用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀一條龍小學的理由
樓主: mormorl
go

讀一條龍小學的理由  

回覆樓主:

假如一間官津名校小學部,大概10%會選擇唔升直屬中學部,會去更好既中學,20-30%會被淘汰,其余上直屬中學部.
不妨問下小學部家長,是否願意作繭自縛,能夠一條龍升中,我相信九成幾學生都願意.
如果中學成績好,大家都想一條龍.关键是中學為了成績名聲,反而會放棄自己親生仔女.想自縛都踢你走.
以前新派直資親生仔未考DSE,唔知學校真正實力,而家見到成績,大把學生想入一條龍,只是而家每間都三五千人報.

回覆樓主

其實係咪讀龍小朋友都一樣係要好俾心機

Sing13 發表於 19-4-12 19:14
一啲新派直資學校極少淘汰自己學生,唔靠外來精英,從毫無名氣到交出成績,我分析時會睇成績加生源.
...

又黎講呢D,可否分享下邊間直資中學升中唔收街外生呢?~~~

mcl203 發表於 19-4-13 10:43
又黎講呢D,可否分享下邊間直資中學升中唔收街外生呢?~~~

直資學校升中收生真是會收適合既band2生而非band1生.
六年前,新派直資收既外校生大概咩banding呢.
親生仔考DSE個年同前一年主收外來生成績都幾大分別
新派直資真是唔多靠外校精英.

Sing13 發表於 19-4-13 11:17
直資學校升中收生真是會收適合既band2生而非band1生.
親生仔 ...

係真?何以得知,靠估?邊間係收B2生先,唔收B1生,益下網友好喎~~~

直資就係收B2,官津就係收B1~~~

mcl203 發表於 19-4-13 11:24

係真?何以得知,靠估?邊間係收B2生先,唔收B1生,益下網友 ...

如果有間官津自行收一半band1,一半band2,個間官津好可能是band2學校.
除非間中學是收自己直屬小學部band2學生.

Sing13 發表於 19-4-13 11:45
如果有間官津自行收一半band1,一半band2,個間官津好可能是band2學校.
除非間中學是收自己直屬小學部band2 ...

呵呵,自己解釋埋添,是否代表直資唔一定有優勢呢?~~~

仲等緊分享邊間直資係唔收B1生~~~

Sing13 發表於 19-4-13 11:17
親生仔 ...

若果只計新派直資,只有港同成績最好,優才都好但唔算完全新派,其他新派直資唔見得特別標青。直資嚟計,好成績來來去去都係傳統名校。

而且唔少好成績嘅新派直資學生中途都插班到其他一綫學校(無論官津直私)。隔離個帖有講某一條龍直資學校升中時有八個同學一同轉到另一間直資學校中學部,仲齊齊影咗張相上FB(仲未計轉去其他學校),有時人不為己,親生仔未必對母校係孝順仔都係人之常情。

Soundervolt 發表於 19-4-13 12:15
若果只計新派直資,只有港同成績最好,優才都好但唔算完全新派,其他新派直資唔見得特別標青。直資嚟計, ...

真心求救,點為之新派直資 ? 是否創校時間比較短的意思?甘wkf都算新派對嗎?

Soundervolt 發表於 19-4-13 12:15
若果只計新派直資,只有港同成績最好,優才都好但唔算完全新派,其他新派直資唔見得特別標青。直資嚟計, ...

老牌官津名校band1A 三大率40%以上,band1B,20%-30%
新派直資幾間都有,升中又唔使點淘汰,有咩唔好.
如果以老牌官津親生仔,唔計外來精英,唔淘汰自己小學部學生,我估計成績不如新派直資,始終人地十二年都多一半資源,小一學生又經過挑選.能夠一樣效能已經算好叻.
反而好多家長是睇名氣而非睇近年成績選校.

wongszehang 發表於 19-4-13 12:19
真心求救,點為之新派直資 ? 是否創校時間比較短的意思?甘wkf都算新派對嗎?
...

新派學校原意係提倡少功課、少測考、重閲讀、多元學習模式嘅教學方式嘅學校。呢種理念非常之好,但唔係每間學校都做到有效果得嚟又有成績,依家都有新派學校調整教學模式去改善成績,始終家長幾buy理念,但都敵不過現實。

Soundervolt 發表於 19-4-13 13:25
新派學校原意係提倡少功課、少測考、重閲讀、多元學習模式嘅教學方式嘅學校。呢種理念非常之好,但唔係每 ...

其實考入直資的小朋友本身已經train up左,語文能力已經好強先考得入。呢班小朋友有別於大抽獎入津校的小朋友, 呢班家長也時背後發功的一群
。所以新派直資要做靚Dse也冇官津甘難

Lingfung813    發表於 19-4-17 06:51

Sing13 發表於 19-4-13 13:13

老牌官津名校band1A 三大率40%以上,band1B,20%-30%

邊間B1A/B水平直資收B2生唔收B1生啫,無圖無真相喎~~~

我兩小孩兩學校也是龍校, 12年同一班朋友仔, 友誼長存, 小朋友發展各有先後, 有時間空間待爆發

Soundervolt 發表於 19-4-12 09:08
係唔係所有真龍校都可以莫視對本身學生升中時嘅成績?如果成績十分差當然可以直升中學,但學校亦有方法招 ...

SMCC幾廿年來也是按成績分班, 課程老師分別不大, 只是精英班多一些比正常課程深的補充練習, 其他按常規課程, 因材施教, 個人不認為是”放棄”非精英學生

利申: 本人為天神/聖瑪利資深用家

Soundervolt 發表於 19-4-13 13:25
新派學校原意係提倡少功課、少測考、重閲讀、多元學習模式嘅教學方式嘅學校。呢種理念非常之好,但唔係每 ...

點都冇官津名校小學部內部競爭厲害,去邊度補習都唔會講俾同學知.