用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我可以點做
樓主: profitwong
go

我可以點做  

ar_mak 發表於 19-4-15 22:34
LAY D ENG MOON OK LA, TING DUCK MING MIG DUCK LAW, TING NG MING LAY UP MUG, GON YEAH 9588, DUCK LAY  ...
夠鐘食葯

MNIF 發表於 19-4-15 22:22
你咁樣稱呼我,我真係不敢答你。我是凡人,學習聖人之道而已。多讀成語不是不好。不過與其要讀古人嘅名著大 ...

不過與其要讀古人嘅名著大作,何不直接上路學習聖人之言?

Cxxxxxxx

你同你老死一樣咁難明。你不用透過古人嘅名著大作學習聖人之言,你平時約佢地飲茶傾計學習聖人之言?

你講文言文我也懂一點點。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MNIF 發表於 19-4-15 22:22
你咁樣稱呼我,我真係不敢答你。我是凡人,學習聖人之道而已。多讀成語不是不好。不過與其要讀古人嘅名著大 ...
學成語同學聖人之言之道冇咩沖突啊,我們一邊讀古典名著學成語,一邊啃《道德經》。

ar_mak 發表於 19-4-15 23:15
陣間我引開S網友同聖人網友,你趁混亂好快D走人喇. 佢地一個就拎住開山刀,一個就身上縛哂手榴彈,今次唔是同 ...
你d舊相好出齐黎,禁我唔陪你啦~

October. 發表於 19-4-15 23:11
學成語同學聖人之言之道冇咩沖突啊,我們一邊讀古典名著學成語,一邊啃《道德經》。
...
我年青時成本道德經背晒,可惜我估到死的一天亦未能參透第一段如何加標點或分段。可能某天突然頓悟,好似石破天參透『俠客行』咁才可領悟太玄經。

ar_mak 發表於 19-4-15 23:13
人的腦部是十分複雜,當你晚上睡覺時,它仍然會在學習;早上醒來學習時,它便會休息. 凡人如強行使用腦部,便會 ...

聖人曰:「知我者莫若麥, 良友者閣下也」。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ar_mak 發表於 19-4-15 23:15
陣間我引開S網友同聖人網友,你趁混亂好快D走人喇. 佢地一個就拎住開山刀,一個就身上縛哂手榴彈,今次唔是同 ...

akys 發表於 19-4-15 23:37
我年青時成本道德經背晒,可惜我估到死的一天亦未能參透第一段如何加標點或分段。可能某天突然頓悟,好似石 ...

你已經很有潛質啦,年青時已背晒5000字經典,我年青時個心根本凈唔到落來,睇下風花雪夜既文章就得,例如:紅樓(MNIF網友實會好鄙視)。

我都係呢幾年開始睇dd,記性差背就冇啦,睇都要常常對照注解,“道”是什麽?什麽是”道“?領悟唔到係正常啦,如果可以做到“可意會不可言傳" 已經好高階了,不過,MNIF網友又岩既,文章內面的好多聖人 之言,比如:上善若水,還是很能啓發人的。

October. 發表於 19-4-16 09:31
你已經很有潛質啦,年青時已背晒5000字經典,我年青時個心根本凈唔到落來,睇下風花雪夜既文章就得,例如 ...
中一那年拿起本紅樓夢睇,老爸瞄一瞄就淡淡的話:『太早了,遲幾年睇好啲。』血氣方剛,最喜歡的情節就是夢見秦可卿一段。哈哈!
除了易經外,從小對儒家十分反感,到今日都係覺得係廢噏。

akys 發表於 19-4-16 11:08
中一那年拿起本紅樓夢睇,老爸瞄一瞄就淡淡的話:『太早了,遲幾年睇好啲。』血氣方剛,最喜歡的情節就是夢 ...
我記得,寶玉係秦可卿房間入邊睡覺那一段,哈哈哈哈。。

IloveJJ 發表於 19-4-10 11:45
我係唔會攪佢哋每書包既,既然你選擇訓練佢自律,就要信佢,我仔成叠功課無帶返學都試過。如果你要叉隻腳 ...

我覺得話分兩頭:

呀媽唔好插手;
書包細路要儘責管,但唔係唔摸得;
屋企最好行共產主義,細路要管理但無擁有權;
對父母要注意禮貌!

akys 發表於 19-4-16 11:08
中一那年拿起本紅樓夢睇,老爸瞄一瞄就淡淡的話:『太早了,遲幾年睇好啲。』血氣方剛,最喜歡的情節就是夢 ...

台兄又中幾睇 金 瓶 梅?

retriever 發表於 19-4-16 13:40
台兄又中幾睇 金 瓶 梅?

多年前嘅事了,好似是中二中三左右,睇咗金瓶梅(當年好多小書店,找到了足本看),燈草和尚,肉蒲團等幾本。

啲父母唔知啫,可能覺得不可思議。初中班內有圖書角,同學們喺屋企攞爸爸啲外國珍藏回來,加埋龍虎x本地作品,有幾廿本圖書供借閱㗎。話時話,有幾個做咗醫生律師嘅舊同學周不時去戲院睇早場溫習Biology。

Yanamami 發表於 19-4-15 22:58
夠鐘食葯

以前有九龍皇帝,佢聖旨有人當寶。

而加有王國皇帝,你叫佢食藥,安心國民悶死?