用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗學位及Band 1 選擇
樓主: carmenlook
go

深水埗學位及Band 1 選擇

我都想知沙田確切嘅B1組別參加派位人數

carmenlook 發表於 19-4-11 09:06
其實政府應該係大抽獎前公布一下每區大約參加派位人數,呢啲野公開都冇咩問題,何必要人估吓估吓 ...

深水埗區〈KL2〉乙部選校名單
預留給本區總額 1831

英中學額 465

worldcat 發表於 19-4-10 17:51
回覆 hkpapa852 的帖子

個個睇住你張表嚟搬屋。

咪係

攪到沙田預留給本區總額 2675
英中學額 967

carmenlook 發表於 19-4-11 08:34
呢個應該係嗰區總人數比例照除出嚟,未扣自行被收咗的,淨係用而家嘅非保留學位計同該區總人數計,所以比 ...

我都同意,基本上B2同B3已經唔納入競爭人數,因為B1學位不足,B2同B3要入到幾乎冇乜可能(個別區多B1位除外),即使自行入咗,條數亦唔列入而家嘅學位之內~
不過一般區域1.X人爭1個位真係無得走

carmenlook 發表於 19-4-11 09:06
其實政府應該係大抽獎前公布一下每區大約參加派位人數,呢啲野公開都冇咩問題,何必要人估吓估吓 ...
呢個問題就涉及近來話提早公佈自行結果一樣。如果公佈左實際自行離場人數,就可以某程度推算自行結果。
身為家長一定支持提早公佈,係睇下edb點處理二線直資同小學的反對聲音。

hkpapa852 發表於 19-4-10 17:13
到底EDB係點估算統一派位學額既呢?

以剛發出既官津中學統一派位學額資料, KL2 所有學額 (唔計不選不派既 ...

英華,SFA 估計 有總數超過150-200 離場。
甲部10% 離場
自行,直資,唔計英華,SFA , 可否估有20% 離場?
total 接近40%離場 。
(純估計,可能有很大誤差)

worldcat 發表於 19-4-11 11:43
呢個問題就涉及近來話提早公佈自行結果一樣。如果公佈左實際自行離場人數,就可以某程度推算自行結果。
身 ...
咪傻啦! 資料越公佈得清楚詳細, 越容易被人發現可能出現既問題同引起更多投訴

訊息唔透明, 自然無咁多真憑實據, 投訴自理可不受理

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 HM168 的帖子

但參加大抽獎人數係咪相若?關乎機會率都幾大考慮

mandytanghk 發表於 19-4-11 11:53
英華,SFA 估計 有總數超過150-200 離場。
甲部10% 離場
自行,直資,唔計英華,SFA , 可否估有20% 離場? ...

SFA 今年畢業136人, 20% 離場? 未必有咁多?

回覆 IloveJJ 的帖子

Sorry, 回錯

上面講20%應該係講緊,ssp b1總人數(線人數)的10%, 唔係話sfa yw 得20 %離場。

worldcat 發表於 19-4-11 12:56

sorry , 文筆唔好
假設 深水埗有1200 band 1
英華 有80, SFA  有50離場 :10%
其它學校甲部離場 : 10%
其它學校直資、自行離場:20%
total 40% 離場。 可能嗎?
咁七百幾人爭4百幾個位。

回覆 carmenlook 的帖子

最好不要選銘賢,很多人選,如果甲部分不填第一幾乎沒有機會可以

回覆 mandytanghk 的帖子

以b1計係走3:x%咁上下,但女校多,女仔會大機會啲,男仔又再細啲。甲部全港抽,變數太大可以唔計。反而上智 長天 齋校會多他區學生放甲部。