用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 美式國際學校
go

美式國際學校

我地睇緊不同IS,比較鍾意美式國際學校,有d有去過school tour,有無家長可以分享下邊d美式國際學校比較好?

AnnaChan_0611 發表於 19-4-10 13:25
我地睇緊不同IS,比較鍾意美式國際學校,有d有去過school tour,有無家長可以分享下邊d美式國際學校比較好 ...

可否分享下點解中意美式?HKIS, HK Academy, Stamford, American International School 都是美式

AnnaChan_0611 發表於 19-4-10 13:25
我地睇緊不同IS,比較鍾意美式國際學校,有d有去過school tour,有無家長可以分享下邊d美式國際學校比較好 ...

Harbour School

ICS in Shek Mun

BCDJP 發表於 19-4-10 15:53
可否分享下點解中意美式?HKIS, HK Academy, Stamford, American International School 都是美式
...

考慮到第時應在美國升學,美式教育自由度啟發性都高

回覆樓主:

美式我去過Stamford同ASHK tour,兩間都係比較新的IS,感覺教學都有heart,見到學生上堂都好開心好active

hwlee73 發表於 19-4-10 19:03
美式我去過Stamford同ASHK tour,兩間都係比較新的IS,感覺教學都有heart,見到學生上堂都好開心好active
...

How abt HKIS? Any comments?

BCDJP 發表於 19-4-10 22:00
How abt HKIS? Any comments?
梗係好啦!但係學校揀你,唔係你揀學校。

回覆樓主:

我為小朋友報過AIS, ASHK and Stamford American School,最後三間都有offer而我揀左ASHK,而家讀得好開心

HKIS在歷史、校園和university placement係一眾美式IS中最好。

當然如果你加埋宗教或地理位置,就有其他考慮。

gv2017 發表於 19-4-11 10:25
我為小朋友報過AIS, ASHK and Stamford American School,最後三間都有offer而我揀左ASHK,而家讀得好開心
...

可否分享下點解揀ASHK?

Jane1983 發表於 19-4-11 11:05
HKIS在歷史、校園和university placement係一眾美式IS中最好。

當然如果你加埋宗教或地理位置,就有其他考 ...

HKIS好像在港島區所以我無留意

回覆 BCDJP 的帖子

HKIS 師資很好及專業,能給予學生全面的發展,到了高小開始,對學術也有要求,欣賞它積極留意學生的長處及進步空間,不足時總會提出家校一起提升的方案。要留意的是直到小五的學生一定要坐校車上學,所以先查一下校車路缐為佳!

AnnaChan_0611 發表於 19-4-11 16:28
可否分享下點解揀ASHK?

因為Stamford個campus好細,我見到小朋友好少活動空間,ASHK比較大環境好些又有草地足球場。教學我覺得Stamford同ASHK兩間比較好。後尾睇到AIS評價麻麻,最後揀左ASHK。

gv2017 發表於 19-4-13 09:40
因為Stamford個campus好細,我見到小朋友好少活動空間,ASHK比較大環境好些又有草地足球場。教學我覺得Sta ...

Stamford 而家擴大緊,好快有個場在天台
前面 起多一棟building

回覆樓主:

多謝各位的意見,我不考慮港島區了,我都有考慮過ASHK 和Stamford,兩間新校各有各好,都會試下報pre-primary,大家interview過的可否講下難唔難?有咩interview內容?

回覆 AnnaChan_0611 的帖子

我的小朋友 interview 過 ASHK 既 KG2, 問番佢做左 D 咩, 佢淨係講到話有聽故事, 做手工, 大概 45 分鐘, 應該係開心既過程, 因為 interview 完左係幾個小朋友笑曬咁攞完做左既手工跑番去家長身邊

gv2017 發表於 19-4-13 09:40
因為Stamford個campus好細,我見到小朋友好少活動空間,ASHK比較大環境好些又有草地足球場。教學我覺得Sta ...

你揀ASHK咁就醒目了,Stamford 確实是擴充緊,但是不知要等几多年後先建成,但是現在讀緊的学生就真是慘了,除了飽受多條大马路的空气污染,現在學校內大肆裝修,又在旁起樓,污染程度爆燈。