見!
那位家長而家好可能後悔緊!

73662710 發表於 19-4-15 00:53
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3381095&extra=&highlight=港同%2B華仁&page=1 ...

那位家長如果揀咗華小可能仲開心緊,因為華仁唔係捆綁式一條龍,華小本身成績唔差,係華小B1學生唔願意揀自己中學部。因為可以有唔少其他好學校選擇,而其他願意揀港華嘅學生仍然可以直升上中學部,所以華小學生選擇上好有嘅靈活性。如果一條龍又冇呈分學校萬一成績下跌,大家就唯有攬炒。

Soundervolt 發表於 19-4-15 02:08

那位家長如果揀咗華小可能仲開心,因為華仁唔係捆綁式 ...

高見,真專家也!那位家長最終也選擇華小,你應該有部份功勞!

李大人 發表於 19-4-15 08:12
最可惜,港華唔想收番自己學生,好彩唔批直資比港華

港華近年已經積極改革,但轉身比較遲(九華開始復甦),未能趕及成果前有被剔出英中嘅危機,所以申請轉直資為咗揀學生。我亦唔認同一間有承擔嘅大校有咁嘅做法,直資唔應該係學校嘅逃生門。

想100%保證升中學, 唔是前85%, 亦都唔是前138, 而是要三次呈分成為前40-50%既Band1生.
唔好講六年之後, 就算是講今年, 放榜當日Band2生父母最好請定假, 準備定叩門材料, 點知今年自行是點收法. 去到叩門, 中學收你是人情, 唔收你是道理.

明年如果自行同直資一齊出結果, 會唔會自行收多左外校精英呢?

六年之後, 更加沒人知道138個位之後點收法. 如果中學成績有壓力, 或者轉換校長, 又或者多左好多人來考自行
......六年前又有誰想到WY, GH如何對自己既小學部學生.

Sing13 發表於 19-4-15 11:53
想100%保證升中學, 唔是前85%, 亦都唔是前138, 而是要三次呈分成為前40-50%既Band1生.
唔好講六年之後, 就 ...
請問YW 點樣對佢自己D小學生??

hohoho888 發表於 19-4-15 12:01
請問YW 點樣對佢自己D小學生??
WY =>華仁

YW=>英華,除非自己跳船, 絕大部分直上.

‹ 上一主題|下一主題