用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否操卷
go

應否操卷

小囡學校試題偏長,但佢諗野慢,寫野都慢,成日做唔哂份卷,特別中英文嚴重(寫字)。

試過去操卷班,但成效唔大,反而操完,本來做功課識,跟手考時變唔識。

有什麼方法?

回覆樓主:

吾明, 吾識做, 自然冇興趣做 及做得慢。

吟其實操都係無用架啦...............

因為只係做.............做........

Happy_Charles 發表於 19-4-10 12:31
小囡學校試題偏長,但佢諗野慢,寫野都慢,成日做唔哂份卷,特別中英文嚴重(寫字)。

試過去操卷班,但成效 ...

有些小朋友係會越谷越mix up. 唔係話唔可以操,但要適可而止,同埋適當運用假期時間,spread it out.
若果操卷班冇乜效就quit.  揀易搞的,eg 小肌練習,坐底看她做卷時那裏struggle (基本問題)再對症下藥

回覆樓主:

唔識做死谷都冇用,如果係程度能力問題,做番程度淺d嘅題目,慢慢補番好個底先再追。

Elenalan 發表於 19-4-10 13:26
唔識做死谷都冇用,如果係程度能力問題,做番程度淺d嘅題目,慢慢補番好個底先再追。
...

贊成!

Elenalan 發表於 19-4-10 13:26
...
同意,有時候以退為進,因減得加

MrBeast 發表於 19-4-10 14:00
同意,有時候以退為進,因減得加

現今太多家長初小已補全科,有理無理都操左卷先,小朋友究竟識唔識明唔明d乜跟唔跟得到進度,邊方面出左問題都未搞清。

數學無補無操反而OK架,但之前幫佢再溫,加強做些有難些,反而搞到佢唔識同類題目,可能佢真係唔係好操得。

加強左嘅題目,會否考試出現?如果係出現,冇操卷情況下會否識做?

有啲小朋友係理論唔入腦,操卷最實際。有啲小朋友理論已夠,但越操越亂,會過度懷疑同揣摩題目。

腦筋慢就冇得操,wifi 係咁慢,你部電腦點 upgrade 都慢。但寫字慢呢個的確要改善下,亦有得練速度。

1998Ruby1998 發表於 19-4-11 07:20
加強左嘅題目,會否考試出現?如果係出現,冇操卷情況下會否識做?

有啲小朋友係理論唔入腦,操卷最實際。 ...

考試那些淺過加強那些,做功課無錯呢

But thanks!

lav2011 發表於 19-4-11 08:17

考試那些淺過加強那些,做功課無錯的

既然考試冇深,就唔需要呢個年紀額外加操,偶爾練習一兩題 “見下世面” 就 OK。

操卷不是為了應付公開試嗎?我沒有搞這一套,做做練習就可以吧。我是培育孩子,不是訓練動物。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

佢無操卷情況都會識做,只是有時補習社那些太深,唔肯做同覺得自己唔識。

Happy_Charles 發表於 19-4-11 12:40
回覆 1998Ruby1998 的帖子

佢無操卷情況都會識做,只是有時補習社那些太深,唔肯做同覺得自己唔識。 ...

或許小朋友係唔適應兩套唔同方法,會混亂左,尢其是初小聽老師話style。我試過當年教小朋友一兩次,每次都見佢眼神有謎網,同老師講法唔同,決定放棄由佢自己搞,全跟學校慢慢來~~~

回覆 mcl203 的帖子

明白及感謝。