用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我可以點做
樓主: profitwong
go

我可以點做  

dickpoo 發表於 19-4-11 09:53
知道既話,睇下點樣幫小朋友,初期唔好迫佢,搵下啱佢既方法,令佢知道整齊係啱,但唔可以太over。其實咁 ...

我地初初都諗佢點解咁有性格,佢做所有野都有佢自己一套,難聽係固執。我地都有同佢解釋,溝通。佢同同學相處都好好。諗諗下,之前都有發現佢有呢個問題,而家好多事再整合番更加覺得佢可能真係有強迫症...

ar_mak 發表於 19-4-11 09:37
第一點,你係不斷去意圖將樓主所做既事去醜化,然後將自己既想法去合理. 你過份去引述自身經驗去做判斷,大錯 ...

你成日想搵位入,但有冇留意時序呢? 每個回覆都係順時序。d料係吱牙膏咁(樓主冇心,可能佢都唔知點講清楚),咪只可以逐點回應囉。你由尾睇番上前,當然可以馬後炮 不過好無聊囉。

Yanamami    發表於 19-4-11 10:54

回覆樓主:

樓主你有冇試過同令郎約定擺個文件盤喺某固定地方(例如你房,佢書枱),你只去嗰度睇佢有無通告俾你簽呀?我都係失魂魚而小女係清醒人,自小二/三起我哋就咁樣運作啦。

MNIF 發表於 19-4-11 10:41
我不謙虛咁講,全仗我教子有方。我不但是小兒的父親,亦是一個教育者。我有著媽媽般的柔情,亦有爸爸剛強嘅 ...
咁即係慣常有幫開所以唔會介意?

YolandaTam 發表於 19-4-11 11:48
樓主你有冇試過同令郎約定擺個文件盤喺某固定地方(例如你房,佢書枱),你只去嗰度睇佢有無通告俾你簽呀? ...

好提議,試下先,呢個運作可以試下

profitwong 發表於 19-4-11 11:50
好提議,試下先,呢個運作可以試下

你覺得有用就好啦
不過多口講句,初期大約一兩個星期你要好着力提自己,無論嗰日小朋友有冇返學你一返屋企都去望吓個盤有冇嘢,如果有嘢要盡快清咗佢。咁一方面你自己建立到習慣,另一方面俾到信心小朋友(媽媽係會學習,改善自己,答應咗嘅嘢會努力做...),佢覺得你可靠嘅話,一切好辦。

MNIF 發表於 19-4-11 12:13
也有可能吧。我覺得應該從小到大,我倆都習慣咗互相信任同尊重對方。雖然我係比較傳統嘅人,但我在某些方面 ...
教法無可否認是另類,專重互信就正路,但人會變,如何肯定將來唔會發生(尢其在青春期)

profitwong 發表於 19-4-11 09:29
常見的強迫行為包括:
即使知道已經清潔,仍然反覆地洗手或物件
重覆地檢查門窗、爐具、電器、錢包或電話 ...
我估個仔同你一樣囉?

ABC-DAD 發表於 19-4-11 14:52
我估個仔同你一樣囉?
唔係好大件事,留意著適時調節下先啦。

MNIF 發表於 19-4-11 16:23
人係會變,但做人處世的道理是不變。小兒經我用大經大典洗腦,已經入心入肺。所謂江山易改,本性難移。係有 ...
你都話人腦好復雜la

jumphigh 發表於 19-4-11 00:33
小一生要尊重,咁K3要唔要?K2又要唔要?係咪佢啲玩具父母都唔掂得?
我睇唔到小学生的書包有什麼私隐唔可 ...

MNIF 發表於 19-4-11 17:13
冇錯。人腦的確好複雜係我講過,但並不代表我對人腦如何運作一無所知。
同樣地,也不代表你完全知hill (dont thk anyone can)

profitwong 發表於 19-4-10 09:25
我好欣賞我小朋友會自己執書包,有責任感。(小一)

但有個問題出現,話說我有時遲返屋企,會幫佢拎番啲野 ...

我細個都係咁,我個櫃桶永遠都係最整齊架,對擺位有一定要求,人哋一郁過我嘅我就會發現到,然後會狂發脾氣,會好炆憎,我仲係一個完美主義者,對寫字嘅要求都好高,但係唔係寫得靚,只可以叫整齊,高小之後會狂用改錯帶,並不是因為錯,只係因為自己覺得寫得唔靚。這種性格有好有唔好,好的是做事一絲不苟,老細極信任你,無可挑剔。不好的是好似強迫症咁,出門口會鎖門N次,最大嘅問題係做咗人阿媽之後,我對小朋友嘅要求極高,成日希望佢做得好似自己一樣好,然後覺得佢做得唔夠整齊,會出手幫佢做好,養成左自己個小朋友依賴的性格。

evajyn 發表於 19-4-12 12:57
我細個都係咁,我個櫃桶永遠都係最整齊架,對擺位有一定要求,人哋一郁過我嘅我就會發現到,然後會狂發脾 ...

我睇到你的形容,我諗到佢第時係點樣同佢小朋友相處。識放手都係一個學問(emoji)

佢接受唔到原來的擺位亂左,見到鞋放得唔齊就會幫手執,衣櫃門未關好,又會過去檢查一下。佢有佢一套,總之唔影響人之下,我都唔會理佢。