用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 升中統一派位
go

升中統一派位

有3個問題想問問:
1)如果呈分三次後大約級4X名,以往這名次是否一定升得返上書院
2)這名次在KL3網是否都屬於BAND 1 組別
3)這名次在大抽獎時(除書院外),大多數升讀那些中學

THX

Angelatyy 發表於 19-4-10 16:40
有3個問題想問問:
1)如果呈分三次後大約級4X名,以往這名次是否一定升得返上書院
2)這名次在KL3網是否都屬於 ...
1/ P4 至有名次, 13/4 老師也應跟你說女兒是B?
2/ 只有教育局至知你女在KL3是B?
3/ B1 的肯填乙一必收, B2 是保留學費, 放乙一是保留優先抽直屬中學權利
    (所有KT/KC 聖家的B2生一齊抽), B2 抽晒再有位淨, 出公海連12個非保留位一齊抽

TwinWong 發表於 19-4-15 17:37
1/ P4 至有名次, 13/4 老師也應跟你說女兒是B?
2/ 只有教育局至知你女在KL3是B?
3/ B1 的肯填乙一必收, B2  ...
大部分倆所聖家B2 生,乙一多數揀翻書院,所以應冇乜直屬保留位流出公海。

Angelatyy 發表於 19-4-10 16:40
有3個問題想問問:
2)這名次在KL3網是否都屬於 ...
其實,您係想入其他中學,不想入書院 或擔心入唔翻書院呢?

apple1990 發表於 19-4-15 22:09
大部分倆所聖家B2 生,乙一多數揀翻書院,所以應冇乜直屬保留位流出公海。 ...
出生率低個几屆咪有囉,  如每BANDING 1/3計
B1 的30 走了1X
B2 的35走了1X
B3 無位比佢

不过依几年真係唔好駁,
真係駁唔过

回覆 TwinWong 的帖子

校長話有2/3 (即BAND 1 &2 約60人) 大部分都入得返書院或升其他更好中學

TwinWong 發表於 19-4-16 08:21
出生率低個几屆咪有囉,  如每BANDING 1/3計
B1 的30 走了1X
B2 的35走了1X
若 Band 1 組別,十幾人入到更好 band 1 中學唔升上書院,這十幾個原供給 B1 必收生嘅直屬學額,是否全數轉為大抽獎供兩所聖家直屬 B2 生抽呢?

Angelatyy 發表於 19-4-16 09:00

校長話有2/3 (即BAND 1 &2 約60人) 大部分都入得返書院或升其他更好中學 ...

依两年再縮 所以約60人

apple1990 發表於 19-4-16 09:08
若 Band 1 組別,十幾人入到更好 band 1 中學唔升上書院,這十幾個原供給 B1 必收生嘅直屬學額,是否全數轉 ...
係, 79個直屬位, 如B1走得多有淨,
B2 生入返机會大了
早兩年, 見B2 的都好勇去外闖,
成唔成功就無講

其實九龍城聖家頭40名在KL3網是否仍屬BAND 1 組別

ATMW227 發表於 19-4-16 11:03

其實九龍城聖家頭40名在KL3網是否仍屬BAND 1 組別

出生率升了, 不再是头40名
是不是KL3網只有教署知
聽早兩屆講是30內
我囡当年报自行, 就睇到佢係KL3 的B1
因為間學校講明收到教署资料后 符合资格
才出信給你IN

因為我見今年有2個級AROUND 40 自行都有得IN 華英

ATMW227 發表於 19-4-16 11:20

因為我見今年有2個級AROUND 40 自行都有得IN 華英
華英全IN 嗎?

不是全IN ,好似只IN 3XX人

ATMW227 發表於 19-4-16 14:12

不是全IN ,好似只IN 3XX人
證明本校去到TOP40, 外校都係受歡迎,
祝成功爭一席位

apple1990    發表於 19-4-16 16:31

TwinWong 發表於 19-4-16 11:05
出生率升了, 不再是头40名
是不是KL3網只有教署知
聽早兩屆講是30內
我地學校band 1位咁少?

bvbb 發表於 19-4-19 15:02

出生率高就會少

今年31-60名學校定BAND 2A &BAND 2B, 30名以上先是BAND 1, 不過唔知會否保守計法,因過去頭4X名乙一肯填都穩入(即不用抽即在KL3都是BAND 1 -我估),不知有冇想錯

Angelatyy 發表於 19-4-20 14:16

今年31-60名學校定BAND 2A &BAND 2B, 30名以上先是BAND 1, 不過唔知會否保守計法,因 ...
你囡囡的班主任肯告知BANDING 分佈,
以我知今年老師沒說明分佈的人数
早几年出生低确认头40名, 但肯定今年不是了
現只希望今屆B1生 奮勇外走,
留出來的位給B2抽, 你們就大有机会  

bvbb 發表於 19-4-19 15:02
本校只得3 班,
按1/3 計还是屬於正常