用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我可以點做
樓主: profitwong
go

我可以點做  

回覆樓主:

仲有,家長不讓小朋友私自看手機及個人物品的原因,跟家長看小朋友書包的理由應該很不同吧。

再者,我期望自己和自己小朋友不會純然說不准。反之,我們應該盡量保持平静,花點耐性向對方才對!

這不只限於彼此尊重,而是彼此關心的表現!

ar_mak 發表於 19-4-12 23:59
過哂青春期,咁都總叫做青春過,唔錯啦. 我擔心係未到青春期就要直接進入更年期,嗚呼哀哉~

有樣野真係得你講 ...

咁世界上應該好多人弱智了!

IloveJJ 發表於 19-4-13 10:15
唔記得係邊個講,要想成功,第一件事係唔好再聽阿媽講,咁先有機會脫弱.

PS:怕(靠)老婆會發達,但冇人會怕阿媽而發左達.
PS:相對於世界上只有1%既天才咁黎計......你又講得岩喎~!

IloveJJ 發表於 19-4-13 10:15
唔好灰心!

ar_mak 發表於 19-4-12 23:59
過哂青春期,咁都總叫做青春過,唔錯啦. 我擔心係未到青春期就要直接進入更年期,嗚呼哀哉~

有樣野真係得你講 ...

我唔敢一竹竿打哂一船人,但孩子讀男校,見到好多阿媽教仔方法,直情當女咁養,十分佩服。

感覺某小學校長睇唔過眼,提出成長期父親role model 作用,成日都要父親參與管教,又有父子過夜camp培養感情。

ar_mak 發表於 19-4-13 15:01
唔好灰心!

唔會灰心喎!我不嬲覺得自己係男人性格既阿媽,我從來唔會婆媽、唔俾細路打交、幫佢哋做野…。所以我好有信心喎!

akys 發表於 19-4-13 15:57
我唔敢一竹竿打哂一船人,但孩子讀男校,見到好多阿媽教仔方法,直情當女咁養,十分佩服。

感覺某小學校 ...
英華?

akys 發表於 19-4-13 15:57

感覺某小學校 ...
哈哈,你冇打到一船人,只係打左半船姐~ 而家只係淨番生仔果D有得討論,生女果D就要下回分解. 呵呵呵呵~!

IloveJJ 發表於 19-4-13 16:56
唔會灰心喎!我不嬲覺得自己係男人性格既阿媽,我從來唔會婆媽、唔俾細路打交、幫佢哋做野…。所以我好有信 ...
我都好有信心今年年底恆指會突破4萬點,但係咪事實就係兩回事,或者到時先知,再算啦.

PS:你其實係一個照顧周周既阿媽,就真!

ar_mak 發表於 19-4-13 15:00
唔記得係邊個講,要想成功,第一件事係唔好再聽阿媽講,咁先有機會脫弱.

PS:怕(靠)老婆會發達,但冇人會怕阿媽 ...

亞mak生:借問聲係你成長過程當中,有冇接受過女仕教育呢?結果係咪同你講一樣?

PS: 天才同弱智係醫學上有明確定議,唔該唔好混淆視聽

ABC-DAD 發表於 19-4-13 17:41
英華?
在教育這一方面我是佩服她的,確實有一手。

ar_mak 發表於 19-4-13 19:41
哈哈,你冇打到一船人,只係打左半船姐~ 而家只係淨番生仔果D有得討論,生女果D就要下回分解. 呵呵呵呵~! ...
之前有這個題目,好似好多人同意女要富養咁話,哈哈!對住未來一大班獨子宅男毒男,祝好運。

Diversifyedu 發表於 19-4-13 21:42
亞mak生:借問聲係你成長過程當中,有冇接受過女仕教育呢?結果係咪同你講一樣?

PS: 天才同弱智係醫學上 ...
大致上係你攪錯左我講既野,我所指既唔係女人做教育唔得,而係借用婦女既直覺判斷去進行教育既不科學,最最最常見既情況,就係會引用自己個仔(女)點點點,用子女既成就去引證自己既教學方法是可行,而當中係唔需要有任何論述,總之個仔女讀書成績好,或者讀名校,咁就係科研證實,信心保證. 一個人既成功,入面係存在大量既不確定性,會有學校,朋輩,唔會個個都冇老豆掛???D老豆去哂邊??

PS:你都係靠咁樣去反問番我,而自己既見解死都唔肯講半句.
PS:天才同弱智點定義架?你詳細D慢慢講下.

ar_mak 發表於 19-4-13 19:51
我都好有信心今年年底恆指會突破4萬點,但係咪事實就係兩回事,或者到時先知,再算啦.

PS:你其實係一個照顧周 ...

我承認我某些事好細心,但肯定唔係照顧周周囉!

akys 發表於 19-4-13 22:05
之前有這個題目,好似好多人同意女要富養咁話,哈哈!對住未來一大班獨子宅男毒男,祝好運。 ...
因為呢,呢度個個都好富有......我估係掛,唔係點去富養?你講果個題目我冇睇過=.="

PS:但又咁,聽講大學生出黎工作既起薪點,拉大數係萬五蚊. 阿媽就話勒,你做女果時,我幫你交學費交補習交呢樣果樣一個月點止萬五呀?(呢個投資係咪叫負增長?)不如咪鬼做啦我繼續養你!

IloveJJ 發表於 19-4-13 22:41
我承認我某些事好細心,但肯定唔係照顧周周囉!
舉個例. 你問網友,搭程車可以點樣學英文(大致上好似係咁,寫錯更正算勒,唔好鬧我). 我大驚,下,嘜一個中學生搭車返學要做D咩事,都要由個阿媽咁樣去照顧周周???

呢D野,叫做自律,咩野該做咩野唔該做,你要相信佢既判斷力.自學,一上小學已經教架啦,有證書就晨早考埋啦,到中學仲同個仔講呢D? 拿,我就唔係對你個仔既能力有懷疑,只係對你所做既事嘖嘖稱奇,咁攪法真係正常都會攪到變低能.

akys 發表於 19-4-13 21:47
在教育這一方面我是佩服她的,確實有一手。

同意,除左言之有物,亦從畢業生表現上印證到教育成效,唔係得個講字,佢真係好評如潮架。
榮休前後,教職員同家教(會)歷來都好似無傳過咩不滿。

ar_mak 發表於 19-4-13 23:04
舉個例. 你問網友,搭程車可以點樣學英文(大致上好似係咁,寫錯更正算勒,唔好鬧我). 我大驚,下,嘜一個中學生 ...

咁我仔對手機既野真係好低能既,因為我無俾手機佢用,屋企亦無俾電腦佢玩。至於搭車做咩?係我諗既,我咪話我承認我細心囉!我的確係諗咗佢搭車會悶,所以同佢傾過佢如果覺得悶,做咩好?
我無對佢照顧周周,唔等於佢自理能力好好。例如,我幼稚園已要佢自己做功課執書包,但佢到而家都仲唔識執書包,個書包好亂。咁唔係因為我照顧佢 幫佢執,只係因為佢的確係一個好無自理能力既人。

同樣我教既細仔,我就唔需要幫佢諗做咩好?因為佢份人好有主見好主動,乜都自己安排好。

所以,我大仔自理好差,唔係因為我呢個女人教到佢咁,係佢本身係咁。

ABC-DAD 發表於 19-4-13 23:26
同意,除左言之有物,亦從畢業生表現上印證到教育成效,唔係得個講字,佢真係好評如潮架。
榮休前後,教職 ...
我咁睇,這個世界唔會有人是完美的,但在教育理念與推行上,確實好難挑剔。

ar_mak 發表於 19-4-13 23:04
舉個例. 你問網友,搭程車可以點樣學英文(大致上好似係咁,寫錯更正算勒,唔好鬧我). 我大驚,下,嘜一個中學生 ...

仲有,你話咁攪法,正常變低能。
即係你認為佢識自己解悶係正常,我幫佢諗點解悶係令佢變低能?

但佢其實本身就係唔識,即係佢本身低能,我而家係教佢,所以唔係令佢變低能。

我話你知,就算我老公咁大個人,有好多事都仲好低能。你以為個個都一定天生好醒目嗎?牛頓到幾十歲都仲好低能。林鄭唔識用八達通夠低能啦!     
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊