用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我可以點做
樓主: profitwong
go

我可以點做   [複製鏈接]

回覆樓主:

profitwong 發表於 19-4-10 09:25
我好欣賞我小朋友會自己執書包,有責任感。(小一)

但有個問題出現,話說我有時遲返屋企,會幫佢拎番啲野 ...
我覺得你小朋友小一已經好獨立,重可以自己半夜去厠所。佢有大反應,正好係大家溝通嘅好機會,不過要另外找個時間去互動一下,有啲小朋友自理能力高,不過在人與人關係嘅認知面仍然係小朋友,要大人引導,家長大可表示欣賞佢有責任感,亦同時表達自己對佢大反應有咩感受,容許相互間接受對方嘅情緒,咁對拉近親子關係同情意教育係有正面幫助嘅。

樓主個仔小一就咁自律,咁有責任心,真係好叻仔,比着我求之不得!其實如果你查過幾次,都冇發現有咩甩漏,老師又冇投訴的話,就唔駛再睇,慳返啲時間,自己仲舒服。但我都認為就算睇咗,咁細個小朋友都唔應該咁惡對父母。咁細個有咩私隱吖?check書包都只係睇下佢處理成點啫。
我個而家已經中學,但係個書包永遠都好似亂葬崗甘,ws、notes東一張西一張,亂七八糟,有時都忍唔住幫佢執下,但其實我一啲都唔想執,睇都唔想睇,一開書包就眼冤。佢由細到大都係甘呢啡,教極都係甘!所以樓主我真係好羨慕你!

biffkwok 發表於 19-4-11 01:57
樓主個仔小一就咁自律,咁有責任心,真係好叻仔,比着我求之不得!其實如果你查過幾次,都冇發現有咩甩漏, ...

哈哈,所以我一早決定佢自己做。佢書包放左好多零食,但永遠都係擺,佢話要返去請同學食,因為佢同學都成日請佢食野。

ar_mak 發表於 19-4-11 00:35
你兩個咁得閒就幫手度番篇稿,睇下用D咩人生道理可以去講到呢個小一生五體投地,心誠悅服. 成日係度互戴高帽 ...

根本樓主就不知道她想解決甚麼問題,兒子態度差還是不認同小孩子有隱私還是其他,別人怎麼給意見?

MNIF 發表於 19-4-10 22:50
你好,ar _mak ,告訴你自從我家族由我話事之後,我已經通知各親朋戚友我不會去拜山嘅。至於楼主呢單野,嘅 ...
不會發生因為?:
a) 你不會去看/chk 佢d野 or

b) 你仔唔會執著這些東西 or

c) 仔唔會發皮四

d) 唔敢頂撞老豆 (家法侍候)

楼主仔好大反应梗係阿媽講完又講、講完又再講都仲係度摷佢d野啦!俾我都發脾氣……要講幾多次啫?都話左唔好摷我d野咯~

其實書包有乜好摷?禁自律,功課会自己做好執好書包,通告手册会自动俾阿媽,仲做乜貪得意摷下人个袋?学楼上話齋,快升P2,—切程序唔係应已有哂routine? 通告会擺枱(我自己做法係声控,问:有乜要簽攞过黎!係唔会出手自己摷),仲去搞人書包做乜,由开学講到升班講成年,係人都燥(唔知楼主仔既所謂大反应係点大法同係咪無礼貌)~

ar_mak 發表於 19-4-11 00:35
你兩個咁得閒就幫手度番篇稿,睇下用D咩人生道理可以去講到呢個小一生五體投地,心誠悅服. 成日係度互戴高帽 ...

我第一個post已經建議樓主一係早d返屋企check (可當面check), 一係信任兒子唔check。然後樓主先再補充資料,原來唔係 check書包,係搵通告。咁仲簡單啦,以後叫兒子通告放枱面先去瞓。如果唔係通告呢個問題,就可用番我第一留言嘅建議。成件事根本好簡單,樓主兒子亦好乖又自律獨立,因此我嘗試從佢兒子角度諗下點解會咁大反應,可能係覺得被「不問自取」、「不被信任」吧。資料不足,兒子「大反應」是否等於對母親無禮貌?我不大膽假設。我亦唔知邊個有品定冇品,我只係嘗試估兒子咁大反應嘅原因,亦已提出建議。我相信樓主教導有方,亦會係同孩子講道理嘅人,否則不會出post尋求意見。

回覆樓主:

....

回覆樓主:

.....

dickpoo 發表於 19-4-11 08:57
我睇完,反而令我覺得,你小朋友對擺位既執著,佢唔鐘意人地攪佢啲野唔係怕無私隱,係佢覺得你郁過佢啲野, ...

你講的我都在思考中,你唔識我小朋友,但你講中九成,佢真係對功課放的位置都有講究,佢覺得我掂過位置已經唔同左,所以你意見好好。

dickpoo 發表於 19-4-11 09:03
補充番,我意思指無問題,唔關私隱事。

我意指,就算郁過佢啲玩具,個玩具都仍然係度,無爛到。

常見的強迫行為包括:
即使知道已經清潔,仍然反覆地洗手或物件
重覆地檢查門窗、爐具、電器、錢包或電話等
即使已經知道答案,仍然不斷向他人發問或尋找資訊,反覆地獲取肯定
以特定的方式擺放或排列物品
心中反覆地祈禱、數數字或誦念句子

上網搵的,你估中左幾樣?(emoji)

profitwong 發表於 19-4-11 09:29
常見的強迫行為包括:
即使知道已經清潔,仍然反覆地洗手或物件
重覆地檢查門窗、爐具、電器、錢包或電話 ...
其实你-早心裏有数,点解唔去揾專業幫手,係度问有乜用?

profitwong 發表於 19-4-11 09:06
你講的我都在思考中,你唔識我小朋友,但你講中九成,佢真係對功課放的位置都有講究,佢覺得我掂過位置已 ...

知道既話,睇下點樣幫小朋友,初期唔好迫佢,搵下啱佢既方法,令佢知道整齊係啱,但唔可以太over。其實咁樣都會影響佢社交架⋯

要佢慢慢習慣、接受、消化。

佢都未算好嚴重。我見過嚴重啲,直頭要由頭數一次所有野,數到佢心裡面覺得啱佢心意先出到門口。

‹ 上一主題|下一主題