用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗KL2如果乙一填上智、乙二填聖母玫瑰,會否太進取 ...
樓主: KCBB
go

深水埗KL2如果乙一填上智、乙二填聖母玫瑰,會否太進取?  

WilliamCheung05 發表於 19-4-10 20:32
我覺得不要選上智(如果你中一自行分配有2nd in 就建議你可以填),如果沒有的話就不要填了,風險很大 ...
從機會率睇,同自行有無揀其實無關係既。唯一差異係111顯示誠意。

王家爸爸 發表於 19-4-11 10:34
從機會率睇,同自行有無揀其實無關係既。唯一差異係111顯示誠意。
其實叩門時亦無必要俾佢睇你份form, 校方亦唔要求你交copy, 反而成績係最重要!

ksli312 發表於 19-4-11 10:49
其實叩門時亦無必要俾佢睇你份form, 校方亦唔要求你交copy, 反而成績係最重要! ...
Exactly. 叩门只講实力。

ksli312 發表於 19-4-11 10:49
其實叩門時亦無必要俾佢睇你份form, 校方亦唔要求你交copy, 反而成績係最重要! ...
好睇邊啲學校,一般B1C、B2A要求111既機會比B1A、B1B大,但係間間情況唔同。

回覆 KCBB 的帖子

你無錯,學校亦合理。升中人數多,乙二入聖母玫瑰幾會係細,學校首要睇頭三志願做業績,保守地叫你揀間大機會的唔算錯。
家長係無更加好選擇同時又唔大影響其他次序安排,就算1%都係搏得過。

保守定(合理地)進取,只係睇你點揀。

上智甲部有幾多個位?
上網睇只顯示非保留學額95個

王家爸爸 發表於 19-4-11 11:37
好睇邊啲學校,一般B1C、B2A要求111既機會比B1A、B1B大,但係間間情況唔同。
我就唔信~我女小学同学band1A完全無揀过(係完全)上智,放榜叩门即收。有叻学生去叩门,話之你係唔係111,唔通入到咀既肥肉就因面子而唔收?中学最紧要你同佢考好DSE, 誠意唔值錢。

yauling 發表於 19-4-11 12:09
上智甲部有幾多個位?
上網睇只顯示非保留學額95個
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/USCHB_2019.pdf

P16, 11個

Yanamami 發表於 19-4-11 12:21
我就唔信~我女小学同学band1A完全無揀过(係完全)上智,放榜叩门即收。有叻学生去叩门,話之你係唔係111,唔 ...

無錯

little_yolky 發表於 19-4-11 12:37
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general- ...

睇到了
唔該哂
可能我睇錯左第二度

yauling 發表於 19-4-11 12:50
睇到了
唔該哂
可能我睇錯左第二度

你應該係睇咗本區深水埗果份。 甲部有11個位都好多, 希望有緣大家做到同學仔。

Yanamami 發表於 19-4-11 12:21
我就唔信~我女小学同学band1A完全無揀过(係完全)上智,放榜叩门即收。有叻学生去叩门,話之你係唔係111,唔 ...
阿女知衰, 今次甲一唔揀迦密, 揀上智了。上次叫佢放自一又唔聽。自行有51個位, 大抽奬得返11個位。

little_yolky 發表於 19-4-11 12:53
阿女知衰, 今次甲一唔揀迦密, 揀上智了。上次叫佢放自一又唔聽。自行有51個位, 大抽奬得返11個位。:badfeel ...

上智唔洗111,上年有同學仔自行,大抽獎(直屬),都冇選上智,都叩門入。

kirstyau 發表於 19-4-11 13:27
上智唔洗111,上年有同學仔自行,大抽獎(直屬),都冇選上智,都叩門入。
...

我知。只係之前叫阿女填自一,佢係要跟同學仔一齊報同一間學校,所以報咗自二。去完面試又好鍾意。

不過如果入咗自一,就唔去叩自二了。天意吧。

little_yolky 發表於 19-4-11 13:46
我知。只係之前叫阿女填自一,佢係要跟同學仔一齊報同一間學校,所以報咗自二。去完面試又好鍾意。:wahaha ...

中自一叩自二,型喎 講真如果阿女咁鍾意試下冇壞

之前聽過有band2校外生抽左入我哋直屬, 之後先話黎驚,去叩門band2學校。

little_yolky 發表於 19-4-11 12:50

你應該係睇咗本區深水埗果份。 甲部有11個位都好多, 希望有緣大家做到同學仔。 ...

我心儀果間甲部都係有十一個位,仲多過乙部!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

kirstyau 發表於 19-4-11 13:50

中自一叩自二,型喎 講真如果阿女咁鍾意試下冇壞

當年大女中自1上智,真喺走去叩自2華英啊~~因上智喺我揀,佢要華英~~但人地當我白撞禁,交左$20同form,乜回音都無。。。。

奥脫福 發表於 19-4-11 14:14

Same

奥脫福 發表於 19-4-11 14:14

我上年咁填, 順利入上智(冇second in)