用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區B1組大抽獎可以點填, 交流下
go

北區B1組大抽獎可以點填, 交流下 [複製鏈接]

終於準備大抽獎

區內得五間英中受B1組歡迎
另外兩間中中都受B1組歡迎

其實係咪都無得點選擇, 記得我地升小個年就係大混亂, 最後要攪北區回流....
今年見呢度有提及升中人數 3499, B1組就有1166人了

我感覺五英中都應該會好受歡迎

乙一 (鄧顯/田家炳/甲寅年)

乙二 (李嘉誠 / 陳融)
乙三 (馬綿明/風采)

乙四 (馬綿明/風采)

大埔英中學校俾份資料應該得 32個位
每間都只係約6個, 都受歡迎
北區就每間約98個
要選擇又要放頭志願, 即放寬98博6個位跨過去, 風險感覺好高

之後再搵學校(參考網站組別)
心誠 / 陳朱 / 廖萬石 / 粉嶺救恩 / 禮賢會 / 馬燦

乙四之後都唔知點揀好了, 大家會點揀

都睇過之前北區的討論資料
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3574604

7    0    0    0

我留名學習。(小朋友粉嶺二三線小學小五)
過往的討論都有看過。都有參觀過好幾間
北區好似年年都說BAND1位不足。
記得廖萬石校長在開放日講過,他們收了幾班band1,而且幾班都係英中。再看自行,有成績要求(好似都要2A1B),又要看小朋友小學家課冊,都幾嚴。
反觀馬錦明自行就未見有如此太強成續要求。
所以如果大抽獎不分BAND1ABC,加上估計邊緣人都搏廖萬石。
我個人覺得肯定BAND1生的話,廖萬石應該放乙三就差不多。廖萬石或馬錦明棄其中一間。

nillnill 發表於 19-4-10 13:15
我留名學習。(小朋友粉嶺二三線小學小五)
過往的討論都有看過。都有參觀過好幾間
北區好似年年都說BAND1位 ...
我暫時自己知道就係風采, 廖, 馬明都有英文班, 乙二之後想英文班就會揀呢三間, 差在排序
廖就無去睇過, 風采同馬明我就中意馬明多D

如果呢三間排就馬明, 風采, 廖

不過邊間要3A1B咁多? 鄧顯都係1A2B

回覆 gigi1227 的帖子

抱歉,應該都係2A1B。(A是指80分或以上),記得是廖萬石自行表格上寫明的。
搵返廖萬石開放日的記錄,校長話收了2班BAND1, 3班BAND2 。

nillnill 發表於 19-4-10 14:40

抱歉,應該都係2A1B。(A是指80分或以上),記得是廖萬石自行表格上寫明的。

唔緊要, 應該吾會咁高, 反正你交左報名, 收生佢決定

應該中英數1A2B , 操行B就得

http://www.fklmstss.edu.hk/subject_website/school/1819/%E8%87%AA%E8%A1%8C%E6%94%AF%E9%85%8D%E5%AD%B8%E4%BD%8DC-NOTICE.pdf

回覆樓主:

其實我都好唔明,我選甲,田風,但老師都唔俾選。只可選一。
但我覺得彩數問題姐,咁如果我仔第99至196個rank,咁都有機會是田。

回覆 小天使 的帖子

你似乎唔太清楚遊戲規則

留名學習, 小朋友是小五生, 暫時成績算B1A....
我之前睇過你個POST, 大家心儀學校差不多.
請問你自行邊兩間中學?

思思baby 發表於 19-4-12 10:42
請問你自行邊兩間 ...

我都係留名學習
小朋友都係小五,成績b2左右。
所以都想知道今年小六家長排法,似乎留言者不多。
見好多都轉去沙田,個心都1516

回覆樓主:

我星期六聽完學校講我明個道理la。 我仔band 1。 都選得好頭痛。band 2 的話真是要看清楚2線學校。因為Band 1位都唔夠,所以都好多熱門的學校俾咗Band 1生選。
http://hk.myblog.yahoo.com/matthewlai-0210

思思baby 發表於 19-4-12 10:42
請問你自行邊兩間 ...
自行如果留本區, 英中計, 都係個幾間, 因為李校普教中,

所以最終甲田鄧, 三選二, 最後選甲鄧

不過都出去留意過伊中, 沙崇 (主要唔錯加交通方便)

nillnill 發表於 19-4-15 15:14
我都係留名學習
小朋友都係小五,成績b2左右。
所以都想知道今年小六家長排法,似乎留言者不多。
今年B2同學都唔易, 因為B1我覺得係唔夠位, 頭幾間熱門B2變成B1同學的止蝕位
而中中開英文班的應該有馬明, 風采, 廖萬石, 我諗B1同學要英文班的話都落左去

小天使 發表於 19-4-15 17:27
我星期六聽完學校講我明個道理la。 我仔band 1。 都選得好頭痛。band 2 的話真是要看清楚2線學校。因為Band ...
今年話有約34XX左右, 淨計英中, 統一部份資料得98個位, 當100計, 得500個位

B1有起碼1100人, 唔知幾多去左直資/跨區/本區自行位, 都係估估下......

大埔借位就得32個

不過B1都無咩得揀, 大家都有數據知道放第幾有機, 來來去去就四選一, 三選一.......
運氣好重要了.....博唔博就要小心風險就好, 我就寧願保守一D, 用熱門B2校止蝕

我都希望自行已收......

回覆樓主:

我又想問下大家
在扣門位來說甲有嗎?我記得有年在聯展時,有個老師同我講,佢地無扣門位。 而田就今次面試時,老師有講話在大抽獎放一的話就可有扣門試。
http://hk.myblog.yahoo.com/matthewlai-0210

小天使 發表於 19-4-19 16:06
我又想問下大家
在扣門位來說甲有嗎?我記得有年在聯展時,有個老師同我講,佢地無扣門位。 而田就今次面試 ...

我見甲這幾年都有約五個扣門位。

小天使 發表於 19-4-19 16:06
我又想問下大家
在扣門位來說甲有嗎?我記得有年在聯展時,有個老師同我講,佢地無扣門位。 而田就今次面試 ...

扣門就算有位,仲難過自行,真係簡精英!
鄧甲田,三間只有放第一,第二根本唔會再有位!
第二必定係陳李是但一間!
進取啲陳放第三都可能有機,不過我講緊係上年的事!今年學位更緊張!
廖係一間唔錯嘅中學,可以用嚟做最後防線!
b1難簡,b2更難,下年仲恐怖!!

祝大家好運!

小天使 發表於 19-4-15 17:27
我星期六聽完學校講我明個道理la。 我仔band 1。 都選得好頭痛。band 2 的話真是要看清楚2線學校。因為Band ...

或許派位乙部

1 李嘉誠
2 陳融
3 沐恩 / 風采
4 廖萬石堂
5 心誠

都不錯

風釆己經係Band1了~而且係較強既。唔好見中中就認為差。因為教育局講嘅檢討冇進行,好多所謂英文中學其實跌咗band。。風釆呢兩年開五班,有四班英文班,留番一班中文班。坊間排佢Band1B添。馬錦明好似一班定兩班英文班?廖萬石係四班開兩班?風釆如果唔係教育局一直冇進行定期檢討,將唔符合資格嘅英中降落去,等有資格中學升上來,所以,生源一直受到限制~但DSE考試一路都唔錯嘎,EK置頂post都有Banding同文憑試成績比對啊。
見上面將陳融放風釆前面,我個人估計,乙二可能己經取錄了,如果取錄唔到,乙三都冇用了~

回覆樓主:

真是聽天由命

樓主, 你既選擇同我心儀差不多 (我係想自行甲鄧 or 甲田)不過一日未考呈分, 我都唔敢咁腦定當自己B1A.
希望你自行攪掂, 回來報喜, 等我地又學下野.
‹ 上一主題|下一主題