用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區女仔, 英華女校放甲一及乙一, 機會大嗎? ...
go

灣仔區女仔, 英華女校放甲一及乙一, 機會大嗎?

想問問灣仔區女仔, 英華女校放甲一及乙一, 機會大嗎?

jess_stanley1 發表於 19-4-10 15:41

得幾個位,無人揀咪機會大囉~~~

今年搬返來香港島,點會無人吼,抽獎也是講運氣,衡量自己萬一派吾到會去到第幾志願囉。如果在這裡說很高機會,那你就會變了很低機會。

咁機會總會有既
你自行有去面試嗎?

YnnMa 發表於 19-4-10 17:26
今年搬返來香港島,點會無人吼,抽獎也是講運氣,衡量自己萬一派吾到會去到第幾志願囉。如果在這裡說很高機 ...
Yes, agree. "如果在這裡說很高機會,那你就會變了很低機會"

今年應該機會少於1/4,上興趣班都有聽到灣仔一﹑二線小學有些人會撰,真吾真就吾敢講,但肯定有人撰。只要你夠勇敢就可以了。你不妨嘗試打探下區內小學的朋友就會知道,睇往績今年一定吾可靠,加上有些學校從來吾會公佈數字。
正如上面有人講,這裡答你高機會,最後就等於低機會。 建議你自己求証最穩陣。

mcl203 發表於 19-4-10 16:30
得幾個位,無人揀咪機會大囉~~~
同 John von Neumann 既 Game Theory 一樣,唔只需要考慮你自己點諗,仲要考慮你既對手點諗。

jess_stanley1 發表於 19-4-10 15:41

先考慮大多數人會點揀?然後考慮最差去邊間?
灣仔區女仔,如果真係好鍾意英華女校,甲一及乙一放英華女校無壞既,反正灣仔區B1女仔一定有英中讀。
記住:甲一及乙一放英華女校既機會率應該係喺0.25(我唔太相信會有4倍以上人申請)至1.00(必入)之間;唔放既機會率係0.00(一定唔得)。

dreamdream081 發表於 19-4-10 17:59
Yes, agree. "如果在這裡說很高機會,那你就會變了很低機會"
呢啲問題,有時唔問,自己諗,成功率反而高。

jc2009    發表於 19-4-11 11:16

王家爸爸 發表於 19-4-11 10:26
先考慮大多數人會點揀?然後考慮最差去邊間?
灣仔區女仔,如果真係好鍾意英華女校,甲一及乙一放英華女校 ...

咁乙1放BPS大唔大機會?~~~

灣仔真B1女仔,除非填錯表,否則都近乎一定派到英中。間間牌面都係少位,近乎都係想填就填,難言機會率高低。只有直小B1生,乙1填自己中學部就100%入梗,但都要自行+甲部唔好選他校~~~

mcl203 發表於 19-4-11 10:34
咁乙1放BPS大唔大機會?~~~

灣仔真B1女仔,除非填錯表,否則都近乎一定派到英中。間間牌面都 ...

我估入BPS既機會一定低啲,但係鍾意就得。灣仔區B1女仔,最好同最差都係入英中,差異唔大,所以最好係按照小朋友鍾意既次序填哂所有英中,然後收工。

回覆 mcl203 的帖子

BPS 應該今年可以多機會了

王家爸爸 發表於 19-4-11 10:28
呢啲問題,有時唔問,自己諗,成功率反而高。
無錯, 睇完你以上分析,成功機會率應該又降左。

回覆 王家爸爸 的帖子

"灣仔區女仔,最好同最差都係入英中"

請問是否灣仔區女仔, 就算B2尾成績, 都好大機會入到英中?

minisheep 發表於 19-4-11 15:04
回覆 王家爸爸 的帖子

咁又吾係。
係都未必係好事。

醒目開學勳章

回覆 jess_stanley1 的帖子

https://news.mingpao.com/pns/教育/article/20190326/s00011/1553538201731/英華女校重返半山-自行收生逾900申請-近20年新高

醒目開學勳章

minisheep 發表於 19-4-11 15:04
回覆 王家爸爸 的帖子

只可說灣仔區 B2女生轆入B1校的機會較其他區大, 但绝非指所有B2女也能到B1校

wpwong 發表於 19-4-11 15:40
回覆 jess_stanley1 的帖子

https://news.mingpao.com/pns/教育/article/20190326/s00011/1553538201731/ ...
可惜, 個9XX人最多都只能齊爭甲1, 乙1呢...... 中西區+灣仔都唔會有900既一半囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-4-11 15:45
可惜, 個9XX人最多都只能齊爭甲1, 乙1呢...... 中西區+灣仔都唔會有900既一半囉!
...
認同!

雖然數字睇落好似Band 1 位人人有英中,但係咪間間都岩自己。英華同其他比,會有個極端。再者,今年有很多家長都話直資成功收的數目少左,意味著抽獎人數也高左。