用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教沙田 Band 1大抽獎排位! 謝謝!
go

請教沙田 Band 1大抽獎排位! 謝謝!

小兒就讀沙田區小學, 老師評3次呈分係級一, 自行一呂中, 自行二沙曾; 自行原揀沙崇, 因老師說囝囝無什麼特出獎機會微所以選呂中; 因見大抽獎呂中位少所以轉博抽沙崇, 想請問大家如大抽獎這樣填可以嗎?

甲一 沙祟

乙一 沙祟
乙二 林裘謀 / 沙循
乙三 沙官
乙四 鄭榮之 / 林漢光

* 學校上年派到 Band 1 同學約有35人

OK 呀, 問題不大基本上你級一自行已比人收左

mch411 發表於 19-4-10 11:54
OK 呀, 問題不大基本上你級一自行已比人收左

如乙二放林裘謀,乙三放沙循是否太博?

SY_Joanne 發表於 19-4-10 11:57
沙循 / 林裘謀 乙二已盡 (上年計),今年沙田區人數回升三百幾四百人,
乘返1/3, BAND1生多130個,
英中位加52個, "數字上" 英中位少左

mch411 發表於 19-4-10 12:03
沙循 / 林裘謀 乙二已盡 (上年計),今年沙田區人數回升三百幾四百人,
英中位加52 ...

即還可以博吓?

SY_Joanne 發表於 19-4-10 12:04
即還可以博吓?
自己決定啦, 如果你有睇清楚我點答你, 你唔會問博唔博

mch411 發表於 19-4-10 12:10
自己決定啦, 如果你有睇清楚我點答你, 你唔會問博唔博

謝謝回覆

SY_Joanne 發表於 19-4-10 11:57
去年乙二  呢2間都收唔哂,有人乙2選沙循结果派乙3林漢光.

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-10 12:46
去年乙二  呢2間都收唔哂,有人乙2選沙循结果派乙3林漢光.

我仲以為乙3沙循還可以考慮下添,想問問以下填法是否最盡架啦?!

乙1=曾記/沙呂/沙崇/沙培
乙2=林裘謀/沙循
乙3=沙蘇

thx.thx.

YmOra 發表於 19-4-10 13:00
我仲以為乙3沙循還可以考慮下添,想問問以下填法是否最盡架啦?!

乙1=曾記/沙呂/沙崇/沙培
個人覺得今年應該係

SY_Joanne 發表於 19-4-10 11:41
小兒就讀沙田區小學, 老師評3次呈分係級一, 自行一呂中, 自行二沙曾; 自行原揀沙崇, 因老師說囝囝無什麼特 ...

如果小學不是三線或以下, 考級一其實已經入左自一呂中。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-10 13:21
個人覺得今年應該係

應同。

mch411 發表於 19-4-10 12:03
英中位加52 ...
根可以數字睇, B1位只係差幾十, 再者有一些勁人會去跨區名校/ 神校. 實際應該夠B1 位喎, 對嗎?
請問B2位又夠唔夠?

THX

但都有其他區入

gracelam 發表於 19-4-10 14:04
如果小學不是三線或以下, 考級一其實已經入左自一呂中。
如何知道自己小學是否三線或以下?呂中很著重呈一呈二名次?
還有面試表現呢,點估是否ok?

julinata 發表於 19-4-16 04:10
如何知道自己小學是否三線或以下?呂中很著重呈一呈二名次?
還有面試表現呢,點估是否ok?
...

考級一, 面試正正常常, 絶大部分中學都係睇全港排名次第來收生, 呈一呈二考得越前, 收嘅機會越大。

但小學係三線或以下的級一, 咁可能係相等於一線小學嘅級1x甚至2x, 3x.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

3cats 發表於 19-4-12 14:23
根可以數字睇, B1位只係差幾十, 再者有一些勁人會去跨區名校/ 神校. 實際應該夠B1 位喎, 對嗎?
請問B2位 ...

我校老師,另外朋友讀其他小學都話沙田英中位夠。