用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我可以點做
樓主: profitwong
go

我可以點做   [複製鏈接]

akys 發表於 19-4-16 14:12
多年前嘅事了,好似是中二中三左右,睇咗金瓶梅(當年好多小書店,找到了足本看),燈草和尚,肉蒲團等幾 ...
好平常……男同学俾查書包实有-两本~

Yanamami 發表於 19-4-16 18:18

太OUT了,根本只會看圖看片

akys 發表於 19-4-16 14:12
多年前嘅事了,好似是中二中三左右,睇咗金瓶梅(當年好多小書店,找到了足本看),燈草和尚,肉蒲團等幾 ...
所以男女有別,我哋果時係去北角國都商場租書睇,瓊瑤、嚴沁、亦舒,后期張小嫻等,話時話未見過男同學睇書。

October. 發表於 19-4-16 18:37
所以男女有別,我哋果時係去北角國都商場租書睇,瓊瑤、嚴沁、亦舒,后期張小嫻等,話時話未見過男同學睇書 ...
我睇書好雜,亦嘗試睇過一本瓊瑤,一本嚴沁,但真係頂唔順。看後有個疑惑,睇得多會唔會對男朋友,老公好失望?

Yanamami 發表於 19-4-16 18:18

後果係?

akys 發表於 19-4-16 23:32
我睇書好雜,亦嘗試睇過一本瓊瑤,一本嚴沁,但真係頂唔順。看後有個疑惑,睇得多會唔會對男朋友,老公好失 ...
饯-本瓊瑤、張小娴、嚴沁、才女……既都無睇过望过头两頁唔多啱睇就放低。果时只睇亦舒同衛斯理。

retriever 發表於 19-4-17 06:29
後果係?
我点会关心佢地

October. 發表於 19-4-16 18:37
所以男女有別,我哋果時係去北角國都商場租書睇,瓊瑤、嚴沁、亦舒,后期張小嫻等,話時話未見過男同學睇書 ...

你講果d我全部睇哂,中六嘅男友都睇張小嫺,所以呢d書都有男讀者。我細個喺觀塘讀書,觀塘都有好多租書店和出租漫畫,我幾乎間間都做哂會員。以前年代讀書唔辛苦,仲好得閒可以煲小說漫畫睇電視連廣告汁都撈埋,現今中學生咁忙應該好難做到。

Yanamami 發表於 19-4-17 07:39
饯-本瓊瑤、張小娴、嚴沁、才女……既都無睇过望过头两頁唔多啱睇就放低。果时只睇亦舒同衛斯理。 ...

我都睇哂亦舒和衛斯理,衛斯理嘅所有系列搵到嘅都睇 女作家至愛張愛玲和亦舒。

Elenalan 發表於 19-4-17 08:25
你講果d我全部睇哂,中六嘅男友都睇張小嫺,所以呢d書都有男讀者。我細個喺觀塘讀書,觀塘都有好多租書店 ...

男仔睇可能想投其所好。

retriever 發表於 19-4-17 08:35
男仔睇可能想投其所好。

肯定唔係,佢係一個文青,現在都係做藝術工作,咁男仔都可以睇愛情小說架。正如我乜書都睇,但最愛都係睇武俠小說。

akys 發表於 19-4-16 23:32
我睇書好雜,亦嘗試睇過一本瓊瑤,一本嚴沁,但真係頂唔順。看後有個疑惑,睇得多會唔會對男朋友,老公好失 ...
醒晒啦~

呢幾個仲未算,岑凱倫先冇敵,簡直係少女毒葯,好采我女呢一代都唔識佢哋。

Elenalan 發表於 19-4-17 08:25
你講果d我全部睇哂,中六嘅男友都睇張小嫺,所以呢d書都有男讀者。我細個喺觀塘讀書,觀塘都有好多租書店 ...
我老過你好多,我果時興日劇,中意買明星相,一蚊張架,我成個鞋盒明星相,儲到宜家。

冇錯呀,果時讀書冇咁辛苦,父母對我哋學業冇要求,我成績唔好,阿媽認為係生得我蠢,讀唔到書都冇計。

October. 發表於 19-4-17 11:18
我老過你好多,我果時興日劇,中意買明星相,一蚊張架,我成個鞋盒明星相,儲到宜家。

冇錯呀,果 ...

我都係睇日劇喎,Tokyo Love Story劇和漫畫都追。我點止儲明星相,我炒明星相和yes card賺零用 淘大d明星相出得快過信和

October.    發表於 19-4-17 13:52

October. 發表於 19-4-17 11:18

冇錯呀,果 ...

哈哈!新時代。近滕真彦?我要中森明菜。

October.    發表於 19-4-18 10:24

Yanamami 發表於 19-4-14 10:54
麥哥~我諗你会觉得我呢个阿媽“合格”因為我係幾“放養式”。功課唔check,/書包唔check,/通告手册請 ...
我試過一次, 跣到我女攤攤腰, 之後就無再搞佢個書包..... 唔記得係小二or小三, 佢執好書包瞓咗, 我拎起佢書包, 嘩~ 咁重嘅? 就打開佢個書包睇啦, 見到本德育書係書包, 明明無德育堂架?? 我咪執起佢放返入書櫃囉..... 我完全無意識個本係功課 第2日佢返到學校..... 出晒事無功課交, 仲以為自己唔見咗, 又記得明明係書包架...... 返到屋企佢見到書櫃有本德育書就好驚訝, 話點解佢會係屋企架? 我仲懶醒話幫佢執返出嚟..... 之後就俾佢用哀怨眼神話: 你以後唔好搞我d嘢啦....... 好嗎??
p.s. 因為佢easter之前去咗交流團, 放假前幫佢拎功課通告, 佢做晒d功課, 但通告一份都無俾我簽, 琴日返去無通告交, 俾老師鬧....... 從佢眼神佢好似想話我唔提佢, 今次我快啦, 就話佢自己唔拎出嚟俾我簽.... 無聲出, 有時俾佢地撞下板都好, 下次未會記得囉

gigayan 發表於 19-4-25 13:00
我試過一次, 跣到我女攤攤腰, 之後就無再搞佢個書包..... 唔記得係小二or小三, 佢執好書包瞓咗, 我拎起佢書 ...
呢样小-我已-早試完成个礼拜無簽手册俾班主任最後通牒~

‹ 上一主題|下一主題