用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我可以點做
樓主: profitwong
go

我可以點做  

ar_mak 發表於 19-4-10 21:44
呢D環境,大家已經將2個情況混淆.

第一係會唔會睇子女D野,呢度任大家講,咩睇得咩唔睇得可以講3日3夜.

我又唔係在意尊唔尊重既問題。

而係第一,佢放好咗,你去攪過,咁就改變咗佢原本以為自己做咗既野,到佢要去原本既地方搵野,佢就奇怪,點解唔同咗呢?

第二,你既然講咗係佢自己負責執,咁你去摷,即係唔信任啦!仲有,如果漏,你去提,咁佢即係唔需要咁認真執啦!

所以我如果要攪仔既野,我會同佢講咗先,呢個唔係做媽媽無權威,而係互相尊重。

反而如果佢真係漏咗,好似Elenlan個女咁,俾老師投訴,咁我就開宗明義咁叫佢做完攞俾檢查,而唔係响佢唔知既情形下去攞。

IloveJJ 發表於 19-4-10 22:02

而係第一,佢放好咗,你去攪過,咁就改變咗佢原本以為自己做咗既野,到佢 ...

其實我女都唔知自己俾老師投訴,佢原來成日俾風紀摘名,因為甩漏去失物認領又要摘名,老師寫手册話佢表現欠佳叫我注意一下,我女都唔知咩事而我亦唔知可以注意d乜 所以樓主個仔好生性又乖模範生咁,如果我係呀媽根本可以放心安樂唔需要check書包。

IloveJJ 發表於 19-4-10 22:02

而係第一,佢放好咗,你去攪過,咁就改變咗佢原本以為自己做咗既野,到佢 ...
我都同你攪清楚D野先.

有網友引用自身,話自己都唔鍾意人地攪佢野,所以樓主個仔嬲係好正常. 攪清楚,唔好用一個大人既情感去套落一個細路身上.

有網友引用睇老婆野睇女友野去將一個小一生今日所做既事睇齊,請問個小一生係咪可以帶條女番屋企呢?

你,你個仔幾大,樓主個仔幾大,又可以睇齊?

PS:如果咁細個就可以"平權",咁係家長自願放棄唔將最後一發子彈留低. 兩母子可以互相尊重,可以玩可以講笑,但咁樣比面口個阿媽睇就一定冇妥協既空間.

PS:咁而家睇左,個阿媽係咪要道歉?你講得出做得到就可以,呢D大家唔使勞氣唔使拗,自己仔女自己受番.

聖人網友,係地球最需要你既時候,你唔係返左大陸拜山仲未返黎呀~?

ar_mak 發表於 19-4-10 22:20
我都同你攪清楚D野先.

有網友引用自身,話自己都唔鍾意人地攪佢野,所以樓主個仔嬲係好正常. 攪清楚,唔好用 ...

我咪話咗,唔摷佢野既原因唔係「平權」囉!
即係如果你係警察,你懷疑個賊有贜物,你係會响佢面前搜出來,而唔係响佢唔响現場既情況下搜架!唔通個警察係尊重個賊咩!

ar_mak 發表於 19-4-10 22:20
我都同你攪清楚D野先.

有網友引用自身,話自己都唔鍾意人地攪佢野,所以樓主個仔嬲係好正常. 攪清楚,唔好用 ...

你唔好斷章取義,我係話唔鍾意「冇問過我」而睇我d嘢,連知會一聲都冇,呢個係唔尊重,唔係講平權。父母有權威去管教細路,但基本尊重都要有,唔可以因為係長輩/父母身份就唔需要尊重孩子。

再補充: 「尊重」係喺有合理解釋下管教孩子,就算要check佢d嘢,都係要當面講清楚原因,俾佢知我點解咁做,而唔係不問自取。

Elenalan 發表於 19-4-10 22:17
其實我女都唔知自己俾老師投訴,佢原來成日俾風紀摘名,因為甩漏去失物認領又要摘名,老師寫手册話佢表現 ...

咁所以放手,都要有技巧。
好似我仔又係,佢做錯做漏俾老師罰都無所謂既,所以我放手俾佢自己做功課,都唔見得佢會做好啲。咁我就要問責啦!原本佢如果有羞恥之心,唔想俾老師罰被老師交叉,我就由得佢得到呢個結果算。但佢既然無所謂,我就唯有令佢覺得有所謂。咁我咪捉住佢錯既野嚟話佢、問佢囉!咁佢怕我,所以咪會做返好啲囉!

你可以罰你女,如果俾風紀摘名就扣返成績好俾嗰啲印(你好似係獎印?),咁佢咪識肉緊囉!

IloveJJ 發表於 19-4-10 22:29
咁所以放手,都要有技巧。
好似我仔又係,佢做錯做漏俾老師罰都無所謂既,所以我放手俾佢自己做功課,都唔 ...

我覺得佢唔係冇羞恥之心,而係佢傻到唔知咩叫摘名,仲問番我轉頭
我近排已經check得佢緊左,warn左佢要注意行為,否則佢冇得用ipad! (佢今次考試真係達標拎到獎)

IloveJJ 發表於 19-4-10 22:25
我咪話咗,唔摷佢野既原因唔係「平權」囉!
即係如果你係警察,你懷疑個賊有贜物,你係會响佢面前搜出來, ...
拿,樓主寫D野就攤哂出黎既,你同我都係睇緊同一樣野. 你而家就自己作份口供去砌樓主生豬肉,總之就一定要入佢罪. 人地咪講左,自己夜番,個仔都訓左,就自己去搵份通告出黎睇,點知個仔原來已經一早放左係檯面,係個阿媽人頭豬咁都睇唔到. 咁人頭豬唔代表係偷喎?

咁好勒,係勒我認係人頭豬,個仔就可以比面色個阿媽睇?我話之個細路考第一,就算出黎搵緊錢既大細路一樣照省~!

父子有親,君臣有義,夫婦有別,長幼有序,朋友有信. 呢一刻我都忍唔住要爆幾句古文喇~呵呵呵呵~!

profitwong 發表於 19-4-10 17:49
我見你留言,你講得啱,其實佢係好責任感重,我都唔隨便睇佢書包,尋日睇都係想搵通告,點知佢放左食飯枱 ...

你說你是找通告,也是奇怪了。現在已經是下學期過了一半,難道上學期沒派過通告,還是上學期孩子沒有自動放通告在飯桌呢?

ar_mak 發表於 19-4-10 22:22
聖人網友,係地球最需要你既時候,你唔係返左大陸拜山仲未返黎呀~?
你好,ar _mak ,告訴你自從我家族由我話事之後,我已經通知各親朋戚友我不會去拜山嘅。至於楼主呢單野,嘅然一個願打,一個願挨。我就不作評論啦。
你是明白人,都知道此等事情絶不會發生在我和小兒身上。

回覆樓主:

孩子這樣早就有了界限感,應該是身邊有一個參照,樓主老公也是很有界限感的人嗎?

呵呵,都係一句!觀點與角度唔同,只是討論下,出發點都係正視問題(emoji)

ar_mak 發表於 19-4-10 22:44
拿,樓主寫D野就攤哂出黎既,你同我都係睇緊同一樣野. 你而家就自己作份口供去砌樓主生豬肉,總之就一定要入佢 ...

多謝你知道我係人頭豬,好多時都係我小朋友提番我未做咩(emoji)(emoji)(emoji)

MNIF 發表於 19-4-10 22:50
你好,ar _mak ,告訴你自從我家族由我話事之後,我已經通知各親朋戚友我不會去拜山嘅。至於楼主呢單野,嘅 ...
OKOK,原來你仲有族長呢個公職在身,失敬失敬!

咁如果就呢單案既情況而言,由你去教導案中小一生去背一篇古文做一個反思(背一段仔好喇,唔好太長,會背死人的),你會有咩建議?

PS:重案組高級督察聖人網友拒絕接收此案,咁我都唔理勒,交番比社會福利處去攪啦~

profitwong 發表於 19-4-10 23:01
呵呵,都係一句!觀點與角度唔同,只是討論下,出發點都係正視問題(emoji)
...

其實你要解決甚麼問題你自己知道嗎?大家回應的關注點各有不同,就是不知道你想怎樣。

ar_mak 發表於 19-4-10 22:44
拿,樓主寫D野就攤哂出黎既,你同我都係睇緊同一樣野. 你而家就自己作份口供去砌樓主生豬肉,總之就一定要入佢 ...

我無認同個仔可以俾面色阿媽睇喎!
我只係強調,唔應該亂摷小朋友既野,即使佢係小朋友。我前面咪講咗原因囉!唔係剩係尊重既問題,而係佢有佢既安排,你郁過,就影響咗佢。我話你知,越係叻既小朋友 係越有主見,但唔代表我認同佢可以對父母無禮貌,只係話,要令佢真正認同你,係講道理,而唔係講威嚴。

Elenalan 發表於 19-4-10 22:34
我覺得佢唔係冇羞恥之心,而係佢傻到唔知咩叫摘名,仲問番我轉頭  
我近排已經check得佢緊左,warn左 ...

我話我仔無羞恥之心啫,唔係話你女。佢小一,唔知都唔出奇。
我一早話佢會有機會攞到,你又唔信。

IloveJJ 發表於 19-4-10 23:57
我無認同個仔可以俾面色阿媽睇喎!
我只係強調,唔應該亂摷小朋友既野,即使佢係小朋友。我前面咪講咗原因 ...
慈母......

ar_mak 發表於 19-4-11 00:19
慈母......
......手中線,遊子身上衣.
臨行密密縫,意恐遲遲歸.
誰明浪子心,報得三春暉.

可以笑的話 不會哭
可找到知己 那會孤獨
偏偏我永沒有遇上
問我一雙足印的風霜 怎可結束

可以愛的話 不退縮
可相知的心 那怕追逐
可惜每次遇上熱愛
沒法使我感覺我終於 遇上幸福

妳說愛我等於要把我捕捉
實在沒法擔起這一種愛