用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 鋼琴考試幾時知日期?
go

鋼琴考試幾時知日期?

報咗8月考琴,通常大約幾時會收到通知考試日期?因為想plan暑假旅行。thanks

tam_bb 發表於 19-4-10 09:27
報咗8月考琴,通常大約幾時會收到通知考試日期?因為想plan暑假旅行。thanks
...
7月中。所以建議你7月一放就去,最遲 7月尾好返。上年第 1日好似 4/8 左右就考。

回覆樓主

原來會咁遲先知架,我都報了9-10月

Gina11 發表於 19-4-10 22:05
7月中。所以建議你7月一放就去,最遲 7月尾好返。上年第 1日好似 4/8 左右就考。 ...

我都度緊旅行

朋友報考試時系報8月尾,點知編左系8月頭考,搞到佢要縮短行程,早2日返香港

Trinity 又會幾時知日期呢?

LeeCC 發表於 19-4-14 11:47
我都度緊旅行

朋友報考試時系報8月尾,點知編左系8月頭考,搞到佢要縮短行程,早2日返香港
邊有得選 8月尾定中....某年...真係某年。我好有印象考評局寫過 選 8月,係 8月頭,////////選 8-9月就係 8月中至9 月中
但上年我都找唔返呢段野。所以8月就要準備整個8月,8-9, 就係 8-9, 要去旅行就報 9月。一係就7月尾前返到HK。我同家長都係咁講,你(家長)未買機票/未PLAN,就報 9月 (我試過問完,最後屋企裝修 2個月,仲要報左 8月..... )

Gina11 發表於 19-4-15 11:28
邊有得選 8月尾定中....某年...真係某年。我好有印象考評局寫過 選 8月,係 8月頭,////////選 8-9月就係 8 ...

我都係報咗八月考,但又plan八月頭去旅行(emoji)(emoji)

Gina11 發表於 19-4-15 11:28
邊有得選 8月尾定中....某年...真係某年。我好有印象考評局寫過 選 8月,係 8月頭,////////選 8-9月就係 8 ...

系呀,佢報8~9月,但編8月頭俾佢,考八級

老師過往有2個學生都係有類似情況,一個考7級,一個考8級。反而考五級以下的學生就個個都如願編到8月尾,9月頭。所以雖然我今年報8~9月7級,老師都提醒預左可能8月頭考,6月初呈分試後要即刻加操,唔好似以往暑假才加操。

唔知係咪較高級的試人數少d ,時間又長d ,所以難如願呢?

回覆樓主:

請問有人收到准考証嗎??

回覆 PW530 的帖子

估計下星期六(20號)一定有。因為要預留時間BOOK考試房練。琴行都要有時間SEND考證到分行。

PW530 發表於 19-7-13 12:44
請問有人收到准考証嗎??
我上面回左你,但現在更新,剛剛收到電郵通知了。正本未收到。

回覆樓主:

收到了 。thx      

今天收到email, 已經可以download

b3410 發表於 19-7-15 15:53
今天收到email, 已經可以download
正本收埋喇,使咩download

b3410    發表於 19-7-15 22:07

Gina11 發表於 19-7-15 19:56
正本收埋喇,使咩download

Trinity 又會幾時有通知呢?

今天剛剛收到九月份的准考證

fany 發表於 19-7-15 21:18
Trinity 又會幾時有通知呢?
Trinity  完全不似HKEAA 咁有系統,考証,分紙,証書,官方答你都未必準確。何況我不是職員

Gina11 發表於 19-7-16 19:49
Trinity  完全不似HKEAA 咁有系統,考証,分紙,証書,官方答你都未必準確。何況我不是職員  ...

原來是這樣,謝謝資訊!

8月頭考的,有人收到成績了嗎?

未收到

正如我上面所講,我地報8~9月,結果系8月頭考,我地一放假即去旅行,返來還有個幾星期加操預備考試